Analyse Crisis bij Rosenborg, Saeternes trefzeker

Nils Vanbellingen
Crisis bij Rosenborg, Saeternes trefzeker

Op de zevende speeldag in de Noorse Tippeligaen ging kampioen Rosenborg onieuw kopje onder. Ditmaal verloor Rosenborg op eigen veld met 0-2 van Viking. Het was al de derde nederlaag in amper twee weken tijd voor de recordkampioen, waarna trainer Per Joar Hansen een crisisvergadering aankondigde. Bengt Sæternes (Brann) was net als Ole-Martin Ã…rst (Tromsø) erg trefzeker, terwijl leider VÃ¥lerenga (met David Brocken) op eigen veld op 0-0 bleef steken. VÃ¥lerenga moet aan de kop van de rangschikking nieuwkomer en revelatie Start naast zich dulden, dat ging winnen bij het Ham-Kam van Axel Smeets.

Het gaat van kwaad naar erger met Rosenborg: nadat de ploeg uit Trondheim vorige speeldag bij Lyn verloor en eerder deze week in de Royal League door het al uitgeschakelde Malmö werd afgedroogd, ging ze nu op eigen veld tegen Viking ten onder. Op slag van rust won Peter Kovacs een luchtduel, en zijn bal belandde bij Egil Ostenstad die goed voor zijn verdediger kwam en koel afwerkte. Rosenborg dominneerde in de tweede helft en drukte Viking volledig terug, maar zocht tevergeefs naar de gelijkmaker. Het was uiteindelijk een erg efficient Viking dat via Peter Kopteff de score in de slotfase nog wist te verdubbelen. Rosenborg staat nu op een beschamende negende plaats met amper acht punten uit zeven wedstrijden. Trainer Hansen heeft dan ook een meeting aangekondigd waarin hij een groot aantal zaken, ook zijn eigen functie, zal herbekijken.

SK Brann lijkt zich daarentegen definitief uit de mindere periode geschoten te hebben. De ploeg uit Bergen droogde op eigen veld Lillestrøm met zware 6-2-cijfers af. Man van de wedstrijd was Bengt Sæternes, die een hattrick voor zijn rekening nam. Nadat Ragnvald Soma een slechte tussenkomst van de bezoekende keeper had afgestraft, zorgde Sæternes in de 35e minuut voor de 2-0: de ex-Bruggeling werkte een doorgekopte bal van aanvalsmaatje Robbie Winters af. Kort voor de rust kon Michael Mifsud nog milderen, maar na zeven minuten in de tweede helft zorgde Raymond Kvisvik voor de 3-1. Dan was het opnieuw de beurt aan Sæternes: vanop afstand gaf de spits doelman Misund met een prachtige lob het nakijken. Op het uur kopte Olafur Bjarnason de 5-1 binnen, en een minuut later mocht Sæternes alleen op Misund af en maakte de potige Noor met zijn derde een einde aan tien dolle Brann-minuten. Robert Korén mocht in de slotfase nog de tweede voor Lillestrøm binnentrappen.

Naast Sæternes was ook andere oude bekende Ole-Martin Ã…rst maandag erg bij de pinken. Eerst bracht hij zijn ploeg Tromsø tegen Bodø/Glimt op 1-0 nadat hij het snelst reageerde op een doorgetikte corner, en na de gelijkmaker van HÃ¥vard Halvorsen bracht de ex-Buffalo en -Rouche zijn ploeg opnieuw op voorsprong toen hij prachtig vanuit de draai in de kruising schoot. Het was echter niet voldoende voor de zege, want Runar Berg bezorgde Glimt iets later alsnog een punt.

Ook leider VÃ¥lerenga slaagde er niet in op eigen veld te winnen. Tegen Fredrikstad raakten David Brocken en Co. na acht opeenvolgende zeges niet verder dan een 0-0. VÃ¥lerenga was duidelijk de betere ploeg en creëerde de meeste kansen, maar vond onder andere twee keer het doelhout op zijn weg. Vlak voor het begin van de tweede helft kwam een streaker de spelers nog even vermaken, maar ook hij kon geen van beide ploegen inspireren tot een doelpunt.

Door dit gelijkspel moet VÃ¥lerenga aan de kop van de rangschikking IK Start naast zich dulden, dat ging winnen bij Ham-Kam en zo blijft imponeren. Tien minuten na de rust speelde Fredrik Strømstad de bal listig over de verdediging tot bij Alex Valencia, die tussen de benen van Ham-Kam-doelman Gustafsson afwerkte. Kort voor affluiten was Stefan Bärlin de thuisverdediging te snel af en zette de spits de 0-2 op het bord. Ham-Kam komt zo steeds dichter bij de degradatiezone.

Voorts zette Lyn zijn opmars voort tegen Odd Grenland dankzij doelpunten van Jan-Derek Sørensen en Jo Tessem, terwijl de degradatiederby tussen Molde en Aalesund onbeslist eindigde.