Datum: 06/07/2010 20:30
Competitie: WK 2010 Zuid-Afrika
Speeldag: Halve Finales
Stadion: Green Point Stadium
Nederland met de nodige moeite voorbij Uruguay naar finale
Bram Coenen
| 0 reacties
Nederland met de nodige moeite voorbij Uruguay naar finale
Foto: © SC

Nederland heeft zich vanavond dankzij een 3-2 overwinning tegen Uruguay geplaatst voor de finale. Uruguay maakte het Nederland lange tijd knap lastig, maar mede dankzij een lucky goal van Sneijder wist Nederland toch het laken naar zich toe te trekken.

Nederland moest het vanavond stellen zonder Nigel De Jong en Gregory Van der Wiel, Demy De Zeeuw en Khalid Boulahrouz waren hun logische vervangers. Uruguay kon niet rekenen op de geschorste Luis Suarez, ook verdediger Diego Lugano verscheen wegens een blessure niet aan de aftrap.

Wereldgoal Van Bronckhorst

Beide ploegen begonnen bijzonder zenuwachtig aan de wedstrijd. Toch was het Nederland dat meteen het initiatief nam, zonder voorlopig echte kansen te creëren. Net na het kwartier achtte linksachter Giovanni Van Bronckhorst dan zijn moment gekomen. Vanop zo'n 25 meter lanceerde hij een afstandsschot dat enig mooi in de verste winkelhaak vloog. Wat een goal! Uruguay moest zich even herpakken na die vroege uppercut, maar kwam gaandeweg toch beter in zijn spel. Pogingen van Edison Cavani en Maximiliano Pereira kenden eerst nog geen succes, maar vlak voor rust ging de tot dan toe onzichtbare sterspeler Diego Forlan zijn kans. Vanop zo'n 20 meter haalde hij uit met links. Maarten Stekelenburg verkeek zich volledig op de bal die in het midden van het doel vloog. Uruguay was gelanceerd en had even nadien opnieuw een kans via Forlan, maar dit keer was Stekelenburg wel secuur zodat we gingen rusten bij een 1-1 stand.

Bert Van Marwijk greep in en wisselde bij de rust De Zeeuw voor Rafael Van der Vaart. Het was evenwel Uruguay dat de eerste kans kreeg in die tweede helft. De ver uitgekomen Stekelenburg kon een poging van Cavani afblokken tot in de voeten van Alvaro Pereira. Die probeerde de bal in doel te lobben, maar Van Bronckhorst kon nog net wegkoppen. Nadien ging het spel goed op en neer, maar kansen bleven voorlopig uit.

Opnieuw Sneijder, opnieuw met een gelukje

Forlan kon nog wel een keer dreigen, maar nadien trok Nederland toch steeds meer het laken naar zich toe. Van der Vaart zag zijn schot eerst nog gestopt door Fernando Muslera, maar wat later was het toch prijs voor Nederland. Wesley Sneijder kon uithalen in het strafschopgebied en via deviatie van 2 Uruguayaanse verdedigers verdween de bal voorbij een kansloze Muslera in doel. Nog geen drie minuten later was het opnieuw prijs voor Nederland. Dirk Kuijt bracht de bal vanop links voor doel en Arjen Robben kopte de bevrijdende 3-1 voorbij een opnieuw kansloze Muslera.

De wedstrijd leek gespeeld en Uruguay moest ook verder zonder zijn gekwetste spits Forlan. In de slotfase werd het echter toch nog spannend toen Maxi Pereira met links de aansluitingstreffer voorbij Stekelenburg in doel plaatste. Nederland bibberde, maar in een hectische slotfase kon het toch standhouden. Nederland mag zo op zondag de finale spelen tegen de winnaar van Duitsland-Spanje. Voor Uruguay wacht de wedstrijd om de derde plaats.

Herbeleef Uruguay - Nederland

Vooraf

WK 2010 Zuid-Afrika