Stadion: Zvezda Stadion
Amkar capituleert pas in de slotseconden
Luc Goderis

Amkar Perm leek vanmiddag, op papier althans, een hapklare brok te worden voor leider Lokomotiv Moskou, maar wie Amkar een beetje kent weet dat ze daar aan de oevers van de Kama hun vel altijd duur verkopen.
In het eigen Zvezda-stadion gaat het slot altijd eerst stevig op de deur en pas dan denkt men er aan aanvallen.  Het team scoort dan ook bijzonder weinig.  Daartegenover staat wel dat men er amper tegendoelpunten slikt.

Vanmiddag ging het er aan de voet van het Oeral-gebergte wel even anders aan toe.  Na een korte studieronde bleek dat Amkar in niets hoefde onder te doen voor de regerende landskampioen uit de Russische Premier League.  Net na het kwartier rondde Kushev de eerste echte aanval voor de thuisploeg succesvol af.  Amkar kende verder geen echte problemen om de 1-0 vast te houden, integendeel.  Kort voor het einde van de eerste periode werd een thuisaanval foutief afgestopt in het strafschopgebied wat resulteerde in een strafschop.   Leonchenko verzilverde de elfmeter.  Slechts twee minuten later schoot Kushev, in de blessuretijd van de eerste helft en met zijn tweede van de middag, Amkar zelfs nog verrassend 3-0 voor !

In hun favoriete rol van underdog, maar wel met 3-0 voor, poogde Amkar na de herneming het tempo te laten zakken en de kat uit de boom te kijken.  Lokomotiv had tijdens de rust Andrei Bikey en Dmitriy Kruglov naar de kant gehaald en de ingevallen Oleg Pashinin en Igor Lebedenko moesten het tij laten keren.

De Moskovieten grepen Amkar meteen naar keel in de hoop er toch nog iets te rapen.  De aanvalsgolven volgden elkaar in ijltempo op en de thuisploeg wist niet meer van welk hout pijlen maken.  Amper een kwartier was er gespeeld en de thuisverdediging moest al tot tweemaal toe aan de noodrem trekken.  Telkens binnen het eigen strafschopgebied.  Dinar Bilyaletdinov mocht tweemaal, met succes, doelman Ivan Levenets testen vanop elf meter.

Lokomotiv had nu nog een halfuur om op zoek te gaan naar de gelijkmaker.  Een kwartier voor het einde was het zover.  Marat Izmailov, amper drie minuten op het veld, rondde een collectieve aanval simpel af.  3-3.

Eén minuutje later kreeg Sergei Volkov een tweede gele kaart aangesmeerd en mocht vervroegd gaan douchen.  Bij Loko leek het of ze nu pas beseften dat de volle buit er nog in zat.  Met een man meer en met vereende krachten duwden ze Amkar opnieuw tegen het eigen doel, maar doelman Levenets leek niet te kloppen.
Er restten enkel seconden toen Loko met de moed der wanhoop nog één allerlaatste aanval in elkaar knutselde.  Lebedenko haalde uit en de bal verdween buiten bereik van een ontredderde Levenets in doel.

foto : super-sub Marat Izmailov (nr7) en matchwinnaar Igor Lebedenko (nr33) kulichki.net