Rosenborg op weg naar nieuwe landstitel

viki meeuwis

Dit weekend werd de 22e speeldag in de Tippeligaen afgewerkt. Met nog slechts vier speeldagen te gaan was het voor Rosenborg, Lillestrøm en Brann zaak om geen punten te laten liggen. Brann nam het vanavond op tegen Odd Grenland. De rest van de wedstrijden werden zondag gespeeld.

Brann – Odd Grenland: 1-0
Brann moest winnen als het zicht op de landstitel wil behouden. De thuisploeg domineerde de eerste helft maar kreeg onverwacht serieuze tegenstand van Odd. De bezoekers waren bereid om duels aan te gaan op het middenveld en leverden vele goede passes af. Na de rust schroefden beide ploegen het tempo op en dat leverde goed voetbal op. Beide kanten konden verschillende goede kansen afdwingen. Odd moest het zonder de geschorste Svindal Larsen stellen. De gemiddelde leeftijd bij Odd was nauwelijks 23 jaar. Vijf van de elf spelers in de ploeg van de bezoekers zijn doorgestroomd vanuit de jeugdwerking van de club. Een van hen was de 18-jarige Magnus Lekven die zijn debuut maakte in de Tippeligaen en hij maakte meteen indruk. Hij stuurde het middenveld en kon mits enkele slimme passes voor doelgevaar zorgen. Odd zorgde in de tweede helft voor aanval na aanval, waardoor Brann het vooral van de counter moest hebben. In de 64e minuut kwam voor Brann het verlossende doelpunt. Bjørn Dahl vond Robbie Winters die de Odd verdediging en keeper Jarstein makkelijk passeerde. In de toegevoegde tijd kreeg Espen Ruud zijn tweede gele kaart voor een drieste tackle op Petter Vaagan Moen. In de volgende wedstrijd, uit bij Lyn, moet Brann zowel Vaagan Moen als Bjørn Dahl missen wegen schorsing. Brann staat nu op 43 punten, slechts twee minder dan leider Rosenborg.

Rosenborg BK – Lyn: 2-1
Het tempo lag in deze wedstrijd hoog. Vooral de nieuw aangetrokken middenvelder Marek Sapara liet zich in gunstige zin opmerken. De Sloveen kon keer op keer een goede pass afleveren. Vooral in het samenspel met Steffen Iversen vooraan het doel kan hij gevaarlijk zijn voor de tegenstander. Lyn van zijn kant was geheel ongevaarlijk en werd door Rosenborg vanaf het begin van het kastje naar de muur gestuurd. Magnus Powell en Espen Hoff waren samen met Edu de enige drie die af en toe voor een tegenprik konden zorgen. De eerste helft was onderhoudend en werd door Rosenborg volledig gedomineerd maar beide ploegen gingen desondanks met een brilscore de rust in. Na de rust kregen de toeschouwers eindelijk doelpunten te zien. In de 47e minuut kon Iversen de passiviteit van de verdediging bij Lyn gebruik maken en passeerde makkelijk keeper Eddie Gustafsson. Lyn gaf zich niet gewonnen en amper vijf minuten kon Edu via de counter de gelijkmaker binnenwerken. In de 55e minuut kwam Iversen opnieuw opzetten, in het zestien meter gebied kon hij Theorin op het verkeerde been zetten en kon de bal via de paal in doel werken. Na dit doelpunt ging de bal vlot over en weer zonder dat er nog echte kansen kwamen. Met deze zege is Rosenborg goed op weg naar zijn twintigste landstitel.

Lillestrøm – Stabæk: 2-2
Het lijdt geen twijfel dat Daniel Nannskog van Stabæk een gevaarlijke en goede speler is en dat stak hij niet weg tijdens het duel op Åråsen zondag. Al na vijf minuten kreeg hij de bal aangereikt via Soman A. Tchoy en kon die makkelijk binnenwerken. In de tweede helft duurde het net twee minuten vooraleer Mifsud de gelijkmaker kon binnenwerken. In de tweede helft kon Lillestrøm meer druk zetten en moest Stabæk zich meer op het eigen veld terug trekken. Tien minuten van het einde volgden nog twee doelpunten, het eerste via Robert Koren die Lillestrøm via een corner kortstondig aan de leiding bracht. Een minuut later doorkruiste Nannskog die droom. Met nog vier wedstrijden te gaan staat Lillestrøm op acht punten van leider Rosenborg en ziet het er naar uit dat ze ook dit jaar de landstitel aan hun neus zien voorbij gaan.

Viking – Tromsø: 1-0
Viking behaalde gisteren verdiend de broodnodige drie punten en kon de wedstrijd totaal domineren. Voor Tromsø ziet het er na deze nieuwe nederlaag penibel uit. De thuisploeg nam meteen het heft in handen met goed offensief spel en defensieve controle. Verschillende spelers bij Viking lieten zich van hun beste kant zien. Zo zorgde Peter Ijeh voor het enige doelpunt in de 50e minuut. Het is de tweede zege in drie wedstrijden sinds Tom Nordlie als trainer werd aangeworven en het begint er stilaan beter uit te zien voor de ploeg uit Stavanger. Nochtans moeten ze nog steeds vechten tegen degradatie. Ze staan nu op de voorlaatste plaats met een puntje minder dan Molde. Tromsø is zo goed als zeker van degradatie met twintig punten uit 22 wedstrijden. Ook gisterenavond slaagde Tromsø er niet in om het tij te doen keren.

Vålerenga – Ham-Kam: 0-0
De eerste helft in deze wedstrijd was er een om snel te vergeten. Het enige lichtpuntje was de kans op het half uur van Marius Gullerud maar keeper Arni Gautur Arason kon redding bregen. Afgezien daarvan was het een triestige bedoening, laag tempo en beide ploegen maakten een ongeïntereseerde indruk. Ham-Kam verdedigde goed maar vergat om offensief ook iets te presteren. Vålerenga was slap en kon nooit echt druk zetten. Ook trainer Petter Myhre zag dat en verdween hoofdschuddend in de kleedkamer, geen goed teken dus. Ook de tweede helft was niet veel beter. Daniel Fredheim Holm, Christian Grindheim en Thomas Holm kwamen alle drie dicht bij een doelpunt maar slaagden er niet in dit te verzilveren. Ging het schot niet net naast dan werd het op het allerlaatste nippertje nog net door een verdediger onschadelijk gemaakt. Ham-Kam daarentegen aasde op de counter als de kans zich aanbood. Tegen het einde van de wedstrijd stak Vålerenga een tandje bij en kwamen ook de kansen voor Ham-Kam. Abiodun en Gullerud kregen een kans op de drie punten maar de match eindigde op een 0-0 gelijkspel.

Fredrikstad – Sandefjord: 2-1
In de derby tussen Fredrikstad en Sandefjord haalde de thuisploeg uiteindelijk de drie punten binnen. Beide ploegen staan ergens in de staart van het klassement en moesten dus punten halen. Fredrikstad was gedurende de eerste twintig minuten de betere ploeg, ze zetten druk en konden voor gevaar zorgen via uitgekiende passes maar konden nooit echt voor gevaar zorgen voor het doel van Sandefjord. Op het half uur kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd. Tommy Knarvik speelde de bal naar Gerrbrand die de bal knalhard voorbij Rami Shaaban kon schieten. Dat was meteen ook het meest interessante moment in de wedstrijd. Na de rust zette Fredrikstad meer druk en ging op zoek naar de gelijkmaker. Raymond Kvisvik was zeer actief maar het was Toth die uiteindelijk wist te scoren in de 57e minuut. Een puntje was niet genoeg voor de thuisploeg die druk bleef zetten. In de 65e minuut kwam het tweede doelpunt. John Anders Bjørkøy kon de bal naar Simen Brenne spelen die makkelijk het net vond. Na dit doelpunt zakte het tempo en probeerde de thuisploeg vooral de zege niet uit handen te geven.

Start –Molde: 3-2
Een onderhoudende wedstrijd waarin Start uiteindelijk de overwinning behaalde. Beide ploegen hadden gedurende een speelhelft het overwicht en het bleef spannend tot de laatste minuut. Start begon het beste en ging al na tien minuten aan de leiding via een doelpunt van Stefan Bärlin. Molde kon op het half uur de gelijkmaker scoren via Matej Mavric en een minuut later wist Daniel Berg Hestad de tweede goal voor de bezoekers te maken. Molde leidde niet alleen met meer goals maar ook de rest van de eerste helft.  Na de rust kwam Start terug beter in de wedstrijd. In de 62e minuut wist Atle Roar HÃ¥land een raid van Marel Baldvinsson (ex-Lokeren) te breken en kon David Nielsen keeper Larsen verrassen, de 2-2 was een feit. Minuten later kon Marius Johnsen de eindstand op 3-2 brengen.