Analyse Spanning troef in de Jupiler League

Kristof Blomme
Spanning troef in de Jupiler League

De eerste speeldag na de winterstop zit er alweer op. Club Brugge en Zulte-Waregem hebben zich gekroond tot overwinnaar van speeldag achttien. Blauw-zwart klopte Brussels, terwijl Essevee leider Standard het nakijken gaf. Anderlecht liet de kans op de leiderspositie liggen na een mager gelijkspel tegen Cercle. Nog bovenaan het klassement leden Genk en Westerlo een pijnlijke nederlaag. In de strijd om de degradatie wist Lierse op het nippertje een gelijkspel te behalen bij Sint Truiden.

Club Brugge begon vrijdagavond al aan deze speeldag. Niemand had verwacht dat de 3-0 overwinning blauw-zwart meteen de leiderspositie zou opleveren. Club speelde bij vlagen goed voetbal en vooral de Spaanse inbreng was van kapitaal belang. Portillo trof twee keer raak en bracht zijn totaal dit seizoen op zes. Een andere uitblinker, Roelandts, zorgde voor het andere doelpunt.

Om de Bruggelingen af te houden moest Standard op Sclessin Zulte-Waregem in bedwang houden. Bij de rust mochten de Rouches niet mopperen met de brilscore op het bord. Een goal van D'Haemers werd immers onterecht afgekeurd. Na de pauze scoorde de voeger wel voor de bezoekers. Niculae kon gelijkmaken, maar één minuut later was het alweer prijs voor de West-Vlamingen na mistasten van Onyewu.

Anderlecht kon profiteren van het puntenverlies van Standard en zo de leiderspositie overnemen. Dan moest wel de maat genomen worden van Cercle Brugge. Na de pauze barstte de match helemaal open na een sublieme goal van Meyssen. Met z’n gouden linker zwiepte hij de bal in de verste winkelhaak. Vanden Borre maakte gelijk, maar op de counter bracht Dekelver Cercle zowaar opnieuw op voorsprong. Nieuwkomer Frutos kon nog een puntje redden voor zijn ploeg, maar tevreden kunnen ze daarmee niet zijn in Brussel.

De drie titelpretendenten slagen er niet in om afstand van elkaar te nemen. Het valt op dit moment absoluut niet te voorspellen wie de landskroon zal pakken. Standard en Club delen de leiding met 38 punten. Zij worden op de voet gevolgd door Anderlecht. De ploeg die als eerste een reeks kan neerzetten lijkt op de titel af te stevenen in dit vreemde seizoen.

In de strijd voor Europees voetbal maakten Genk en Westerlo geen goede beurt. Westerlo leed op eigen veld een pijnlijke 1-3 nederlaag tegen Germinal Beerschot. Dosunmu maakte weer twee potten, waardoor hij zijn totaal al op dertien brengt en enige topschutter wordt. Bij Westerlo zal Coelho nog hard gemist worden. De Antwerpenaren komen op die manier langzaam maar zeker weg uit de onderste regionen van het klassement.

Genk leed een nederlaag bij Charleroi, 2-1. Vooral de eerste helft was niet om aan te zien van de Limburgers. Charleroi stond dan ook verdiend 2-0 voor. De tweede treffer kwam van Serebrennikov, die bij Club Brugge bij het groot huisvuil werd gezet. De dekkingsfout die aan het doelpunt vooraf ging was onbegrijpelijk. Na de pauze probeerde Genk de bakens nog te verzetten en dat lukte aardig. Verder dan de aansluitingstreffer van Vandenbergh kwam het echter niet meer.

Zulte-Waregem staat nu vierde op slechts vijf punten van de twee leiders. Westerlo en Genk volgen op respectievelijk één en twee punten van de West-Vlamingen. Volgende week bekampen Genk en Westerlo elkaar in het Fenixstadion.

Onderin stond een echt degradatieduel op het programma. Voorlaatste in de stand, Sint Truiden, nam het op tegen hekkensluiter Lierse. Een nederlaag zou Lierse wel in heel moeilijke papieren brengen. Het zag er lange tijd slecht uit voor geel-zwart nadat Mbonabucya scoorde. In de laatste minuten zorgde Nunes met een knappe goal toch nog voor een heel belangrijk punt. De Pallieters zijn nog niet helemaal dood.

La Louvière zal de komende weken en maanden nog wat punten moeten sprokkelen. Het nummer zestien leed bij Gent een kansloze 3-0 nederlaag. De eindstand stond bij de rust al op het bord. Lierse staat nog steeds laatste met tien punten. Sint Truiden en La Louvière tellen respectievelijk zes en acht punten meer.

Lokeren – Moeskroen en Beveren – Roeselare eindigden beiden op een 1-1 gelijkspel. Beveren en Moeskroen blijven onderin in moeilijkheden zitten. Lokeren en Roeselare staan bij de eerste tien in het klassement.