Datum: 18/06/2018 17:00
Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Fisht Olympic Stadium
Klus geklaard: 45 minuten voorzichtig, maar na de wondermooie goal van Mertens even de gas helemaal open
Johan Walckiers Sander De Graeve Manuel Gonzalez
Johan Walckiers, Sander De Graeve en Manuel Gonzalez vanuit Sochi
| 0 reacties

België won zijn eerste match op het WK in Rusland met 3-0 van Panama

Klus geklaard: 45 minuten voorzichtig, maar na de wondermooie goal van Mertens even de gas helemaal open
Foto: © photonews

't Was niet fantastisch in de eerste helft , we moeten eerlijk blijven. Maar na de schitterende 1-0 van Dries Mertens liep het wel vlotjes. Na een slaapverwekkende 45 minuten schoten de sterkhouders in de tweede helft wakker. En dat leverde spektakel op...

Wie dacht dat Panama gekomen was om enkel te verdedigen, moest na een paar minuten zijn mening al herzien. Bij de Zuid-Amerikanen - met Gent-beloftenspeler José Rodriguez in de basis - wordt er pas echt gerekend op het collectief. Verdedigen doe je met z'n allen! Ok, aanvallen maar met een man of vier, maar de rest verzorgde intussen wel de rugdekking. 

Slaapwandeltempo

België kon de eerste helft geen enkele keer counteren. Ze voetbalden wel een paar goeie kansen bij elkaar, de grootste voor Hazard. Maar veel te weinig. Roman Torres, de 100 kilo zware beer van Panama, hield woord: Lukaku mocht blij zijn als hij het leer eens kon beroeren. Zijn aanvoer lag ook volledig stil.

Elke Panamees liep zich het snot uit de neus om tegengewicht te bieden aan de uiteraard technisch sterkere Belgen, maar die wel aan slaapwandeltempo speelden. De sterkhouders gaven amper thuis in die eerste helft. Al moet gezegd, de Belgen bleven er kalm onder en bleven voetballen. Dat is ook de maturiteit en ervaring waar iedereen de laatste dagen over sprak. 

Dries Golazo!

Niet in het minst Dries Mertens. "Ik ben kalm in mijn hoofd", zei hij ons zaterdag. Een kalm hoofd en fantastische voeten, dat is een dodelijke combinatie bij Diego Armando Mertens, zoals hij in Napels liefkozend genoemd wordt.

Een waardige opvolger, dat zal zelfs Pluisje moeten toegeven als hij zijn goal ziet. De bal werd twee keer weggekopt in de zestien tot in de voeten van Mertens en die twijfelde niet: uithaal in één keer en Dries Golazo mocht er weer eentje bijschrijven op zijn cv. Heerlijke goal!

En dan was het tijd voor de rest van het offensieve geweld. Genoeg gespeeld! De Bruyne bood Lukaku prinsheerlijk - buitenkantje rechts - zijn eerste goal aan. Proper afgewerkt met de kop. Daarna Hazard die Big Rom netjes de diepte instuurde en de assist in dank aannam: 3-0 en goals 50 en 51 voor Romelu.

Roberto Martinez - hij moet Duitsland-Mexico ook goed bekeken hebben - had zelfs tijd om nog wat te experimenteren. Een verdediging met vier, want als hij die Mexicanen - mogelijke tegenstander in de volgende ronde - zag vliegen over de flanken heeft hij niet veel andere keuze. Klus met redelijk gemak geklaard en niet te veel energie verbruikt.

Opstellingen

België België

  Speler G Beoordeel
Courtois Thibaut 90' -
Alderweireld Toby 90' -
Boyata Dedryck 90' -
Vertonghen Jan   90' -
Meunier Thomas   90' -
Carrasco Yannick 74' -
De Bruyne Kevin A   90' -
Witsel Axel 90' -
Mertens Dries 83' -
Lukaku Romelu ⚽ ⚽ 90' -
Hazard Eden A 90' -
  Bank G Beoordeel
Dembélé Moussa 16' -
Hazard Thorgan 7'  
Casteels Koen -  
Chadli Nacer -  
Tielemans Youri -  
Batshuayi Michy -  
Fellaini Marouane -  
Dendoncker Leander -  
Mignolet Simon -  
Vermaelen Thomas -  
Januzaj Adnan -  

Panama Panama

  Speler G Beoordeel
Penedo Cano Jaime Manuel 90' -
Murillo Michael 90' -
Torres Morcillo Román Aureliano 90' -
Escobar Fidel 90' -
Davis Erick 90' -
Cooper Armando   90' -
Gómez Giron Gabriel Enrique 90' -
Godoy Aníbal Cesis   90' -
Barcenas Herrera Joel   63' -
Pérez Ortega Blas Antonio Miguel 73' -
Rodriguez Francis José Luis 63' -
  Bank G Beoordeel
Díaz Ismael 27' -
Torres Tejada Gabriel Arturo 27' -
Tejada Hansell Luis Carlos 17' -
Herbeleef België - Panama

Vooraf