Liverpool favoriet, Bordeaux zwakste schakel?

Liverpool favoriet, Bordeaux zwakste schakel?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Over zestien dagen wordt 's werelds meest prestigieuze clubcompetitie terug op gang gefloten. In aanloop naar het nieuwe Europese seizoen werpt Voetbalkrant.com twee weken lang een blik op de acht poules. Welke club heeft zich deze zomer het meest versterkt? Waar liggen de ambities van de 32 deelnemende teams? Wie maakt het meest kans op de UEFA Champions League 2006-2007?

Vandaag zijn we aanbeland in groep C, waarin we onder meer het PSV van Timmy Simons en het Galatasaray van Eric Gerets terugvinden. Liverpool start als favoriet, terwijl Bordeaux wellicht moet mikken op de derde plek in de groep.

Liverpool wist zich twee seizoenen geleden nog te kronen tot winnaar van de Champions League na een slepende halve finale tegen rivaal Chelsea en een zinderende finale tegen AC Milan (3-3 en 6-5 na penalties). Het vorige seizoen stelden The Reds teleur in de Europese campagne na een uitschakeling in de tweede ronde tegen Benfica. In de eigen Premiership eindigde Liverpool derde na Man United en Chelsea. Dit seizoen trad Liverpool aan in de laatste voorronde van het grote kampioenenbal tegen Maccabi Haifa. Liverpool stootte maar nipt door naar de groepsfase, want Gerrard en co hadden het niet onder de markt met Maccabi (2-1 en 1-1). In de voorbereidingen naar het seizoen wist Liverpool zich vooral aanvallend te onderscheiden op de transfermarkt. Naast winger Jermaine Pennant en aanvaller Craig Bellamy, werd ook Dirk Kuijt aangetrokken. Broodnodige transfers, want Rafael Benitez liet een resem spelers vertrekken zoals o.a. Morientes en Cissé. Dat Benitez vooral zijn zinnen zet op het behalen van de titel in de nationale competitie, werd duidelijk gemaakt voor aanvang van het seizoen. Op het kampioenenbal is Liverpool zeker geen te onderschatten tegenstander en zal het de groepsfase zeker moeten overleven. De wisselvallige verwezenlijkingen op Europees gebied, maken van Liverpool op zijn minst een moeilijk te voorspellen deelnemer. Men mag echter niet vergeten dat de Reds de Champions League-titel al vijf maal wisten binnen te halen.

PSV Eindhoven start voor de tiende keer op rij aan de Champions League-campagne, en dat is iets om trots op te zijn. De Nederlandse kampioen wist vorig seizoen de groepsfase met AC Milan, Schalke 04 en Fenerbahçe te overleven, maar stuitte in de 16e finale tegen een superieur Lyon. Het seizoen 2004-2005 was het Europees successeizoen van PSV. Het was AC Milan dat hen in de slotfase van de halve finale de das om deed met een uit-doelpunt (0-2 en 3-1). In de aanloop naar het nieuwe seizoen is PSV zeker niet verzwakt, maar op de transfermarkt bleef het relatief rustig. Sterkhouders als Phillip Cocu en Jefferson Farfan bleven in Nederland en op de slot van de transferperiode werd Patrick Kluivert nog binnengehaald. Ook Liverpool-verdediger Jan Kromkamp keerde terug naar zijn geboorteland en tekende een contract bij PSV en DaMarcus Beasley is voor één seizoen uitgeleend aan Manchester City. Ondanks de tien opeenvolgende deelnames is het de Nederlandse club slechts 1 keer gelukt om de titel binnen te halen. In het seizoen 1987-1988 met o.a. Ronald Koeman speelde PSV ook tegen groepsgenoten Bordeaux en Galatasaray en wonnen ze de finale van het Portugese Benfica. Een voorteken misschien?

De Turkse kampioen Galatasaray wist zich na drie jaar afwezigheid nog eens te plaatsen bij de elite. De Turken wisten zich gemakkelijk te plaatsen in de laatste voorronde tegen Mlada Boleslav met 5-2 en 1-1. Het Turkse voetbal heeft dan wel geen al te grote Europese geschiedenis, een uitwedstijd in de hel van Istanbul is nooit een makkie. In de Uefa-beker waren de Turken nog eindwinnaar in het seizoen 1999-2000. Het daaropvolgende seizoen wist Galatasaray door te stoten tot de kwartfinale van de Champions League, tevens hun best behaalde resultaat. De Turken speelden tot nog toe 125 wedstrijden in de Champions League waarvan er 47 werden verloren, 31 werden gelijk gespeeld en 47 werden verloren. Met spelers als Hakan Sükür, Hasan Sas en nieuwste aanwinst Junichi Inamoto hebben de Turken, onder leiding van Eric Gerets, heel wat ervaring in hun rangen. Rivaal Fenerbahçe wist zich niet te plaatsen voor de groepsfase, waardoor de Turkse hoop nu op Gerets en co gevestigd is.

Het Franse Bordeaux wist zich rechtstreeks te plaatsen voor de groepsfase nadat het in de eigen competitie tweede wist te worden. Een resultaat dat ervoor zorgt dat Bordeaux opnieuw aan het kampioenenbal mag deelnemen sinds het seizoen 1999/00. Spelers als Ulrich Ramé, David Jemmali en Lilian Laslandes waren er toen nog bij en zullen ook dit jaar voor de ervaring zorgen. Belangrijkste aanwinst voor de Fransen is ongetwijfeld Johan Michoud, die met Werder Bremen al heel wat Champions League-ervaring wist op te doen. De beste prestatie van Bordeaux dateert van 1985 waar het in de halve finale gewipt werd door het Italiaanse Juventus. Wat de Uefa-cup betreft, is het in 1995-1996 nog runner-up geweest na een verloren finale van Bayern München. Met andere woorden, wat het Europese palmares van de Fransen betreft, lijkt Galatasaray een streepje voor te hebben. In de nationale competitie kende Bordeaux echter geen goede start met twee opeenvolgende verliezen tegen Lille en Lyon, die eveneens aan deze Champions League-campagne zullen deelnemen.

1. LIVERPOOL – Zonder twijfel de favoriet in deze groep, hoewel verplaatsingen naar Galatasaray en Eindhoven niet onderschat mogen worden. Met Liverpool weet je nooit.
2. PSV EINDHOVEN â€“ Lijkt zeker aanspraak te kunnen maken op de tweede plaats en met wat meeval zou de eerste plaats niet ondenkbaar kunnen zijn. Veel zal afhangen van de uitwedstrijd naar Galatasaray. 
3. GALATASARAY – Omwille van de Europese ervaring zullen zij Bordeaux mogelijks van het Uefa-ticket kunnen houden. De sterke thuisreputatie en de vurige Turkse fans kunnen hierbij wel eens een welgekomen ondersteuning kunnen zijn.
4. BORDEAUX - Mogelijks de zwakste schakel in deze poule, met weinig echte sterkhouders op Johan Michoud na.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties