Column El Bote de Oro

Peter Gekiere
| 0 reacties
El Bote de Oro
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

El bote de oro…

Hear ye, hear ye, Vlamingen te lande laat uw koeien ongemolken, laat uw kinderen baden,… de Gouden Schoen komt ons land weer binnen gehinkt.
Het was alweer eens voedertijd in het Vlaamse mediahoenderhok. Iedereen die het voorbije jaar met ook maar één ledemaat in beeld was gekomen gaf present in het Kursaal. Met een pracht en praal die normaal van doen is bij een vorstelijke eedaflegging werd het geheel opgeluisterd. De kijker zou er niet van terug hebben… Sam Gooris die een koeterwaals stamelde dat een kleuterfrans moest voorstellen, een laureaat die werd binnengebracht als een wereldleider die elke minuut beschoten kon worden, een liveband die variétéknallers zou te berde brengen en een gozer die een talentenjacht op zijn naam had mogen schrijven en nu ook een ‘moment de gloire’ zou krijgen waar geen ziel op zat te wachten.
Maar waarom dan nog een Gouden Schoenverkiezing organiseren?

Om eerst en vooral Sergio Conceiçao te lauweren. Een man die enorm goed tegen een bal kan trappen. Een man die met de nodige ‘cool’ en met uitgestreken gezicht ons wist te garanderen dat hij erg geëmotioneerd was over zijn vergulde kleinood… Hij is het toonbeeld van ‘grinta’, getuigt van een unieke geslepenheid, gaat altijd voor in de strijd, heeft flair ten over en heeft een magistrale krul in de voeten. Hij is het type dat voor het eerst sinds lang in de Vurige Stede als boegbeeld supporters in vervoering kan brengen. Waar Standard de vorige jaren voor een speler eerder een tussenstap voor een wat maanden was, worden de betere spelers op heden gekoesterd en bijgehouden op Sclessin.

Om Michel Preud’homme, een ‘wereldgozer’ (dixit Erwin Koeman), te huldigen. Michel was ooit de beste doelman van de wereld, maar liep hier nooit mee te koop. Michel was nooit een siereend die zijn rugnummer op zijn schoenen graveerde, nooit geen protserige ster die te pas en te onpas heisa veroorzaakte. Hij heeft een schitterende carrière achter de rug, is de topman van Standard en kan nog een belangrijke rol spelen bij de Belgische Voetbalbond. Doch dit dient genuanceerd aangezien alles tenslotte draait rond voetbaltalent en niet rond hervormingen onder welke vorm dan ook.
Om nog maar eens de klasse, nederigheid en nuchterheid van Vincent Kompany, het grootste talent sinds lang op onze velden, in de verf te zetten.
Om door een dergelijke ‘good news show’ een frisse wind te laten waaien door het verdorde Vlaamse voetballandschap. Er worden liederen aangehoffen, kransen uitgereikt en goedlachs gekeuveld. Laat diegene die het in het hoofd haalt een verkiezing tot ‘miskoop van het jaar’, ‘flater van het jaar’, ‘ontslag van het jaar’,… op te dissen voor eeuwig zwijgen. Qua amusement zou het wellicht een voltreffer worden, doch het zou het moreel van het Belgische voetbal een stevige dreun toedienen.

In elk geval wordt de loftrompet over Sergio Marceneiro Conceiçao niet onterecht gestoken. Ongeacht het feit dat bepaalde mensen Sergio een arrogant en verwaand ettertje vinden, kan hij wel degelijk aardig wat ballen, en daar draait het in een dergelijke verkiezing tenslotte om. [AN]

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties