Analyse Wat gebeurt er bij Everton?

Jan Martynowski
| 0 reacties
Wat gebeurt er bij Everton?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Chelsea : als je miljarden in je ploeg steekt zou het een schande zijn niet bovenaan te staan. Arsenal : al jaren een absolut topteam. Everton. Euhm… degradatiekandidaat ?

Degradatiekandidaat, zeker. Hoe zou de ploeg uit Liverpool immers het vertrek van topspitsen Wayne Rooney en Tomasz Radzinski opvangen ? Bekendste namen : Nigel Martyn, Thomas Gravesen en Duncan Ferguson. Voor de rest vooral nobele onbekenden. Maar toch : halverwege heeft Everton 40 punten. Dat is er alvast één meer dan vorig seizoen. 

Vanwaar deze plotse opmars ? Scoren ? Niet al te vaak, een topschutter loopt niet rond bij de club : 23 goals uit 18 wedstrijden. Dat is te vergelijken met de lage middenmoot. Of ter vergelijking : Chelsea, 38. Arsenal, 47 ! Goals tegen dan ? Ook niet veel : 15. Dat zijn er meer dan Chelsea, maar minder dan Arsenal. Samen komt dat op een saldo van +8. 

Alles komt dus terug tot het magische woord : efficiëntie. Liefst 9 maal hielden de Toffees een clean sheet. Grote uitblinkers zijn doelman Nigel Martyn en Thomas Gravesen. De Deense middenvelder was al goed voor vier doelpunten en vijf assists. Dat zijn er al dubbel zoveel als gans vorig seizoen.

En contradictorisch genoeg leidde het vertrek van Rooney een ommekeer in : alle neuzen werden in dezelfde richting gezet. Vorige seizoen gingen alle ballen richting Radzinski en Rooney, die er dan iets mee moesten doen. Dat kan nu niet meer. Werken voor het team is nu de boodschap ! 

En daarnaast zijn ze op Goodison park ook niet ongelukkig dat er tot nu toe geen enkele speler geblesseerd uitviel. Iedereen weet blindelings waar de ander loopt en wat die gaat doen. De automatismen zorgen ervoor dat de ploeg draait als een geoliede machine. De vraag is enkel, wat kan er gebeuren als iemand uitvalt ? Zal dat de ploeg doen ineenstorten ? Of blijft ze dan op haar elan doorgaan ?

Antwoord op deze vraag : binnen 20 speeldagen. Tot dan genieten de fans van dit seizoen, en dromen ze van de eerste kampioensviering sinds 1987, of een plek in de Champions League. Ten koste van de buren van FC Liverpool…
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties