Tsjechië verslaat Slovenië met 0-3

Julie Néman

Slovenië moest vandaag vriendschappelijk aan de slag tegen Tsjechië. Spijtig genoeg viel er na het overlijden van Olimpija-doelman Nezdad Botonjic een domper op de wedstrijd. “We zullen spelen voor onszelf, voor de supporters en voor ons land. En we zullen zeker ook voor Nezdad spelen”, verklaarde Nastja Ceh, middenvelder bij de Sloveense nationale ploeg. En dat deden ze ook. Toch moesten de Slovenen na 92 minuten hun meerdere erkennen in de Tsjechen.

Tsjechië nam de wedstrijd onmiddellijk in handen en maakte het de Sloveense verdediging niet makkelijk. Deze hield stand maar begaf het in de 11e minuut toen Koller vanop 1 meter de 0-1 voorbij Mavric schoot. Daarna volgde nog een corner en een vrije trap voor Koller en co maar deze resulteerden in een doeltrap. Slovenië probeerde terug te slaan maar kreeg daar de kans niet toe. De bezoekers stonden scherp en pogingen van onder andere Ceh en Acimovic strandden in de Tsjechische verdediging. De thuisploeg ontsnapt aan een penalty wanneer op het half uur handspel niet wordt gefloten. We gaan rusten met 0-1.

Bij Tsjechië komen maar liefst vijf nieuwe spelers op het veld. En daar zat een gouden wissel tussen, want Jun scoort na één minuut in de tweede helft de 0-2. Tsjechië zit op rozen maar maakt het de Slovenen minder moeilijk dan in de eerste helft. De thuisploeg komt er meer uit en krijgt ook verscheidene doelkansen, maar geen enkel was goed genoeg om de Tsjechische doelman te verschalken. De eerste gele kaart valt in de 62e minuut wanneer Cesar Sionko neerhaalt. Een goede tien minuten later is het over en out voor Slovenië. Polak schiet Tsjechië naar een 0-3-overwinning. De Slovenen geraken licht geirriteerd en maken de ene fout na de andere. Er volgen echter geen kaarten en de scheids maakt na 92 minuten een einde aan een interessante wedstrijd waarin duidelijk is dat Tsjechië de vorm van tijdens het EK nog niet kwijt is.