Grieken verrassen Tsjechië

De Grieken. Ze hadden al gastland Portugal geklopt, net als titelverdediger Frankrijk. Maar Tsjechië? Neen, dat zou hen niet lukken. Maar toch: de Griekse Goden deden het toch maar. Ze scoorden diep in de eerste verlenging de enige goal van de wedstrijd en kwalificeerden zich zo voor de finale.

Tsjechië begon nochtans uitstekend aan de partij. Al na 2 minuten vlamde een uitstekende Rosicky op de lat. Ook Jankulovski was dichtbij, maar de Griekse keeper lag in de weg. De Grieken bleven zoals verwacht met z'n allen achter de bal, maar moesten toch kleine kansjes weggeven aan de Tsjechen. Antonio Nikopolidis lag echter telkens goed in de weg. Ondertussen gingen de Grieken ook vol uit voor de counter, iets wat ook hen aardige kansen opleverde.

De tweede helft was opnieuw erg evenwichtig. De Tsjechen verzwakten wat, onder meer door de blessurewissel van sterspeler Pavel Nedved. De grootste kans was uiteindelijk toch voor de Tsjechen: Rosicky zette een fantastische actie op, maar Jan Koller legde de bal nipt naast het doel van

Nikopolidis. De Grieken hielden goed het slot op de deur en sleepten zo verlengingen in de wacht.

Het leek alsof de verlengingen de ploeg van Otto Rehagel goed deed. De Grieken begonnen immers plots aan te vallen en kregen enkele uitstekende kansen. Peter Cech hield zijn ploeg recht, maar in de 15e minuut van de verlenging gebeurde het dan toch: Dellas werd vastgehouden door Ujfalusi, maar slaagde er toch in de bal in doel te werken. 1-0, de Grieken zo goed als zeker naar de finale. Ettelijke seconden na de goal floot Pierluigi Collina de wedstrijd af. Voor het eerst in de geschiedenis had een Silveren Goal een EK-wedstrijd beslist. En voor het eerst in de geschiedenis krijgen we dezelfde ploegen in de openingswedstrijd én in de finale te zien: Portugal en Griekenland.