STVV Jaaroverzicht 2005

Rita De Meyer
| 0 reacties
STVV Jaaroverzicht 2005
Foto: © SC

Volg STVV nu via WhatsApp!

Januari
 
Op de tweede dag van het nieuwe jaar trekken de kanaries richting Turkije. STVV speelt er twee oefenwedstrijden die beiden op een 1-1 gelijkspel eindigen. De Fin Jari Niemi die enkele weken geleden van Standard over kwam, de Frans-Libanees Rudy Haddad en enkele beloftevolle jongeren gaan mee op oefenstage. Nicky Hayen reist niet mee naar Antalya, hij revalideert bij kiné Lieven Maesschalck. Op 10 januari is er in de toonzalen van sponsor Zebra Keukens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Daags na de nieuwjaarsreceptie mag Nicky Hayen de groepstrainingen hervatten na een lange inactiviteit. Op de 19de van de maand vliegen de kanaries uit de beker, mede door wanprestaties van de scheidsrechter. In het midden van de maand trekken we naar de Borinage om er een totaal vernieuwd Mons te treffen. Zo goed als geen speler van de ploeg die op Staaien aan de aftrap kwam in de openingswedstrijd van de competitie stond tussen de lijnen, van competitievervalsing gesproken... De wedstrijd in het Elio Di Rupo Stadion kan kort worden samengevat, REAC Mons-KSTVV 4-1.
 
Op 21 januari bereiken Racing Genk en STVV een overeenkomst i.v.m. Dimitri de Condé. Zo is de middenvelder na SK Lommel, Heusden-Zolder en Racing Genk toe aan zijn vierde Limburgse eerste klasse ploeg in drie jaar tijd. De Condé tekende een contract tot 2007. De dag nadien snoepen de Giantkillers de regerende landskampioen Anderlecht 2 kostbare puntjes af in de titelrace. Met doelpunten van de Fransman Mathieu Béda en de ingevallen Ipoua eindigt de match op 2-2. Op het einde van januari gaf ex-kanarie Thomas Caers een persconferentie in het sportcentrum van Sporta te Tongerlo om er zijn nieuwe job als P.R.-manager toe te lichten. Het competitieduel tussen STVV en Moeskroen eindigt op 3-2. Een start om duimen en vingers van af te likken. Moeskroen mocht dan wel op voorsprong komen, binnen dezelfde minuut stond het via Hajnal 1-1. Amper vijf minuten later bracht de Fin Niemi STVV op voorsprong. Iets na het half uur kwamen de kanaries via Buvens op een comfortabele 3-1 voorsprong.
 
Februari
 
Korte maand, maar veel gebeurtenissen... Op het begin van deze maand raakte Landry Mulemo gekwetst op training door een contact met Jürgen Rutten en zal daardoor voor de rest van het seizoen buiten strijd zijn. Mulemo is één van Belgisch grootste talenten en kwam aan het begin van het seizoen over van Standard. Deze linksachter speelde bij de beloften van de Luikse club en speelde zo zelfs ooit als tegenstander van de kanaries op Staaien. Op 5 februari reizen de kanaries naar de Freethiel. Wie zegt er nu nog dat dertien een ongeluksgetal is? Op evenveel minuten lag STVV uitgeteld op de mat met een 3-0 achterstand. De Ivoriaantjes bleven de kanarietjes wegtikken en kwamen dicht bij de vier nul. Het was echter het Limburgse geel-blauw dat net voor affluiten wist te scoren na een knappe één twee tussen Hajnal en de Condé. Na de rust kwam er een sterker STVV voor de dag. Met een schot van Niemi op de doelman en eentje van Buvens op de paal zat er terug vertrouwen in de groep. Het mocht echter niet baten, Beveren kwam naar het einde toe terug meer opzetten en zag nog een doelpunt afgekeurd. SK Beveren-STVV 3-1. Vijf dagen later eindigde de vriendschappelijke interland tussen België en Engeland voor -19-jarigen, met in doel onze derde doelman Frank Boeckx, op een 1-1 gelijkspel. Nog een dagje later is er in zaal Veemarkt de quiz 80-jaar STVV met nooit vertoond beeldmateriaal over de kanaries en er waren tal van prachtige prijzen te winnen. De organisators van dit alles waren Kris Vanmunster, Eddy Kellens en Lelièvre Mario, dit in naam van TSG. De zaterdag nadien raakt STVV-AA Gent afgelast en herdenken we in stilte de eerste verjaardag van het heengaan van de mede-oprichter en bezieler van Sector L, Jurgen Wauters.
 
Op 16 februari gingen de kanaries trainen op het kunstgrasveld van Sporta in Tongerlo, daar waar ex-kanarie Thomas Caers P.R. verantwoordelijke is. De vrijdag nadien geeft de sfeergroep TSG in Dancing Mac Queen een fuif, de opbrengst van deze fuif is t.v.v. sfeeracties op Staaien. Daags nadien is er de wedstrijd KV Oostende-STVV die in de laatste minuut verloren gaat in een stormachtig weer. De meeste fans maakten er, ondanks het gure weer, een daguitstap van. Daags na de 1-0 blamage zetten STVV en Marc Wilmots een punt achter hun samenwerking. Guy Mangelschots zal de leiding voorlopig overnemen. In de week die volgt op het ontslag van Wilmots krijgen sommige spelers de volle laag op het forum van de officiële clubsite. De spelers zijn wat geschrokken van sommige reacties en doen via de stadion DJ een oproep naar de fans toe om duidelijk te stellen dat ze er "ALLES" zullen aan doen om kost wat kost STVV in eerste klasse te houden. "We hebben op dit moment de supporters meer dan 100% nodig", klonk het uit de spelersgroep. Om deze woorden kracht bij te zetten hadden ze plannen om een informatieavond te organiseren. Deze werd enkele dagen later afgeblazen door het bestuur. Nog een dag later keert ex-kanarie Peter Voets weer in dienst. De voormalige kapitein zal de technische staf vervoegen die onder leiding zal staan van Guy Mangelschots en dit om de laatste maanden van het seizoen vol te maken. 25 februari, Samuel Ipoua krijgt een blaam voor een vechtpartij met Baratto. Daags nadien is er de inhaalwedstrijd van de 22ste speeldag tegen AA Gent, deze eindigt op 0-2.
 
Maart
Bij aanvang van de maand brengt NAC Breda voor het eerst een bod uit op Benjamin De Ceulaer. STVV houdt het bod in beraad en laat weten dat het niet gaat om 350.000 euro, zoals in de pers verschenen was. Op 9 maart winnen de kanaries in een match uit de oude doos met 4-0 van de pallieters. STVV kwam al vrij vroeg op voorsprong via de Condé en wist deze in de zesde minuut reeds te verdubbelen via Buvens. Op het half uur stond het scorebord zelfs op 3-0 met een tweede goal van Buvens. Sander Debroux, die sinds lang weer in de kern verscheen, prikte de eindscore een goede tien minuten voor tijd op het bord. 4-0 en de kanaries met opgeheven hoofd richting Charleroi. Man van de match was met twee assists en evenveel doelpunten Kris Buvens. Op 12 maart heeft STVV onder de naam van Herman Vermeulen een nieuwe trainer gevonden voor volgend seizoen. STVV bereikte een principe-akkoord met Vermeulen, nu trainer van KV Oostende. Voorzitter Duchâtelet vroeg de goedkeuring aan KV Oostende om te mogen onderhandelen met hun trainer. Na de onderhandelingen is er een principe-akkoord uit de bus gekomen. 's Avonds spelen de kanaries 0-0 gelijk in Charleroi. In de helft van de maand raakt bekend dat Tom Van Imschoot reeds weken geleden een contract tekende voor 3 jaar bij VC Westerlo. Op 19 maart treffen de kanaries in eigen Staaien de groen-zwarten uit Jan Breydel, eindstand 0-1. Enkele dagen na deze match mag geel-blauw zijn licentie ontvangen en tekent Egon Wisniowski een nieuw profcontract dat hem voor drie seizoenen aan STVV bindt. Verder trekt Tamas Hajnal naar Hongarije voor een bijeenkomst van de nationale ploeg, worden Christopher Baratto en Benjamin De Ceulaer door nationaal beloftentrainer Jean-François De Sart opgeroepen en vertrekt Papy Kimoto naar Afrika voor de interland van Kongo in Zambia. STVV dreigt na Tom Van Imschoot en Benjamin De Ceulaer ook Bram Castro kwijt te raken, er is interesse vanuit Nederland voor onze doelman.
 
April
 
Op 3 april nemen de Kanaries het in het Edmond Machtensstadion op tegen FC Brussels. De hoofdstedelingen staan op dat moment op een degradatieplaats met 4 punten achterstand op STVV. Geel-blauw wint deze cruciale match met 0-1. De Limburgse derby maakt elk jaar wel behoorlijk wat los bij de voetbalfans uit onze provincie en de rivaliteit laait elk jaar weer hoog op, maar dit seizoen belooft het meer dan anders een strijd op leven en dood te worden. De spanning naar de Limburgse battle bereikt een hoogtepunt als Genk-fans in de nacht voor de wedstrijd vernielingen aanbrengen in Staaien en de middenstip ontvreemden. Het sportieve gedeelte eindigt weerom in mineur voor de kanaries, STVV-Racing Genk 0-2. Op 9 april spelen de Uefa's van STVV 1-1 gelijk tegen Westerlo. Dit bleek na het verlies van Club Brugge in Mons voldoende om de landstitel binnen te rijven. Enkele dagen nadien mogen de doelman en spits van deze kampioenenploeg, Frank Boeckx en Jürgen Rutten, met de nationale ploeg richting Duitse Wegberg voor de interland van de -19.
 
Op 16 april trekken de kanaries naar Daknam voor één van de spannendste wedstrijden van het seizoen. Lokeren-STVV eindigde op 4-3. STVV kwam in het begin van de wedstrijd meteen op voorsprong door een doelpunt van Tom Van Imschoot. Amper zeven minuten later kwam Lokeren alweer op gelijke hoogte en ging meteen op zoek naar de voorsprong. Net voor de koffie liepen de Waaslanders op amper enkele minuten uit tot 3-1, telkens was Tailson de boosdoener. Rond het uur trapte geel-blauw op vijf minuten tijd via Kris Buvens en Nicky Hayen de gelijkmaker binnen. De kanaries liepen toen al lang met 10 man te voetballen na de rode kaart van Béda en ze deden dit naar behoren. De gelijkmaker was een bekroning van een gretig STVV maar het dubbel en dik verdiende punt werd een kwartier voor affluiten, met zijn derde doelpunt van de avond, afgesnoept door Tailson. 22 april, STVV praat met Sander Debroux en Nicky Hayen over het openbreken van hun contract. Debroux tekende bij tot 2008, Nicky Hayen houdt zijn beslissing in beraad, beide partijen deden een voorstel. De dag nadien eindigt STVV-la Louvière op 2-1, dit na een zenuwslopende wedstrijd. La Lou kwamen al vrij vroeg op voorsprong waardoor de kanaries even uit het lood werden geslagen maar terugvochten als wolven. Op het uur wist Egon Wisniowski de gelijkmaker aan te tekenen en in blessuretijd wist diezelfde Truiense verdediger de verdiende 2-1 eindstand op het scorebord te prikken. Na de wedstrijd raakt bekend dat STVV zich de week voordien versterkte met Marco Nys. De 25-jarige linkshalf komt over van KV Oostende. Aan het einde van de maand trekken de kanaries richting Sclessin voor de vurige Haspengouwse derby. De kanaries verloren deze wedstrijd met overdreven 4-1 cijfers in een match waarin ze nooit echt onder moesten doen voor de Luikenaars.
 
Mei
8 mei: STVV-VC Westerlo, een speciale wedstrijd voor Tom Van Imschoot die eerder reeds tekende voor de ploeg uit de parel der Kempen. STVV wist zich met een late goal van Benjamin De Ceulaer te verzekeren van het verblijf in eerste klasse. STVV-Westel 1-0, enkele uren voor deze wedstrijd werd Abdoulaye Diawara opgenomen in het ziekenhuis van Hasselt met hersenvliesontsteking. Alle andere spelers en zij die in direct contact met hem kwamen, kregen daags nadien preventief antibiotica toegediend. Op 15 mei trekken de kanaries richting Kiel en verliezen er met 3-1, maar desalniettemin maken de fans er bij thuiskomst één groot feest van om het behoud te vieren. Jürgen Rutten komt in G. Beerschot voor het eerst aan de aftrap in eerste klasse en dankte voor het vertrouwen met zijn eerste doelpunt. Het was voor STVV meer dan 2 jaar geleden dat ze nog een penalty voor kregen. Op het Kiel was het dan zover. Helaas, Dusan Belic trapte het leder naast het doel. Een dagje later heeft Benny Liebens een gesprek met toekomstig trainer van de kanaries, Herman Vermeulen, en doet er nog een jaartje bij als materiaalmeester van geel en blauw. Nog een dag later ontvangen de spelers en technische staf hun nieuwe spelerwagens. Op de laatste speeldag van het seizoen ontvangt STVV de landskampioen Club Brugge. Vier op een rij voor STVV vs Club Brugge. Staaien blijft de hel voor de kersverse landskampioen. Blauw-zwart wist wel eerste te scoren maar Hajnal bracht geel-blauw al snel op voorsprong door twee keer toe te slaan in tien minuten tijd. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd bracht Ipoua de kanaries op een veilige 3-1, het was echter nog even spannend als Club net voor affluiten nog eens de netten vond. Eindstand STVV-Club Brugge 3-2. Voor de wedstrijd werd kapitein Peter Delorge verkozen als verdienstelijkste speler van het afgelopen seizoen. In de week voor het einde van het seizoen verlengt de énige echte clubspeler bij uitstek, Nicky Hayen, zijn contract met de club tot 2008. Zo eindigt dit mindere seizoen toch nog met een positieve noot.
 
Juni
 
Béda trekt naar Standard de Liège en Goossens gaat richting Oost-Kantons, naar Eupen. Diabate, Ipoua, Kimoto, Piana en Rivic vertrokken eveneens met de noorderzon, met of zonder auto... Brendon Santalab en David Van Hoyweghen, beiden oud bekenden van Vermeulen, maken de overstap naar STVV. Verder komt Jeroen Simaeys over van derde klasse OHL en wordt Cyril Ramond als enige van een hele reeks testers overgehouden. Good Old Désiré komt terug van Heusden-Zolder.
 
Enkele fans betogen voor het secretariaat en gieten er emmers vol als teken van: dit is druppel die de emmer doet overlopen. Aanleiding was dat kersverse trainer Vermeulen had laten uitschijnen in de kranten dat publiekslieveling Tamas Hajnal niet paste in zijn systeem en weg mocht, maar niet moest, indien er interesse was voor hem. De kanaries trekken naar de Ardennen op overlevingstocht, ze zullen het later in de competitie nog goed kunnen gebruiken.
 
Juli
 
Op de valreep trekken de kanaries nog de veelbelovende spits, Ilija Stolica, aan. STVV startte de voorbereiding met overwinningen op Verbroedering Maasmechelen en KVK Tienen. Nadien volgen 3 uiterst zwakke wedstrijden, er werd verloren van Maccabi Haïfa en Arges, op Kermt-Hasselt werd er mààr 1-1 gelijk gespeeld. STVV herpakte zich vervolgens met overwinningen tegen Gençlerbirligi en tweede klasser KVSK United. Net voor de competitiestart komt Celta De Vigo op bezoek voor het duel in de galamatch, er werd verdiend gewonnen met 2-0. Enkele dagen eerder was er het jaarlijkse Open Staaien wat weer een enorm succes was.
 
Augustus
 
Op de eerste speeldag van de nieuwe competitie gaat STVV meteen goed van start met een overwinning tegen neofiet K.SV.Roeselare, eindstand 1-0. Nieuwkomer Stolica knikt in de eerste helft de bal binnen op voorzet van Nys. De week nadien is er de eerste uitmatch van het prille seizoen op het Lisp. STVV gaat er de boot in met 1-0. Het meest opmerkelijke aan deze best snel te vergeten wedstrijd is Frederik Geldhof, de scheids die aldaar zijn allereerste match ooit in eerste klasse floot en we hebben het geweten... Na twee speeldagen staat de eerste derby der vurige steden reeds op het programma. STVV begon zeer goed aan deze partij en leek lange tijd zicht te hebben op een punt tot Sergio Conceição de Kanaries nekt. De tweede goal van de Rouches viel in de slotminuut en was enkel goed voor de statistieken, Standard de Liège-STVV 2-0. Tegen SK Beveren wint STVV op eigen Staaien met 1-0. Wisniowski bracht een hoekschop terug voor doel waar Simaeys er als de kippen bij was om de bal over de lijn te tikken. Het Truiense defensieve duo Hayen-Wisniowski speelde een beresterke partij. Jari Niemi kreeg tijdens deze wedstrijd voor het eerst in zijn carrière een rode kaart.
 
September
 
Voor de eerste competitiematch van deze maand gaat STVV onverdiend verliezen in het Jan Breydelstadion tegen Club Brugge en dit met 2-1. Visé en STVV speelden 1-1 gelijk in hun onderlinge oefenpartij. De kanaries kwamen op het half uur op voorsprong via Kris Buvens. Een kwartier voor het einde legde ex-kanarie en tevens kersverse Visé-speler Diawara de eindstand vast. De lang gekwetste Mulemo maakt tijdens deze wedstrijd zijn rentree, ook Tamas Hajnal verscheen terug in de ploeg.
 
Medio september gaat er een schok door het geel-blauwe supportersmidden, STVV historicus en kenner André Grammet, werd getroffen door een herseninfarct. Het weekend nadien zakt Lokeren af naar Staaienveld. De wedstrijd tegen de Waaslanders was een totale off-day. Tot overmaat van ramp viel de Condé gekwetst uit en moest Wisniowski na een tweede gele kaart het veld verlaten. Enig lichtpunt was misschien Jeroen Simaeys die zijn derde doelpunt wist te scoren. STVV-Lokeren OV 1-2. Een speeldag later verloopt het in Charleroi positiever. In het Stade du Pays de Charleroi smeerden we de thuisploeg hun eerste nederlaag van het seizoen aan. Stolica zorgde hiervoor met de enige treffer van de wedstrijd, net zoals hij dit deed in de openingsmatch. Niels Prud'Homme mocht zijn debuut vieren in de hoogste klasse en deed dit niet slecht. De orkaan Westerlo blijft door de competitie razen, ook Staaien moest eraan geloven. Na amper 10' kwamen de mannen uit de Kempen op voorsprong via Jefke Delen, wat ook meteen de eindstand was van de laatste match van deze maand. Laatste match? Dan toch zonder de reservenwedstrijd geteld op de allerlaatste dag van de maand tegen Anderlecht met als inzet de eerste plaats. Deze eindigt op 1-0 met een penalty-doelpunt van Jürgen Rutten. De jonge kanaries komen hiermee alleen aan de leiding van het klassement te staan.
 
Oktober
 
4 op 12 voor STVV in oktober. Het begon met een 3-0 verlies op Anderlecht. STVV voetbalde in het Constant Vanden Stockstadion tijdens de eerste helft mooi mee en kwam bij momenten gevaarlijk dreigen. De tweede helft moesten de kanaries volledig terugplooien en was er geen kruid opgewassen tegen Anderlecht. De wedstrijd eindigde dan ook in het voordeel van de hoofdstedelingen. Jeroen Simaeys pakte er zijn derde gele kaart en was daardoor geschorst voor de wedstrijd tegen AA Gent. Tegen de Buffalos wisten de kanaries toch één puntje te sprokkelen, dit had meer kunnen en moeten zijn want ex-kanarie Wouter Vracken scoorde vanuit buitenspel en gaf dit nadien ook grif toe. Op het uur bracht nochtans een overgelukkige Désiré Mbonabucya geel-blauw op voorsprong. Voor de match was er een minuut stilte voor oud-STVV speler, Etienne David. Tijdens deze wedstrijd was er de eerste flag-day op Staaien, in organisatie van TSG. Tussen deze matchen in is er op Staaien nog een wedstrijd van de B-ploeg tegen de delegatie Italiana BXL, de Italianen krijgen met 10-3 op de broek. Ook komt aan het licht dat Marco Nys onder het mes moet. Een scan bracht aan het licht dat het ging om een botoedeem. Nys sukkelde al enkele maanden met zijn knie, we zullen hem voor de rest van 2005 niet terugzien tussen de lijnen. Ook weer maar eens slecht nieuws voor Claude Kalisa, hij blijft op de sukkel en zal geopereerd worden aan het buitenste kapsel van de knie.
 
Deze kommer en kwel kan niet blijven duren en terwijl de lappenmand uitpuilt gaan de overgebleven kanaries stunten aan de Gaverbeek. Waar was de revelatie van het seizoen? Op het half uur kwam STVV min of meer onterecht op voorsprong via Ilija Stolica, tot dan was SVZW de betere ploeg. Even later ruilde Vermeulen een geblesseerde Mulemo voor gespreksonderwerp nummer één, Tamas Hajnal. Vanaf dan ging het van kwaad naar erger, althans wat de thuisploeg betrof... De ingevallen Hongaarse international scoorde even later de tweede van de avond. Na de pauze zagen we een Sint-Truiden zoals we het dit seizoen maar weinig aan het werk zagen. Rond het uur maakte Stoligol twee doelpunten in amper evenveel minuten. SVZW prikte nog even tegen via Salou, maar meer dan een eerredder kon dit niet genoemd worden. Toch was het nog even bang afwachten want er was dan nog twintig minuten te spelen. Maar STVV bleef super en Désiré pikt nog snel zijn doelpuntje mee waardoor de kanaries wonnen van ESSEVEE met 1-5. Wisniowski pakte in het Regenboogstadion zijn derde gele kaart en was zo geschorst voor de week nadien. Beter nieuws voor Stolica, hij wist in Waregem een hattrick te scoren. Dit was de derde hattrick in zijn carrière. De wedstrijd begon met een kwartier vertraging daar de supportersbussen van geel-blauw vast zaten in het verkeer en de voorzitter van Fan Club Grankanaria via het 1207 nummer belde naar SV Zulte-Waregem met de vraag om de wedstrijdstart even uit te stellen.
 
Op de 25ste van de maand geeft STVV-voorzitter Roland Duchâtelet een persconferentie tegen het inkrimpen van de Jupiler League. Volgens hem zou een inkrimping geen goede zaak zijn. Duchâtelet baseerde zich op een wetenschappelijke studie die hij bestelde bij onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen. De laatste speeldag van oktober verliezen de kanaries van la Louvière met zware 1-3 cijfers. Doelpuntenmaker voor de kanaries was weerom Désiré Mbonabucya. Ilija Stolica viel uit aan het einde van de eerste helft met een hamstring blessure. Later raakt er bekend dat er op deze match grof geld ingezet is door de gokmaffia, ook andere wedstrijden komen aan het licht.
 
November
 
En als we winnen winnen we zonder penalty... Ook deze maand start met een verliesmatch, Cercle Brugge-STVV 2-1. De kanaries begonnen in Brugge maar zwak aan de eerste helft en het keek dan ook na 20' op een 2-0 achterstand aan. Op het half uur kon STVV de achterstand terug kleiner maken nadat Mbonabucya op aangeven van Hayen wist tegen te scoren. Tijdens de tweede helft kwam geel-blauw beter voor het daglicht en Désiré kon na amper enkele minuten zelfs bijna de bordjes in evenwicht brengen. In de laatste 10' had STVV recht op maar liefst twee strafschoppen, maar Flament deed er alles aan om voor de rest van het seizoen verder te mogen fluiten daar waar hij dit seizoen doorgaans vertoefde, derde klasse... STVV-voorzitter Roland Duchâtelet dook de laatste weken nochtans meer en meer op in de media met uitspraken als zouden de grote clubs scheidsrechterlijk bevoordeeld worden ten nadele van de kleinere clubs. Enkele dagen voor deze match trekt materiaalmeester Benny Liebens samen met zoon Ben, op uitnodiging van niemand minder dan Jordi Cruyff naar Barcelona. Dit alles om het veelbesproken truitje van Johan Cruyff te overhandigen aan diens zoon. Het truitje zal later terechtkomen in het nog op te richten Johan Cruyff musea te Amsterdam. De woensdag na het verlies in Cercle was Danny Boffin nog eens te bewonderen op Staaien. Hij won met zijn ploeg, VV Nieuwerkerken, de beker van het gewest.
 
Op wapenstilstand trekt STVV voor de beker van België naar Denderleeuw en gaat er winnen met 0-1. Tijdens de eerste helft ging de wedstrijd gelijkgaand op met vooral veel middenveld voetbal. De meegereisde fans eisten een tweede spits en werden na een goed uur spel, met de inbreng van Niemi, bediend op hun wenken. De kanaries begonnen vanaf dan met een aanvalsgolf en de derde klasser kwam er niet meer aan te pas. Er vielen een drietal schoten op paal en lat te noteren en een weerom onbestrafte strafschop voor handspel. Geen nood, want even later verstuurt Debroux een verre bal naar Désiré die vanuit een scherpe hoek, over een verdediger, op doel schiet waar Jari Niemi maar in te tikken heeft. Na de wedstrijd in Denderleeuw worden Nicky Hayen, Cyril Ramond en Jeroen Simaeys onderworpen aan een dopingcontrole. Daags na de match wordt Belic opgenomen in het ziekenhuis na aanhoudende pijn in de borststreek. Onderzoek wees uit dat het ging om een klaplong die hij opliep in de match tegen FCV Dender EH. Dusan is out tot na de winterstop.
 
In een vooruitgeschoven degradatieduel verliest STVV van G. Beerschot met 1-2. De kanaries begonnen zeer goed aan de wedstrijd met o.a. kansen voor Hajnal en Stolica. Toch waren het de ratten die, via de eerste van De Roeck, op het half uur op voorsprong kwamen. Meteen het eerste doelpunt dat Frank Boeckx slikt in eerste klasse. Ook na de koffie gaat Germinal Beerschot op zijn elan verder en komt al vrij snel op een 0-2 voorsprong via Dosunmu. Nadien pakt STVV de match terug steviger in handen en is doorgaans in balbezit, maar de ratten blijven nu en dan uitpakken met een venijnige counter. Met nog tien minuten te gaan sluiten de kanaries aan via een heerlijke vrijtrap van Ilija Stolica. De verhoopte gelijkmaker bleef echter uit waardoor de mannen van het Kiel, in het klassement, STVV bij het nekvel grijpen en op één punt komen. Aan het eind van de maand trekken we naar aartsvijand nummer één, Racing Genk. De wedstrijd eindigde op 2-0. Egon Wisniowski werd na een uur wedstrijd vervangen. Hij had last van de rechter knie. Brendon Santalab mocht na een lange inactiviteit zijn return maken. Enkele Schotse STVV-fans zakten voor de wedstijd in het Fenixstadion, speciaal gehuld in kilt, af van de Highlands.
 
December
 
De feestmaand begint met de bekendmaking van de tegenstander voor de volgende bekerronde. Racing Genk wordt geloot en daar het enthousiasme al maanden ver zoek was bij de STVV fans na de aanhoudende slechte resultaten schiet er met deze bekendmaking van bekeraffiche weer een positive energiestoot door het supporterslegioen. Al deze vreugde tempert al even snel als de wedstrijd nadien een triest naoorlogs record op het scorebord flikkert. Retro Staaien eindigde met een score uit de oude doos, spijtig genoeg in het voordeel van de bezoekers. STVV-Moeskroen 3-6. Na de wedstrijd betoogden een 100-tal teleurgestelde fans voor het secretariaat. Drie fans kregen een onderhoud met voorzitter Duchâtelet. Zij kwamen een half uur later terug met de melding dat trainer Vermeulen het vertrouwen blijft behouden. Tijdens deze wedstrijd kon er nog een record gevestigd worden. STVV kenner Kris Vanmunster berekende dat wie tijdens deze wedstrijd de eerste goal scoorde voor de kanaries het 1300ste doelpunt voor geel en blauw zou binnenknallen. Lakoniek genoeg in deze slechte tijden was het een speler van de tegenpartij, met name Daan Vangijseghem, die deze eer te beurt viel door middel van een own-goal.
 
De tijd loopt verder want geschiedenis moet geschreven worden. Geel-blauw trekt naar de hoofdstad en deelt er de punten met FC Brussels in een matige wedstrijd die op 0-0 eindigt. STVV komt na speeldag 17 op de voorlaatste plaats terecht. Tot overmaat van ramp scheurde Kris Buvens in Brussel de binnenste meniscus en is zo ook weer out voor dit jaar. Voor de match was er in het Edmond Machtensstadion de inhuldiging van de Raymond Goethals tribune. De week nadien staat de eerste wedstrijd van de terugronde al op het programma. 1-1 eindigde de wedstrijd in het verre Roeselare. Een 4 op 6 tegen de neo eerste klasser. De kanaries kwamen al in de eerste minuut op voorsprong via Simaeys, maar op het uur klom de thuisploeg terug op gelijke hoogte via Rocky Peeters. Rond de tachtigste minuut kreeg kapitein Peter Delorge op enkele minuten tijd twee gele kaarten onder de neus gestopt met rood als gevolg. Opmerkelijke aanwezige tussen de STVV-fans was Wouter Vrancken die zijn ex-collega's in deze moeilijke tijden een hart onder de riem kwam steken.
 
En daar was hij dan, de langverwachte bekerderby tegen Racing Genk. Wordt het een opsteker net voor de winterstop of een verdere afgang voor stamnummer 373. Het werd het eerste, STVV won in een kolkend Staaien dé derby tegen de grote aartsrivaal uit Midden Limburg met 2-1. Désiré opende de score, maar viel later met een rode kaart uit. Genk klom op gelijke hoogte maar tien minuten voor tijd was er de verlossende goal van de voet van Simaeys. Zo wordt er in het meest slechte seizoen ooit toch maar weer eens geschiedenis geschreven, want dit is de allereerste overwinning ooit op Staaien tegen KRC Genk. De hel is nog niet gedoofd! Voor de volgende ronde in de beker wordt een dag later geloot tegen Sporting Charleroi. In de laatste week van het jaar trekt STVV de Belg Bart Deelkens aan van het Nederlandse MVV.
 
Lelièvre Mario
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties