Speeldag: Speeldag 27
Stadion: Santiago Bernabeu
Valencia en Real spelen gelijk in topper
Dave Sentobin

De strijd om de tweede plaats tussen Valencia en Real is geëindigd op een doelpuntenloos gelijkspel. Cañizares had een hoofdrol in de wedstrijd. De minst gepasseerde keeper van de competitie stopte vele pogingen van de Madrilenen en net voor tijd pakte hij een penalty van Ronaldo.

Coach López Caro verraste weer door Cassano, Robinho én Ronaldo op de bank te laten. Baptista en Raúl waren het aanvalduo en Zidane kreeg dan toch geen rust. De Fransman startte gewoon in de basis. Het spel was in het begin van de eerste helft voor de gálacticos, die een uitstekende Guti hadden lopen op het middenveld. Maar het overwicht leverde geen echte kansen op voor Real. Naar het einde van de tweede helft nam Valencia ook wat meer initiatief en was er meer evenwicht in de wedstrijd.

Het enige wat er te vertellen valt over de eerste helft is een grappig voorval. Mejía maakte een lichte overtreding op Villa in het strafschopgebied. Scheidsrechter Mejuto González floot niet. Sergio Ramos dacht dat hij wel gefloten had en nam kwaad de bal in zijn handen zonder dat er een spelonderbreking was geweest. Na overleg met zijn assistent nam González een merkwaardige beslissing. Hij besloot een overtreding te geven in het voordeel van Real.

Valencia kwam na de pauze meer drukken en had enkele mogelijkheden. De afwerking liet het echter afweten. Met nog een half uur te spelen bracht López Caro Ronaldo in voor een bleke Raúl. Vlak na de wissel kreeg Ronaldo’s landgenoot Baptista een dot van een kans. Maar Cañizares ranselde de kopbal van de Braziliaan uit zijn goal. Even later kwamen Robinho en Cassano de Madrileense aanval versterken. Na een fout van Albelda, had Robinho de winnende treffer aan de fout, maar weer lag de Spaanse goalie in de weg.

Net voor tijd haakte diezelfde Cañizares Ronaldo binnen de zestien meter. Strafschop voor Real en geel voor de doelman van Valencia. Ronaldo nam plaats achter de bal, maar stuitte weeral op de onklopbare Cañizares. Ronaldo zal sowieso morgen de kop van jut zijn in de Spaanse kranten. Als Barcelona zondag wint, kunnen beide teams hun titelkansen voorgoed opbergen.

Deportivo - Real Sociedad            0 – 1

Deportivo La Coruña verloor vanavond in het eigen Riazor-stadion van Real Sociedad met het kleinste verschil, 0-1. Deportivo zet dus zijn slechte reeks in eigen stadion verder. De club won sinds december niet meer in eigen stadion. Real Sociedad krijgt iets meer ademruimte door deze overwinning.

Er stond vanavond heel wat op het spel voor beide teams. Deportivo moest winnen om nog in de race te blijven voor Europees voetbal. Real Sociedad moest dan weer punten sprokkelen om uit de degradatiezone te blijven. Coach Arconada stelde dan ook een aanvallend team op met de Turk Nihat en de reus Skoubo in de spits bij Real Sociedad.

In het begin van de eerste helft had Deportivo de beste kansen. Rubén schoot van ver naar het doel, maar doelman Alberto pareerde het schot. Even later kreeg Tristán een mooie kans, maar de bal ging net naast. De Basken reageerden met een flauw schot van Nihat. Vanaf dat moment had Deportivo het meeste balbezit, maar dat leverde weinig doelgevaar op.

Vlak na rust scoorde Garitano plots de 0-1. De verdediger mocht een hoekschop vrij binnen koppen aan de tweede paal. Deportivo-coach Caparrós probeerde nog in te grijpen door Víctor en Arizmendi in te brengen. Maar het was Real Sociedad dat nog dicht bij een doelpunt kwam. Nihat schoot een vrije trap net over. Deportivo dropte nog wel enkele keren de bal in het strafschopgebied, maar de Baskische verdediging hield stand.

Door deze overwinning heeft het team weer wat meer ademruimte en blijft trainer Arconada nog even in het zadel. Deportivo doet een heel slechte zaak voor de Uefa-tickets. Door het verlies van Celta zouden de Galiciërs iets dichter bij de vijfde en zesde plaats geslopen kunnen hebben, maar de ploeg faalde. Het team kon sinds december al niet meer juichen voor een overwinning in eigen stadion.

Espanyol – Celta   2 – 0

Espanyol Barcelona deed vanavond een goede zaak door te winnen van Celta de Vigo. Twee doelpunten in de eerste helft zorgden voor de eindstand. De Catalaanse club blijft zo dus hangen in de Spaanse middenmoot en moet zich geen zorgen maken om de degradatie. Celta daarentegen moet even de Champions League-droom in de kast steken.

Espanyol startte het beste. De ploeg stuurde veel lange ballen naar Tamudo, die daar wel raad mee wist. De bedrijvige Luis García zweefde rond de spits. De verdediging van Celta wist geen raad met de twee snelle aanvallers. Al na een kwartier kwam Espanyol op voorsprong tegen een verrassend zwak Celta. Luis García zet voor en Tamudo tikt beheerst binnen.

De wedstrijd lijkt dan echter te kantelen. Armando Sá wordt na een half uur van het veld gestuurd voor een overtreding op de ex-Ajacied De Ridder. De Braziliaan Fredson maakt echter direct een einde aan de hoop van de Galiciërs. Met een hard schot verrast hij keeper Pinto. De Catalanen hebben het spel in handen met een sublieme De la Peña.

Perera komt in de tweede helft in voor Silva, maar ook hij kan het tij niet keren voor Celta. De ploeg drukte wel, maar kon nauwelijks doelkansen afdwingen. Het bleef 2-0. Espanyol kan vol vertrouwen toeleven naar de halve finale van de Copa del Rey. De Catalanen wonnen de heenwedstrijd tegen Deportivo al in eigen huis met 2-1. Woensdag verdedigt de ploeg zijn voorsprong in Riazor. Celta kon niet overtuigen in het Montjuic-stadion door de zwakke aanval en de povere verdediging. Sevilla kan zondag over Celta springen en Villareal kan op gelijke hoogte komen.