kieDinamo Kiev
shaShakhtar Donetsk
Datum: 14/05/2006 17:00
Competitie: Oekraïense Premier League
Speeldag: Testmatchen
Stadion: Valeri Lobanovski Kiev
Oekraïnse titelrace eindelijk beslecht
Luc Goderis
| 0 reacties
Oekraïnse titelrace eindelijk beslecht
Foto: © SC

Dinamo Kiev en Shakhtar Donetsk domineren al ruim een decennium het Oekraïense voetbal.  Dit jaar was het niet anders en na de slotdag voerden beide teams samen de rangschikking aan.  Ze hadden maar liefst dertig punten voorsprong op Chernomorets (3de).  Dertig competitiewedstrijden en een testwedstrijd lang hielden rivalen Dinamo Kiev en Shakhtar Donetsk elkaar perfect in evenwicht.  Pas tijdens de verlenging beslechtte de Nigeriaan Julius Aghahowa eindelijk de titelstrijd.

De "gouden match" begon zeer aarzelend en beide teams durfden geen enkel risico te nemen.  Het duurde tot ruim na de pauze vooraleer het publiek een eerste maal kon juichen.  Blumer Elano stak slim door naar Ciprian Marica en de Roemeen werkte beheerst af.  0-1 Shakhtar.

Na de achterstand bracht Dinamo-trainer Anatoliy DemianenkoRodolfo en Artem Milevskiy in.  De dubbele wissel loonde en Kiev voerde de druk en het tempo op.  Elf minuten voor het einde tikte Rodolfo de gelijkmaker binnen en sleepte hij zo verlengingen uit de brand.

Dinamo had in zijn jacht naar de gelijkmaker echter zeer kwistig met energie gemorst en bekocht dat naar het einde van de eerste verlenging.  De leeggestreden verdediging had geen oog meer voor invaller Julius Aghahowa en de Nigeriaan beslechtte ongehinderd de titelstrijd met de kop.  1-2.

Shakhtar, dat zichzelf opvolgt als Oekraïens landskampioen, treedt straks in de derde voorronde van de Champions League aan.  Dinamo eindigt net als vorig jaar tweede en start één voorronde eerder aan het kampioenenbal.
Chernomorets Odessa gaat, als derde in de rangschikking, naar de Uefabeker.

    

Oekraïense Premier League

 Testmatchen