Ook gastland Egypte naar finale

Kristof Blomme

Gastland Egypte heeft zich geplaatst voor de finale van de Afrika Cup. Senegal moest in de finale met 2-1 de duimen leggen.

Egypte speelt een knappe Afrika Cup in eigen land. In de poule bleef het Ivoorkust voor. Congo werd daarna in de kwartfinale gemakkelijk met 4-1 verslagen. Nu was Senegal de opponent. Na negen minuten konden de Egyptenaren bijna op voorsprong klimmen. Een voorzet werd door Gomaa van dichtbij over gekopt. Ook Senegal liet zich niet onbetuigd. Een vrije trap van Faye scheerde net langs de verkeerde kant van de paal buiten. Tien minuten voor de pauze zette Mido zich door op links. Zijn voorzet werd door Mendy onverklaarbaar met de hand geraakt. Ahmed Hassan nam het cadeau in dank aan en bracht zijn land op voorsprong.

Vroeg in de tweede helft kon het gastland de voorsprong ei zo na verdubbelen. Aboutrika trapte de bal met z'n rechter tegen de dwarsligger. Vijf minuten later kwam Senegal op gelijke hoogte. Een voorzet van Diatta werd knap door Niang ingekopt. Beide ploegen kregen nu kansen om op voorsprong te klimmen. Bouba Diop kopte over, terwijl Abdelwahab net naast vlamde. Egypte nam de match naar het einde toe in handen. Een voorzet van Moteab was net te hoog voor Mido. Even was het nog bibberen voor Egypte toen El Hadary onder een corner door ging. Gelukkig stond Abdelwahab op de lijn om de meubelen te redden. Tien minuten kwam voor het einde kwam Zaki Mido vervangen. Dat was zeer tegen de zin van de aanvaller van Tottenham. Eén minuut later bleek het echter een gouden wissel. Aboutrika zette voor en daar stond Zaki op de goeie plaats. In de allerlaatste minuut werd Kamara nog foutief gestuit in het strafschopgebied. De referee uit Kameroen spaarde het gastland echter en weigerde een penalty toe te kennen. Egypte stoot dus door naar de finale, waar het Ivoorkust treft. Beide ploegen zaten al in dezelfde groep. Toen trok Egypte aan het langste eind met 3-1.