Espanyol dreigt met opstappen

Espanyol denkt eraan uit de Spaanse competitie te stappen. Na de elfde nederlaag in de Primera División is de club de Spaanse arbitrage spuugzat. De tweede club van Barcelona voelt zich genaaid, en dat niet alleen in het met 2-0 verloren duel met Atlético Madrid.

Directeur sportief Joan Collet liet tegenover de radiozender Cope-Miramar in niet mis te verstane woorden weten waarom. 'Ik denk dat we gewoon niet meer moeten komen opdagen, bij geen enkele wedstrijd. Laat de geschiedschrijving maar optekenen dat we naar de Segunda División zijn gegaan vanwege dat stelletje nietsnutten', klaagde Collet.

'Dit is een klotecompetitie en als ze geen prijs stellen op onze aanwezigheid, dan gaan we onze eigen weg. Het is onverteerbaar dat iedere week een ander ons benadeelt. Als we niet meer spelen, kunnen ze in ieder geval niet meer tegen ons fluiten en ons voor lul zetten', aldus Collet.

Espanyol staat na vijftien wedstrijden troosteloos onderaan met maar acht punten. De slechte prestaties kostten coach Javier Clemente al de kop. Onder zijn Franse opvolger Luis Fernández gaat het vooralsnog niet veel beter.

De blauwwitten geven de scheidsrechters de schuld van de sportieve malaise. De ellende begon in de derde wedstrijd, toen Villarreal ver in blessuretijd een omstreden strafschop kreeg, waaruit het de winst pakte.

In de twaalf wedstrijden die volgden, kreeg Espanyol maar liefst negen rode kaarten te verwerken, waarvan er opnieuw veel niet terecht waren in de ogen van de club. Daarbij kwamen nog eens drie vaak beslissende penalty's tegen.

Veel bijval krijgt Espanyol echter niet in Spanje. De club van Kevin Bobson en Jordi Cruijff is gewoonweg bezig aan een dramatisch slecht seizoen. De vele rode kaarten en strafschoppen zijn vaak simpelweg het gevolg dat Espanyol veel op eigen helft in het eigen strafschopgebied vertoeft.