Analyse Degradatiekandidaten Bundesliga

Philippe Crols
| 0 reacties
Degradatiekandidaten Bundesliga
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Een nieuw jaar is inmiddels weer van start gegaan, maar wij van Voetbalkrant blikken nog even terug op de heenronde van de Duitse Bundesliga. Ten eerste bekijken we vandaag de degradatiekandidaten van naderbij.
 
Aan het einde van het seizoen zullen drie teams degraderen naar de tweede Bundesliga. Volgens Voetbalkrant komen nog negen ploegen in aanmerking voor de degradatie. Om het overzicht te bewaren bespreken we eerst de ploegen die nu al in de degradatiezone staan: Mainz, Gladbach en Hamburg.
 
Gladbach en HSV: De grote ontgoochelingen
 
Dat FSV Mainz halverwege de competitie in degradatiegevaar zou verkeren was min of meer voorspelbaar. Het team van trainer Klopp begon wel goed aan de competitie met onder andere een zege tegen Bochum en een gelijkspel in Dortmund, maar na zeventien wedstrijden heeft Mainz toch maar slechts 11 punten weten te verzamelen. Het scoorde slechts elf maal en kreeg op Aachen na het meeste doelpunten binnen. Niet onlogisch dus dat de ploeg op een laatste plaats staat. Het wordt voor Mainz dan ook zeer moeilijk de degradatie nog te ontlopen.
 
Borussia Mönchengladbach was een ploeg die we niet meteen onderaan verwacht hadden voor de competitie begon. De ploeg van onze landgenoten Daems, Sonck en Thijs begon nochtans goed en stond op een bepaald moment zelfs even op een tweede plaats. Dat had het te danken aan vier thuisoverwinningen op een rij in het begin van het seizoen. Sindsdien ging het echter steil bergaf met de Borussen. Op verplaatsing pakte het team van Heynckes namelijk nog geen enkele overwinning en dus is een zestiende plaats momenteel hun deel. Toch moet Gladbach over voldoende potentieel beschikken om zich te kunnen handhaven in de Bundesliga.
 
De grootste ontgoocheling van de hele eerste ronde is natuurlijk Hamburger SV.  Die ploeg werd voor aanvang van het seizoen nog beschouwd als een van de grote concurrenten van Bayern, maar niets bleek minder waar te zijn. HSV staat halverwege zelfs op een zeventiende en dus degradatieplaats. Het won voor eigen volk bovendien nog geen enkele maal en trok enkel in Leverkusen aan het langste eind. Trainer Doll bleef evenwel in het zadel en kon als excuus inroepen dat hij nooit op zijn sterkste elftal kon rekenen. Om de haverklap viel er namelijk wel iemand uit bij HSV. Toch wordt verwacht dat de ploeg van Kompany aan het einde van het seizoen allicht niet meer onderaan zal staan.
 
Drie neofieten op een rij
 
Gladbach is de nummer zestien met vijftien punten. Op de tiende plaats staat Frankfurt, maar dat heeft slechts vijf punten meer. Het ligt dus allemaal zeer dicht bij elkaar onderaan. Dat is ook zo voor de drie neo-eersteklassers. Zij staan netjes achter mekaar. Aachen is dertiende met negentien punten, Bochum veertiende met achttien punten en Cottbus vijftiende met zeventien punten.
 
Energie Cottbus ging lange tijd geruisloos door de Bundesliga, maar na zeventien speeldagen staat het team toch ook ergens waar het niet graag wil staan. De neofiet stond de eerste tien speeldagen meestal in de top-10, maar zakte dus stilaan toch naar de degradatiezone. Echte uitschieters waren er ook niet tijdens de eerste seizoenshelft, al werd Hertha BSC in eigen huis wel met 2-0 geklopt. Bovendien moet Cottbus zich na de winterstop wel meteen herpakken, want het is al sinds 28 oktober geleden dat het nog eens won (2-0 tegen HBSC).
 
VFL Bochum was voor het begin van het seizoen uiteraard getipt als degradatiekandidaat en momenteel verkeert het ook in degradatiegevaar, al telt het wel drie punten meer dan de zestiende. Bochum staat in tegenstelling tot Cottbus al wel een heel seizoen onderaan, maar het gaat de laatste weken beter. De absolute uitblinker bij de neofiet was de Griek Gekas. Hij maakte zeven doelpunten en bezorgde zijn team zo de nodige punten. Bochum kende zijn dieptepunt van het seizoen toen er thuis met 0-6 verloren werd van Werder. Het hoogtepunt was allicht de winst tegen HSV.
 
Alemannia Aachen dan is een ploeg die slecht begon, dan een tijdje goed speelde en punten pakte om vervolgens weer slecht te eindigen. In de eerste wedstrijden was het huilen met de pet op en tegen Leverkusen en Schalke werd er vrij kansloos verloren. Velen achtten de redding voor Aachen toen al onmogelijk, maar vijf wedstrijden en vier overwinningen later praatte iedereen plots anders. Nadien moest Alemannia wel negen wedstrijden wachten op een volgende zege. De bekertriomf tegen Bayern was voor de promovendus allicht het meest onvergetelijke moment van de heenronde.
 
Degradatiespook loert om de hoek voor heel wat teams
 
Wolfsburg is een ploeg die net zo presteerde als Aachen. Het begon barslecht. Pas op de zesde speeldag werd er een eerste maal gewonnen. Dat was wel meteen tegen Bayern. Vooral dankzij de doelpunten van Mike Hanke staat Wolfsburg nu op een veilige plaats. De ploeg van Peter van der Heyden is echter geen attractieve ploeg. Het scoorde amper twaalf maal en kreeg er slechts twaalf binnen. Daarmee beschikt Wolfsburg over de beste verdediging van de Duitse Bundesliga. Het bleef ook al vier maal steken op een brilscore.
 
Net als Wolfsburg begon ook Hannover bijzonder slecht aan het seizoen. Tegen HBSC, Werder en Aachen werd er opendeurdag gehouden om uiteindelijk op speeldag vier te gaan winnen bij Wolfsburg. Hannover staat dankzij een reeks van drie 1-0-zeges op het einde van de heenronde niet onderaan. Ook slaagden ze er in om Bayern München in de Allianz Arena te kloppen. Half november werd het daar 0-1. Vooral Brdaric maakte enorm belangrijke doelpunten voor zijn werkgever.
 
Frankfurt is ook een ploeg die de hele heenronde rond plaats tien heeft geschommeld. Het team werd naarmaate de heenronde vorderde steeds wisselvalliger. Het begon nochtans goed voor Frankfurt. Het bleef maar liefst acht wedstrijden ongeslagen. Daar zaten wel zeven gelijke spelen tussen en daar kom je uiteraard ook niet ver mee. Meer winnen en minder gelijkspelen in 2007 is dus de boodschap, want anders zou ook dit team nog wel eens in de gevarenzone kunnen terechtkomen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties