Straks 24 clubs in eerste klasse?

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Straks 24 clubs in eerste klasse?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Opmerkelijk nieuws vanuit Westerlo. Terwijl Roger Van den Stock al jaren ijvert voor een inkrimping van eerste klasse, lanceert Herman Wijnants nu het idee om straks met 24 clubs in de hoogste afdeling te spelen. Een serieuze uitbreiding dus.

Wijnants, die als bondsfunctionaris in het Uitvoerend Comité van de KBVB actief is, is al een tijdje bezig met de hervorming van het Belgisch voetbal. In het comité wordt er duchtig gesproken over het aantrekkelijker maken van de competitie, aldus de voorzitter van Westerlo. Volgens hem is de uitbreiding naar 24 clubs de ideale manier:

“Komende maandag moet alles uitgeklaard worden, zodat we vanaf het seizoen 2006-2006 in de nieuwe formule kunnen starten”, vertelt Wijnants in Het Nieuwsblad. “Er moet een afscheiding komen tussen het profvoetbal en de amateurs. Ik stel een profcompetitie voor met 24 clubs, verdeeld over twee reeksen van twaalf.Voor nieuwjaar werken die een gewone competitie van 22 matchen af. Na de winterstop spelen de eerste vier van iedere reeks verder voor de twee plaatsen in de Champions League en de Uefa Cup, de volgende vier voor de Intertoto en de laatste vier tegen de mogelijke degradatie. Zo komt iedere club in die play-offs aan veertien matchen.”

Maar welke zes clubs haal je er dan bij? “We kunnen rekening houden met de uitslagen van de laatste tien jaar, de toeschouwersaantallen, de regionale spreiding. Op die manier komt Antwerp en een derdeklasser als KV Mechelen aan boord. We mogen niemand uitsluiten. Alleen weet ik dat niet iedereen in tweede klasse staat te springen om aan profvoetbal te doen.”

En de televisierechten dan? Gaan die niet dalen? "Neen", antwoordt Wijnants. “Het huidige contract met de zenders loopt eind dit seizoen af. De onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst zijn bezig. Geïnteresseerden zullen meer geld op tafel moeten leggen. Dat kan geen probleem zijn want met alle nieuwe communicatiemiddelen (internet, pay-tv,) zijn er meer mogelijkheden om de beelden aan de man te brengen. In vergelijking met de rest van Europa zijn de beelden hier goedkoop.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties