Sæternes grote held in Noorse bekerfinale

Nils Vanbellingen

Brann Bergen heeft met duidelijke 4-1-cijfers de finale van de NM-Cup, de Noorse beker, tegen Lyn Oslo gewonnen. Grote held bij Brann was Bengt Sæternes, die drie goals voor zijn rekening nam en de assist voor de vierde leverde.

Het overgrote deel van de actie speelde zich in het eerste kwartier van de wedstrijd af. Al na vier minuten kon Sæternes een vrije trap over de doellijn werken. Vier minuten later verubbelde Brann de score, toen Sæternes zijn ploeggenoot Robbie Winters alleen voor de keeper bracht. Winters hield het hoofd koel en het stond 2-0. Lyn leek niet aangeslagen en reageerde meteen: Peter Markstedt kon in de elfde minuut de rebound op een vrije trap over de doellijn werken. Nog geen twee minuten later had Brann echter alweer een voorsprong van twee doelpunten, toen Sæternes bij een voorzet van Martin Knudsen zijn bewaker aftroefde en zijn tweede van de dag binnenkopte.

Na het verschroeiende eerste kwartier werd het rustiger, maar toch wist Brann nog voor de rust de wedstrijd te beslissen: in de 34e minuut nam Sæternes nog maar eens de Lyn-verdediging te grazen en werkte beheerst af. Een hattrick voor de ex-Bruggeling en wedstrijd gespeeld. De tweede helft was uiteraard een maat voor niets.

"Ik ben erg blij voor de ploeg en mezelf. Ik denk dat ik reden heb om trots te zijn", zei Sæternes achteraf. De Noor, die zich nooit echt kon doorzetten in Brugge, lijkt herboren sinds hij naar zijn vaderland terugkeerde. Dat werd met zijn ijzersterke prestatie van vandaag nog eens onderstreept.