Racing stunt voor de tweede maal

Christophe Rillaerts

Afgelopen zaterdag wist Racing Mechelen voor de tweede maal op rij een tweedeklasser opzij te zetten in de rush naar de 1/16de finales van de Beker van België. Na Union vorige week was het de beurt aan Hamme om voor de bijl te gaan.

De naar schatting 1000 naar het Oscar Vankesbeeckstadion afgezakte Racingsupporters kregen zaterdag waar voor hun geld. Zij zagen hoe Racing het de tweedeklasser bijzonder lastig maakte en op het einde van de meet verdiend zegevierde.

We zijn ruim tien minuten ver in de eerste helft wanneer de ijverige Letier na een goede rush de bal voor doel brengt. Doelman Meul en een ploegmaat komen onzacht in aanraking met elkaar, Mbemba kopt net naast. De ex-Racinggoalie heeft zich bij deze fase bezeerd en diende vervangen te worden. Op het kwartier krijgen we Hamme voor het eerst te zien. Een vrije trap van Reigel gaat maar een metertje naast de kooi van Mampaey. Niet veel later schudt Filston enkele mooie bewegingen uit zijn benen, zijn schot wordt echter afgeblokt. In een daaropvolgende fase acht Vos de hoek te scherp om zelf z'n kans te wagen en legt terug, Mbemba kan er net niet bij. Even voorbij het halfuur opnieuw Racing: Vos naar Mbemba maar die aarzelt net iets te lang om af te drukken. Weg kans. Hamme steekt zijn neus eventjes aan het venster, een afstandsschot gaat een meter naast. Vijf minuten voor rust tilt Mbemba de bal tot bij Van Vlasselaer. Sven legt terug tot bij Letier die vanop zo'n 15 meter rakelings naast het doel besluit.

We gaan de rust in met een brilscore. Racing speelde een goede eerste helft waarin het de tweedeklasser het vuur aan de schenen legde. Nooit was er ook maar enig klasseverschil zichtbaar. Integendeel, het was Racing dat het gevaarlijkst voor de dag kwam.

Na acht minuten spelen in de tweede helft verstuurt Vos een vrijschop richting tweede paal. De bal belandt bij Janssens die de 1-0 van kortbij tegen de netten prikt. Kris ziet zo zijn zeer secure wedstrijd bekroond. Even later kan Racing haar score uitdiepen. Mbemba duikt op in de zestien maar wordt neergehaald. Een schoolvoorbeeld van een penalty zou je zo denken, maar de man met het fluitje legt het leer buiten de zestien. Consternatie zowel op als naast het veld. Voor Sven Van Vlasselaer maakt het eigenlijk niet zoveel uit. Penalty of vrijschop, ze gaan er beide meestal even lekker in. Dat was ditmaal buiten het doelhout gerekend waarop de knap genomen vrije trap strandde. Op het uur kopt Kjell Hermans het leer in eigen doel. Kjell werd geduwd en dus blijven de bordjes ongewijzigd. Aan de overzijde bereikt de hoekschop van Filston Mbemba. De omhaal van Ben is te zwak om de Oost-Vlaamse goalie te verrassen. We zijn 20 minuten ver in de tweede helft wanneer we Hamme nog eens te zien krijgen. Opnieuw komt het gevaar vanuit de tweede lijn, Mampaey is goed bij de pinken. 4 minuten later is het wel raak voor de bezoekers. Een vrije trap wordt op ongelukkige wijze door Hermans in eigen doel verlengd: 1-1. Racing lijkt niet aangeslagen en zoekt onder luide aanmoediging van de thuisaanhang opnieuw de aanval op. De verre trap van Filston zoeft maar net naast. Twee minuutjes later infiltreert Van Vlasselaer in de 'box'. Hij besluit van kortbij op de doelman. We werpen meteen onze blik op de dugouts waar intussen een opstootje tussen beide trainers Asselman en Verkempinck ontstond. Beide heren worden vriendelijk verzocht de neutrale zone te verlaten en plaats te nemen in de tribunes. Racing blijft op zoek gaan naar een tweede treffer. In de 78ste minuut is deze ook bijna een feit wanneer Van Vlasselaer via het centrum op doel afstevent. Zijn poging strandt opnieuw op de keeper.

Laatste minuut: Sven Van Vlasselaer wurmt zich doorheen de blauw-zwarte defensie, komt oog in oog te staan met de bezoekende doelman, wil afdrukken maar wordt net op dat moment tegen de grasmat gewerkt. Racing krijgt de penalty die het reeds ruim een halfuur eerder had moeten krijgen, De Smet zijn tweede gele kaart. Tijdens de verhitte discussies op het veld, verzamelen de groen-witte supporters al hun hoop. Henk Vos plaatst zich achter de bal. Luid aangemoedigd door de Racingaanhang knalt hij Racing naar een volgende bekerronde.