Poule A - Zware dobber voor Club Brugge

Kristof Blomme
| 0 reacties
Poule A - Zware dobber voor Club Brugge
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vanaf vandaag kunt u hier bij Voetbalkrant een voorbeschouwing verwachten van elk van de acht poules in de Champions League. Logischerwijze beginnen we vandaag met poule A. Daar komen we meteen de eerste Belgische vertegenwoordiger tegen. Landskampioen Club Brugge werd in deze groep uitgeloot tegen de kampioenen van Italië, Duitsland en Oostenrijk. Een heel zware opdracht dus voor blauw-zwart.
 
Bayern München

Vorig seizoen:
Bayern München kwam als reekshoofd in deze poule terecht. Vorig seizoen werden ze voor de 19e keer kampioen van Duitsland. Ze waren heer en meester. Het nummer twee, Schalke 04, eindigde op maar liefst veertien punten. Ook de Duitse beker, de ‘DFB-Pokal’ ging naar Bayern. In de finale werd opnieuw Schalke met 1-2 opzij gezet. Hiermee werd het meesterschap meteen bevestigd. Roy Makaay (foto), de Nederlandse goalgetter, werd tweede in de topschuttersstand met 22 goals. Enkel Mintal van Nürnberg scoorde twee keer meer. Ook middenvelder Ballack wist 13 keer te scoren.
Vorig seizoen werden ze in de groepsfase van de Champions League tweede na Juventus. Ajax en Maccabi Tel Aviv bleven ze voor, waardoor de Duitsers konden doorstoten naar de achtste finales. Nadat Arsenal daar werd uitgeschakeld bleek een andere Engelse ploeg, Chelsea, nipt te sterk in de kwartfinale.

Transfers:
Tijdens het tussenseizoen verlieten enkele basispionnen de club. Verdediger Robert Kovac tekende bij Juventus. Samuel Kuffour, nog een verdediger, trok ook naar Italië. Hij verdedigt dit seizoen de kleuren van AS Roma. Ook middenvelder Torsten Frings verkoos niet langer in München te blijven. Hij verkaste naar concurrent Werder Bremen. Daarnaast vertrokken ook ‘oudjes’ Linke en Zickler naar Red Bull Salzburg, aanvaller Hashemian naar Hannover en de 24-jarige Tobias Rau naar Arminia Bielefeld. Lange tijd was er ook sprake van een eventueel vertrek van sterspeler Michaël Ballack (foto). De kapitein van de Mannschaft stond onder andere in de belangstelling van Barcelona. Dit ging uieindelijk niet door. De kans dat hij volgend seizoen andere oorden opzoekt is wel reëel. Dan is hij immers transfervrij.

Slechts drie spelers kwamen erbij. Philipp Lahm kwam terug na een uitleenbeurt bij Stuttgart. Valerien Ismaël keerde Werder Bremen de rug toe. Tenslotte kwam de onbekende middenvelder Ali Karimi over van Al Ahli in de Verenigde Arabische Emiraten.

Kansen:
In deze groep zou Bayern normaal zonder moeilijkheden moeten doorstoten naar de volgende ronde. De Champions League is dit seizoen het hoofddoel voor de Duitsers. 

Typeploeg:
Doelman: Kahn
Verdedigers: Sagnol, Lucio, Ismaël, Lizarazu
Middenvelders: Deisler, Hargreaves, Ballack, Zé Roberto
Aanvallers: Pizarro, Makaay

Juventus

Vorig seizoen:
Uit pot 2 kwam Juventus tevoorschijn. Ook vorig seizoen zaten beide clubs in dezelfde poule. Juventus werd toen met 16/18 gemakkelijk groepswinnaar. Enkel op het veld van Maccabi Tel Aviv werd toen gelijk gespeeld. Tegen Bayern werd twee keer met het kleinste verschil gewonnen. Ook de Oude Dame werd geëlimineerd in de kwartfinale door een Engelse tegenstander. Latere winnaar Liverpool bleek te sterk in de dubbele confrontatie. In de achtste finale werd Real Madrid nog na verlengingen uitgeschakeld.
In de Serie A werd Juventus verdiend kampioen. AC Milan eindigde op zeven punten. De beste doelschutters hier waren Zlatan Ibrahimovic (16) (foto) en Del Piero (14). Ook David Trezeguet raakte nog aan negen doelpunten ondanks een langdurige afwezigheid. Dit seizoen werd in de supercup wel verloren van Inter Milaan. Tot overmaat van ramp raakte doelman Gianluigi Buffon in de Trofeo Berlusconi tegen AC Milan geblesseerd aan de schouder. Hij is zo’n drie maanden uitgeschakeld.

Transfers:
De belangrijkste inkomende transfer is ongetwijfeld die van Patrick Vieira (foto). De Franse kapitein van Arsenal kostte de Italianen wel zo’n 20 miljoen euro. Hij is hoe dan ook een serieuze versterking voor het middenveld van Juve. Aanvaller Fabrizio Miccoli werd dan weer teruggehaald bij Fiorentina. Achterin kwam de Kroaat Robert Kovac van Bayern München erbij. Ook het middenveld werd versterkt met Guliano Giannichedda van Lazio Roma. De jongelingen Balzaretti en Chiellini kwamen respectievelijk over van Torino en Fiorentina. Tot slot werd doelman Abbiati nog geleend van AC Milan. Nadat Buffon gekwetst uitviel in de Trofeo Berlusconi bood diezelfde Berlusconi, de steenrijke voorzitter van de Milanezen, z’n reservekeeper aan.
 
Enkele spelers verlieten de club. Paolo Montero vertrok naar San Lorenzo. Stephen Appiah verliet Italië voor Turkije. De middenvelder maakt nu het mooie weer bij Fenerbahçe. Alessio Tacchinardi ging dan weer naar Villareal in Spanje. Ook Enzo Maresca trok naar Spanje. Hij speelt volgend seizoen voor Sevilla. Benjamin Onwuachi kwam naar België bij Standard.

Kansen:
Hoewel Juventus slechts in pot 2 geplaatst werd zijn ze misschien wel favoriet om de groep te winnen. De belangrijkste spelers bleven bij de club. Bovendien werd met Vieira een echte topper aangetrokken. Juventus moet in staat geacht worden om heel ver te komen in de Champions League.

Typeploeg:
Doelman: Abbiati
Verdedigers: Zebina, Cannavaro, Thuram, Zambrotta
Middenvelders: Camoranesi, Vieira, Emerson, Nedved
Aanvallers: Ibrahimovic, Trezeguet

Club Brugge

Vorig seizoen:
Club Brugge moet niet echt meer voorgesteld worden. Eerder kreeg je hier bij Voetbalkrant al een uitgebreide voorbeschouwing. We zetten nog even de belangrijkste vaststellingen op een rijtje. Club Brugge werd vorig seizoen kampioen na een gelijkspel op de voorlaatste speeldag tegen rivaal Anderlecht. De bekerfinale werd dan weer verloren van Germinal Beerschot, waardoor de Bruggelingen een unieke kans op de dubbel misliepen. Doelman Butina werd door de supporters uitgeroepen tot speler van het seizoen. Europees waren de uitslagen echter dramatisch. Eerst was Shakhtar Donetsk veel te sterk in de voorronde van de Champions League. In de eerste ronde van de Uefa-Cup werd De Franse tweedeklasser Châteauroux logischerwijze wel opzij gezet. In de groepsfase werd blauw-zwart echter roemloos uitgeschakeld in een groep met Dniepropetrovsk, Zaragoza, Austria Wenen en Utrecht. Nu werd Valerenga na strafschoppen uitgeschakeld, waardoor Club opnieuw mag meedoen op het kampioenenbal.

Transfers:
Club onderging in het tussenseizoen een ware metamorfose. De tandem Sollied – Van Puyvelde werd op de bank vervangen door Ceulemans – Van der Elst. Daarnaast verlieten nog enkele belangrijke basisspelers de club. Kapitein Timmy Simons (foto) werd voor zo’n vier miljoen euro verkocht aan PSV. Ook Nastja Ceh en David Rozehnal keerden de Belgische competitie de rug toe. Zij gingen respectievelijk naar Austria Wenen en Paris Saint-Germain. Tenslotte trok Peter van der Heyden transfervrij naar Wolfsburg en ging Hans Cornelis eveneens transfervrij naar Genk.
 
In deze woelige transferperiode reageerde het Brugse bestuur, met Marc Degryse op kop, kordaat. Zo werden ervaren jongens als Vermant, Valgaeren en Leko aangetrokken om de vertrekkers te vervangen. Ook de jonge, talentvolle Dufer kwam terug naar België na één jaartje Caen. Waarschijnlijk komt er één van de volgende dagen nog een nieuwe aanvaller de ploeg versterken. Ishiaku en vooral Lange zijn immers nog een tijdje uitgeschakeld.

Kansen:
Om zich te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League heeft Club een heus mirakel nodig. De Bruggelingen zullen zich vooral moeten richten op een gevecht om de derde plaats met Rapid Wenen.

Typeploeg:
Doelman: Butina
Verdedigers: De Cock, Maertens, Clement, Klukowski
Middenvelders: Englebert, Vermant, Leko
Aanvallers: Verheyen, Ishiaku, Balaban
 
Rapid Wenen

Vorig seizoen:
Rapid Wenen werd vorig seizoen kampioen met slechts één puntje voorsprong op Grazer AK. In de eerste ronde van de Uefa-Cup werden de Oostenrijkers al uitgeschakeld door Sporting Lissabon. De bekendste speler is ongetwijfeld de Belg Axel Lawaree (foto). Hij werd vorig seizoen topschutter van de club met dertien goals. Ook Kincl maakte er negen. Om in de groepsfase van de Champions League te raken werd in de voorronde het Russische Lokomotiv Moskou uitgeschakeld.

Transfers:
Doelman Jurgen Macho verliet Rapid. Hij verdedigt tegenwoordig het doel van Kaiserslautern in Duitsland. Centrale verdediger Feldhofer speelt dit seizoen dan weer voor Wacker Tirol. Ook Sturm en Topic spelen niet meer in Wenen. Zij kozen respectievelijk voor Greuter Fürth en Sankt Pölten. Tenslotte zocht de Tsjechische middenvelder Tomas Dosek nog andere oorden op.
 
Raimund Hedl, doelman van Mattersburg, werd aangetrokken. Ook de ervaren Tsjechische verdediger Radek Bejbl (foto) speelt volgend seizoen in Oostenrijk. Hij komt over van Slavia Praag. De Slovaakse linkerflankspeler Labant komt over van Sparta Praag. Met Dollinger, een aanvallende middenvelder van Grazer AK en Akagündüz, spits bij Konyaspor, werden nog twee extra spelers aangekocht.

Kansen:
Ook zij zullen serieus moeten stunten om zich bij de eerste twee te kunnen scharen in deze groep. De derde plaats, die recht geeft op Uefa-Cup, is eventueel wel haalbaar.

Typeploeg:
Doelman: Payer
Verdedigers: Dober, Valachovic, Bejbl, Adamski
Middenvelders: Hofmann, Korsos, Hlinka, Ivanschitz
Aanvallers: Kincl, Akagündüz

                      
 
Poule A
 
Bayern München (Duitsland)
Juventus (Italië)
Club Brugge (België)
Rapid Wenen (Oostenrijk)
 
Kansen
 
Zowel Bayern als Juventus hebben een zeer grote kans om zich bij de eerste twee te plaatsen. Minder zou voor beiden een blamage zijn. Door de favorietenrol is de druk op beide ploegen wel groot, al hebben ze natuurlijk genoeg ervaring op het hoogste niveau. Als ze hun tegenstanders niet onderschatten zullen ze weinig problemen ondervinden. Beide ploegen hebben 80 à 90% kans om door te stoten.
 
Club Brugge en Rapid Wenen zijn aan elkaar gewaagd. Zij zullen vooral in de onderlinge duels moeten uitmaken wie de derde plaats pakt en bijgevolg wordt opgevist in de Uefa-Cup. De eerste twee plaatsen zullen heel moeilijk haalbaar zijn, al weet je natuurlijk nooit in voetbal. Wij geven ze slechts 10 à 20% kans op de volgende ronde in de Champions League.
 
Onze pronostiek

1. Juventus
2. Bayern München
3. Club Brugge
4. Rapid Wenen 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties