Speeldag: Speeldag 16
Stadion: Celtic Park Glasgow
Celtic onderuit tegen hekkensluiter
Pieter Marius

Rode lantaarn Dunfermline Athletic heeft voor een grote verrassing gezorgd. Het versloeg Celtic Glasgow met 0-1 cijfers. Het was het tweede verlies van het seizoen voor de leider.

Op papier leek deze partij slechts een formaliteit te worden voor Celtic. De bezoekers misten een hoop basisspelers, en verloren maar liefst zeven competitiematchen op een rij. Na een kwartier spelen kreeg het team een nieuwe opdoffer te verwerken toen Zambernardi geblesseerd het veld af moest. Toch speelde Celtic niet op zijn gebruikelijke niveau. Door blessures van Maloney en Nakamura misten ze duidelijk creativiteit op het middenveld. Na zeventien minuten spelen kon Dunfermline dan ook op voorsprong komen. Na een vrije trap van Cambell kon Ross de 0-1 tegen de netten trappen. Halfweg de tweede helft kon diezelfde Ross de score bijna verdubbelen, maar deze keer kon Boruc de bal uit zijn doel weren. De thuisploeg speelde een uitermate zwakke eerste helft, waarin het zelfs voor geen enkel schot op doel kon zorgen.

Na de pauze kwam Celtic steeds meer in het spel voor. Maar ondanks veel balbezit bleek kansen creĆ«ren zeer moeilijk. Daarom besloot Gordon Strachan met Maciej Zurawski een nieuwe aanvaller op het veld te brengen. Die wissel bleek voor enige beterschap te zorgen. Chris Sutton kreeg na zwak verdedigen van de bezoekers een mooie schietkans, maar de bal waaide over het doel. Even later claimde Celtic een strafschop toen McManus tegen de grond werd gewerkt. Scheidsrechter MacKay liet echter doorspelen. Naarmate het eindsignaal naderde kreeg Celtic meer kansen. Sutton en Hartson kwamen nog dicht bij een doelpunt, en zelfs Artur Boruc besloot mee aan te vallen. Het slotoffensief mocht echter niet baten. Dunfermline ging tevreden naar huis met de 3 punten op zak. [CA]

Celtic: Boruc, Telfer, Balde, McManus, Camara (Pearson 76), McGeady, Lennon, Petrov, Thompson (Zurawski 62), Sutton, Hartson.

Dunfermline: McGregor, Shields, Scott Wilson, Zambernardi (Campbell 13), McCunnie, Derek Young, Mason, Tod, Ross, Labonte, Hunt (Tarachulski 86).

Bezoekers: 58,203

Scheidsrechter: C MacKay