Analyse Brondby vernedert FC Kopenhagen

Nils Vanbellingen
Brondby vernedert FC Kopenhagen

Op de 27e speeldag van de Deense Superligaen heeft leider Brøndby in de topderby aartsrivaal en naaste achtervolger FC Kopenhagen met 5-0 vernederd. Hiermee neemt Brøndby niet alleen wraak voor de 3-0-nederlaag van het vorige rechtstreekse duel, maar neemt het ook meteen een stevige optie op de titel.

De wedstrijd begon perfect voor Brøndby: al na vier minuten borstelde Kim Daugaard een vrije trap op het hoofd van Daniel Agger, en het stond meteen 1-0. Nog voor het kwartier keer FC Kopenhagen al tegen een 2-0 aan, toen Morten Skoubo een vrijstaande Thomas Kahlenberg aanspeelde en die afwerkte. De bezoekers probeerden zich opnieuw in de wedstrijd te vechten, maar Sibusiso Zuma liet voor de rust een aantal kansen op de aansluitingstreffer liggen. Na de pauze schakelde Brøndby nog een versnelling hoger. Aanvankelijk liet de thuisploeg nog een resem kansen - waaronder eentje vanop de stip voor Martin Retov - liggen, maar twintig minuten voor tijd lukte Johan Elmander met een hard schot dan toch de beslissing: 3-0. De weerstand van FC Kopenhagen was helemaal gebroken, en in de slotfase zorgden Thomas Kahlenberg en Morten Skoubo nog voor de zware forfaitcijfers.

Een bijzonder pijnlijke nederlaag voor FC Kopenhagen, dat ondanks een geweldige remonte na de winterstop de titelhoop nu waarschijnlijk helemaal mag opbergen. Brøndby lucht dan weer helemaal op na weken van crisis, waarin het onder andere het laatste directe competitieduel met FC Kopenhagen met harde 3-0-cijfers had verloren en ook in de Royal League door de grote streekrivaal was uitgeschakeld. Brøndby telt met nog zes speeldagen voor de boeg nu acht punten voorsprong op FC Kopenhagen. Onderaan de rangschikking blijft de situatie ongewijzigd: zowel Randers, Nordsjælland als Herfølge verloren hun wedstrijd, waardoor geen van de drie echt afstand kan nemen van de degradatieplaatsen.