Stadion: Central Stadium
Salah moet vanop de bank toekijken hoe Egypte in de absolute slotfase kopje onder gaat tegen Uruguay
Yannick Lambrecht

Uruguay begint WK met zege in extremis tegen Egypte zonder Salah (0-1)

Uruguay heeft zijn favorietenrol in groep A min of meer waargemaakt. De Zuid-Amerikanen wonnen hun eerste WK-wedstrijd tegen Egypte, maar moesten daarvoor wel wachten tot een rake kopbal van Gimenez in de 89ste minuut.

'Salah is 100% fit', verklaarde de Egyptische bondscoach enkele dagen geleden nog. Niet de volledige waarheid, zo blijkt, want de jarige balkunstenaar begon verrassend genoeg op de bank. Groepsfavoriet Uruguay kon wel op volle kracht strijden, met Cavani en Suarez als het aanvallende geweld.

De twee ploegen hielden elkaar aanvankelijk vrij goed in evenwicht. De Egyptische verdediging stond een stuk stabieler dan in die oefenpot tegen de Rode Duivels en ondanks de aandrijvende kracht van Suarez geraakte Uruguay er maar niet door.

Gezichtsbedrog

Op die ene keer na dan: het hele stadion sprong recht toen de pitbull van Barça de netten deed trillen, maar hij zorgde voor gezichtsbedrog door in het zijnet te trappen. Aan de overzijde moest Muslera een paar voorzichtige pogingen afstoppen, maar de doelman lag er niet bepaald wakker van. 0-0 was op zich geen echt verrassende ruststand.

Wissel na wissel, maar geen Salah

Waar de eerste helft nog bol stond van het enthousiasme, was ook dat verdwenen na de pauze. Overal op het veld verliepen de combinaties veel te slordig en kansen kwamen er bijna niet meer.

The usual suspects waren nog niet op hun topniveau: Cavani was tot het slot praktisch onzichtbaar, Suarez had altijd kunnen en moeten scoren, en aan de overkant was er geen spoor van Salah. Het viel wel erg hard op hoezeer deze ploeg op de talenten van de Liverpool-ster teert. Aan de positieve kant: centrale verdediger Godin enerzijds en doelman El Shenawy anderzijds waren de besten op het veld.

Late verlossing

Pas een tiental minuten voor het einde schoot iedereen nog eens recht dankzij Cavani: eerst vuurde hij een raket af op de doelman, meteen daarna mikte hij een vrije trap tegen de paal. En dan...

Gimenez ging mee op een vrije trap in de buurt van de cornervlag en met een rake kopbal zette hij in extremis nog 0-1 op het bord. Uruguay opent dus met een felbevochten overwinning, Egypte druipt af.