Reportage Berchem Sport en zijn voetbaltempel

Steven Bologne
| 0 reacties
Berchem Sport en zijn voetbaltempel
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Berchemse voetbaltempel meer dan 75 jaar oud

Voor de anciens onder ons klinkt Koninklijk Berchem Sport waarschijnlijk niet onbekend in de oren. De Antwerpse club speelde 42 jaar in 's lands hoogste voetbalklasse. Niet alleen het verleden van de club oogt indrukwekkend, ook het stadion waarin het speelt blijft al meer dan 75 jaar overeind.

Bekende spelers die bij Berchem de revue passeerden zijn: Rudy Taeymans, Marc Schaessens, Eric Van Meir(foto), Philippe Clement, Jean-Pierre Stijnen, Ludo Coeck, Albert en Constant De Hert en Stan Van Den Buys. Bekende trainers waren er ook Rik Coppens, Laszlo Fazekas, Raoul Peeters, Rene De Saeyere en Marc Brys om er maar enkele te noemen.

In 1906 zag Berchem Sport het levenslicht met als doelstelling ''het beoefenen van alle gezonde lichaamsoefeningen in open lucht". Pas twee jaar later in 1908 richtte de sportclub ook een voetbalclub op en Berchem Sport, in geel en zwart, kreeg het stamnummer 28 toegewezen van de voetbalbond.

De club speelde tot op heden op 4 verschillende locaties. Op de Prins Leopoldlaan (1906), Molenbaan (1908), op de Grote Steenweg (1913) en op het Rooi (sinds 1929).

Het Berchem Stadium werd in 1929 voor het eerst in gebruik genomen en de voetbalarena oogde indrukwekkend. De ontwerpers Egide Van Der Paal en Frans Peeters kozen voor een simpel ontwerp, met als toetje een schitterende poort. Het stadion bood toen plaats aan 18.000 toeschouwers. (In '54-'55 thuis tegen Anderlecht was het stadion uitverkocht)

Op 23 maart 1931 werd Berchem Sport benoemd tot Royal Berchem Sport. In 1967 werd het dan Koninklijk Berchem Sport. In de ereafdeling gooide Berchem Sport in het verleden hoge ogen. In 1950-1951 eindigde de club zelfs op de eerste plaats samen met Anderlecht. Beide clubs totaliseerden 38 punten (toen kregen de clubs nog 2pnt voor een overwinning), alleen had Berchem het meest aantal verloren wedstrijden achter haar naam. De titel ging dus naar Anderlecht. Het jaar erop werd dit reglement aangepast en waren het de gewonnen wedstrijden die de doorslag gaven. Moest dit reglement Ã©Ã©n jaar voordien al gebruikt zijn geweest, dan was Berchem kampioen.

In 1959-1960 legde een brand een deel van het stadion in de as waardoor Berchem Sport de competitie noodgedwongen moest verder zetten in het Antwerp Stadion.

In 1971-1972 speelde Berchem Sport kampioen in tweede nationale en dat met Henri Coppens als oefenmeester. De laatste jaren slabakte de Antwerpse club echter met een degradatie naar provinciale als dieptepunt. Onder de Armeense zakenman Vasken Cavatti speelde de club 3x op rij kampioen en stond het op het punt om tweede klasse te
veroveren. Maar de club greep naast een licentie door financiële problemen.

In 1986 werd de naam Berchem Stadion omgevormd tot Ludo Coeckstadion en dit ter ere van de overleden ex-speler. Ludo Coeck was een van die toppers die de Antwerpse club heeft grootgebracht. Coeck speelde ondermeer bij Anderlecht en Inter Milaan, maar liet zijn leven in een auto-ongeval. Het stadion draagt nu zijn naam.

Het stadion van Berchem is nog een van die weinige arena's die de echte Belgische Voetbalsfeer uit het verleden ademt. Doordat Berchem de laatste jaren vaak in de lagere reeksen speelde, ontsnapte het historisch monument aan de sloophamer. Het stadion wordt de laatste jaren flink opgeknapt met de werken in 2001 aan de hoofdtribune als voorbeeld.

De zittribune biedt plaats aan 3150 toeschouwers en als een van de weinige vierdeklassers beschikt het ook over bussines-seats; 16 inside- en 79 outside-seats. In de loop der jaren werden de staanplaatsen lichtjes verbouwt waardoor en nu nog 9.000 resteren.

De totale capaciteit van het complex bedraagt dus 13.150 en dat is uniek in de lagere reeksen. In 2004 kreeg het stadion een vernietigend brandveiligheidsrapport. Onder de zittribune was het dringend tijd voor vernieuwing en die werken zijn momenteel nog steeds aan de gang.

Van vorm veranderd het stadion echter niet, de voetbalarena blijft na meer dan 75 jaar overeind en het ziet er naar uit dat dat nog vele jaren zal duren. Berchem Sport viert in 1906 en in 1908 zijn 100-jarig bestaan. 

Fotoreportage:

Zo zag het stadion er vroeger uit

De grote indrukwekkende poort met verlichting in de letters. Achter deze poort bevinden zich de loketten.

De andere kant van de poort. Deze staanplaatsen zijn niet toegankelijk meer voor het publiek

De onoverdekte staanplaatsen bieden plaats aan 7.000 toeschouwers. Aan elke zijde 3.500.

De overdekte staanplaatsen bieden plaats aan minstens 2.000 toeschouwers. De rechterzijde kan bij risicowedstrijden worden gebruikt als bezoekersvak.

De zittribune

Uit een andere hoek

De zitjes worden wekelijks! gepoetst zodat de toeschouwers niet op een vuil zitje moeten plaatsnemen. Ze verwennen de supporters.

De ere-gasten kunnen plaatsnemen in de businesseats.

De achterzijde van de zittribune. In de zomer van 2004 kreeg de buitenzijde een nieuw verflaagje.

Ook het embleem en de initialen van de club mogen natuurlijk niet ontbreken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

3e amateurliga B

Nieuwste reacties