Poule E: Wie stoot Milan van de troon ?

Harald Berings
| 0 reacties
Poule E: Wie stoot Milan van de troon ?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Om de twee dagen kan u op Voetbalkrant.com een uitgebreide voorbeschouwing verwachten die betrekking heeft tot één van de acht CL-poules. Vandaag nemen we poule E onder de loep. In deze groep komen PSV en Milan elkaar weer tegen, nadat de Rossoneri vorige jaargang in de halve finale de droom van de lampenclub om zeep hielp, door in blessuretijd te scoren. In Eindhoven zijn ze dus uit op wraak. Maar ook Schalke 04 en Fenerbahçe zouden maar al te graag komen winnen in San Siro.
 
AC Milan

Net niet …

De jaargang 2004-2005 werd geen rampseizoen voor Milan, wel een seizoen van ‘net niet’. Zo verspeelde het op de laatste speeldagen de Scudetto aan aartsrivaal Juventus, en verloor het op quasi onmogelijke wijze de finale van de Champions League tegen Liverpool (foto). Aangezien Inter en niet AC de Coppa Nazionale pakte, moesten de Rossoneri het zonder prijs stellen.
 
Transfers
 
Eén van de uitblinkers in die befaamde finale in Istanbul was Hernán Crespo. De Argentijn vertrok deze zomer echter naar Chelsea, dat hem aan de Milanezen had uitgeleend.
Naast Crespo verliet ook John Dahl Tomasson de modestad. Hij verkoos een basisplaats bij VfB Stuttgart boven een zitje op de bank in Milaan.
 
Als vervangers werden twee heuse kleppers gehaald. Alberto Gilardino kwam over van Parma. Zijn overgang had heel wat voeten in de aarde, maar Gila wordt dan ook gezien als één van de grootste, zoniet hét grootste Italiaanse talent die er heden ten dage op deze aardbol rondlopen. De Italianen noemen hem nu al ‘de nieuwe Rossi’, verwijzend naar de legendarische Azzurro die volgens sommigen de beste spits ooit was.
 
Een andere overgang, veel minder verwacht, was die van Christian Vieri (foto). Bobo Vieri komt over van eeuwige stadsrivaal Internazionale, en alleen dat feit was al genoeg om heel voetbalgek Italië in rep en roer te zetten. Volgens sommige was een ‘verrader’, anderen vonden het niet meer dan terecht dat hij de deur bij Inter achter zich dicht trok. Vieri kon echter nog niet overtuigen, noch bij de Milanisti, noch bij de Azzurri, waar hij woensdag op de bank startte tegen Wit-Rusland.
 
Naast de twee spitsen trok Milan ook Marek Jankulovski (Fiorentina) en Johann Vogel (PSV) aan.

Kansen
 
Milan is zeker niet in de meest haalbare poule verzeild geraakt, maar moet op basis van eigen kwaliteit in San Siro kunnen winnen van PSV, Schalke en Fenerbahçe. Het valt echter af te wachten of de ervaren rotten achterin ook de heksenketel van Istanbul, een kolkende Veltins Arena en een wraakzuchtig Philipsstadion kunnen trotseren.

Typeploeg
 
Doel: Nélson Dida
Verdediging: Marcos Cafù, Alessandro Nesta, Jaap Stam, Paolo Maldini
Middenveld: Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Ricardo Kaká, Clarence Seedorf
Aanval: Andriy Shevchenko en Alberto Gilardino



PSV Eindhoven

Droomseizoen

PSV kende vorig seizoen hun beste seizoen sinds 1988 waarin het de Europacup I won. Nu bereikte de club uit Eindhoven de halve finale waar het door AC Milan werd uitgeschakeld. Het werd een wedstrijd waarin het op pijnlijke wijze in de slotfase zijn meerdere moest herkennen in de Milanezen (foto).
Eerder had PSV al afgerekend met Monaco (tweede ronde) en Olympique Lyon (kwartfinale).
 
De pijn van die uitschakeling werd verzacht met het behalen van de titel. In de competitie was PSV ongenaakbaar, met slechts één enkel verlies tegen Roda JC. De lampenclub hield Ajax, AZ en Feyenoord met groot gemak achter zich. Daar bleef het niet bij: ook de Amstel Cup moest eraan geloven. In de finale werd Willem II met 4-1 naar huis gespeeld.
 
Transfers
 
Door de prachtprestaties in de Champions League begon de leegloop in de lichtstad: Mark Van Bommel vertrok naar Barcelona, Johann Vogel vond onderdak bij AC Milan en Ji-Sung Park kreeg zijn droomtransfer naar Man United. Tot overmaat van ramp vertrokken ook Bouma (Aston Villa) en Lee (Tottenham) op de laatste dag van de transermarkt.
 
Maar er kwam uiteraard ook versterking: Mika Väyrynen kwam over van Heerenveen en PSV deed wat Feyenoord niet kon: het haalde Timmy Simons naar Eindhoven.
Vervolgens liep het voor PSV wat minder op de transfermarkt: Salomon Kalou mocht niet weg van Feyenoord-voorzitter Marc Wotte. Na een lange soap bleef de Ivoriaan uiteindelijk in Rotterdam.
 
Zo kwam PSV uit bij Arouna Koné van Roda JC. Deze is echter tot de winterstop Europees niet speelgerechtigd, en zal dus de groepsfase moeten missen.
Een andere nieuwkomer, Michael Ball, zal een heel jaar niet kunnen aantreden in de Champions League: hij speelde in dienst van Glasgow Rangers nog in de voorrondes van het kampioenenbal.
 
De laatste twee aankopen waren Osmar Daniel Ferreyra (CSKA Moskou) en Michael Reiziger (Middlesbrough, foto): hij moet de vertrokken Lee doen vergeten.

Kansen
 
PSV staat voor de moeilijke opdracht om het succes van vorig jaar te herhalen, en de tweede ronde te halen. Naar verwachting zal het de strijd moeten aangaan met Schalke 04 en Fenerbahçe om een plek in de volgende ronde.

Typeploeg
 
Doel: Heurelho Gomes
Verdediging: Theo Lucius, Alex da Costa, André Ooijer en Michael Reiziger
Middenveld: Mika Väyrynen, Timmy Simons en Phillip Cocu
Aanval: Jefferson Farfán, Jan Vennegoor of Hesselink en DaMarcus Beasley
 
 
Schalke 04

Nummer twee

De Königsblauen waren vorig jaar de enige club die Bayern München enigszins in verlegenheid kon brengen. Toch eindigde Bayern afgescheiden eerste: het werd kampioen met veertien punten voorsprong op Schalke 04.
 
De club uit Gelsenkirchen liet wel makkelijk Werder Bremen, Herta Berlijn en VfB Stuttgart, resp. derde, vierde en vijfde achter zich.
 
Transfers
 
Veel verhuizingen deze zomer bij Schalke: zo vertrok de Braziliaan Ailton al na één jaar uit Gelsenkirchen. Hij werd vorige zomer als dé toptransfer in de Bundesliga gezien. Ailton was namelijk net topschutter geworden en won de prijs voor MVP in de Bundesliga.
Maar de spits kon de verwachtingen niet inlossen en vertrok in augustus naar het Turkse Besiktas.
 
Naast Ailton vertrokken ook Sven Vermant (Club Brugge), Mike Hanke (Wolfsburg) en Fabian Lamotte (1860 München) naar andere oorden.
 
Schalke versterkte zich dan weer met topaankoop Kevin Kuranyi (Stuttgart) en Fabian Ernst (Werder Bremen). Ernst moet het evenwicht op het middenveld herstellen, Kuranyi (foto) moet Ailton doen vergeten. Ook de Deense aanvaller Søren Larsen werd na een ware soap van DjurgÃ¥rdens overgenomen. De geschilpunten tussen de Duitse vice-kampioen en de Zweedse bekerwinnaar mondden zelfs uit in een koude oorlog, maar uiteindelijk lukte het Schalke om de gedoodverfde opvolger van Ebbe Sand los te weken.

Kansen
 
Schalke moet in staat zijn om in eigen huis de punten thuis te houden. Milan zullen ze wellicht moeten laten gaan, PSV is te pakken, net als Fenerbahçe. Een tweede plaats is zeker mogelijk.

Typeploeg
 
Doel: Frank Rost
Verdediging: Marcelo José Bordon, Mladen Krsrajic en Levan Kobiashvili
Middenveld: Hamit Altintop, Fabian Ernst, Licnon, Zlatan Bajramovic
Aanval: Ebbe Sand, Gerald Asamoah en Kevin Kuranyi
 
 
Fenerbahçe

Nederlandse invloed
 
Fenerbahçe heeft deze zomer opnieuw twee Nederlandse trainers in dienst genomen. In het kielzog van Lensen verbonden ook Dragtsma en Pastoor zich aan de Turkse club.
 
Vorig jaar werd Fener kampioen met drie punten voorsprong op Trabzonspör, en vier op aartsrivaal Galatasaray.
 
De fans zagen wel publiekslieveling Serhat Akin vertrekken. Hij trok naar Anderlecht, aangezien hij van hoofdcoach Daum geen basisplaats kreeg. Ook Pierre Van Hooijdonk pakte zijn koffers. Pi-Air ging zijn geluk beproeven bij het Nederlandse NAC Breda.
Bij Fenerbahçe rekenen ze nu vooral op de Fransman Nicolas Anelka (foto). 

Het middenveld werd versterkt met Stephan Appiah (foto). De Nigeriaan kwam over van Juventus, waar hij na de komst van Patrick Vieira niet meer nodig was.

Kansen
 
Op Real Betis na misschien wel de sterkste club uit pot 4. In eigen huis kunnen ze het elk team moeilijk maken, maar op verplaatsing pakken de Turken nog te weinig punten om echt mee te kunnen dingen naar groepswinst. Een tweede plaats zou een mooie, maar realistische doelstelling zijn.

Typeploeg
 
Doel: Rüstu Recber
Verdediging: Luciano, Tuncay Sanli, Ãœmit, Nobre
Middenveld: Stephen Appiah, Aurelio, Önder Turaci, Alex
Aanval: Nicolas Anelka, Serkan
 
 
 
 
Poule E
 
AC Milan (Italië – Carlo Ancelotti)
PSV Eindhoven (Nederland – Guus Hiddink)
Schalke 04 (Duitsland – Ralf Rangink)
Fenerbahçe (Turkije – Christoph Daum)
 
Kansen
 
AC Milan lijkt de topfavoriet. Mits ze in eigen huis alle punten kunnen pakken, kunnen ze op verplaatsing hun geliefde counterspel spelen. Wellicht de groepswinnaar.
 
PSV Eindhoven is hoe dan ook erg verzwakt uit de transferperiode gekomen. Timmy Simons kon op geen enkel ogenblik zijn stempel écht drukken op het nieuwe PSV, en zelfs in Eindhoven beseffen ze dat Reiziger niet de aanvallende impulsen van Lee kan brengen. Achterin wordt het puzzelen voor Guus Hiddink, aangezien enkel Alex en Ooijer overblijven van de zo succesvolle ploeg.
 
Schalke lijkt de belangrijkste tegenstander voor Milan. De Königsblauen hebben zich met Kuranyi en Ernst verstandig versterkt, en kunnen in de gloednieuwe Veltins Arena wonderen verrichten.
 
Voor Fenerbahçe wordt het een lastige klus om in Milaan, Eindhoven of Gelsenkirchen punten te pakken, maar thuis kunnen ze wel stunten. Toch zien we de Turkse kampioen eerder onderaan dan bovenaan eindigen.
 
Onze pronostiek

1. AC Milan
2. Schalke 04
3. PSV Eindhoven
4. Fenerbahçe
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties