Christian Vieri: 'De weg naar de top'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Christian Vieri: 'De weg naar de top'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Voetbalkrant.com zette vorige week enkele echte clubspelers uit Italië in de spotlight. Nu is het de beurt aan een nieuwe Italiaanse topspeler, maar geen echte clubspeler. De Italiaanse aanvaller Christian Vieri is bekend in heel Italië en speelde voor verschillende Italiaanse topclubs. De Italiaans-Australische spits loopt momenteel rond bij Atalanta Bergamo.
Van club naar club

Vieri begon zijn voetbalcarrière in Australië. De aanvaller groeide immers op in Sydney. Zijn vader, Roberto Vieri, speelde als aanvaller bij Marconi Fairfield. De club waar het voor de kleine Vieri ook allemaal begon. De 34-jarige goalgetter speelde in de jeugd van Marconi totdat hij op zestienjarige leeftijd met zijn familie terugkeerde naar Italië.

In zijn geboorteland kwam Vieri uit bij de jeugd van Torino, maar in 1989 maakte hij de overstap naar Prato in de Serie C2 waar hij als verdediger speelde. Lang duurde dat avontuur niet want twee jaar later, op 15 december 1991, maakte Vieri zijn debuut in de Serie A bij Torino in de wedstrijd tegen Fiorentina, ditmaal als aanvaller. Lang kon hij niet genieten van zijn start. Verder dan zes wedstrijden en één doelpunt kwam Vieri niet en er zat niets anders op dan te vertrekken naar Pisa Calcio, een club uit de Serie B. 

Daar liep het allemaal wat vlotter voor de Italiaan. Toch bleef hij maar een jaar genieten bij Pisa, want de volgende club zat al te wachten: Ravenna Calcio. 32 wedstrijden en 12 doelpunten volstonden voor Vieri om opnieuw na één jaar zijn geluk elders te beproeven. Christian Vieri bleef de clubs zoeken in de Serie B. Dit keer kwam de aanvaller uit voor Venezia en ook hier liep het allemaal goed voor “Bobo-gol”. Elf doelpunten uit 29 wedstrijden. Het zag er naar uit dat Vieri stilaan een stap hoger moest zetten en dat deed hij ook. Weg uit de Serie B, op zoek naar een topclub.

De echte doorbraak kwam er in 1995 bij Atalanta Bergamo. De club waar ‘Bobone’ ook nu speelt. Zeven doelpunten in de Serie A, het leek erop dat Vieri was vertrokken. De eerste topclubs zaten achter de doelpuntenmaker aan en Juventus haalde de spits uiteindelijk naar Turijn. Vieri leek eindelijk zijn club gevonden te hebben. Bij Juve won hij zowel de landstitel als de Europese Supercup maar tegen een buitenlands avontuur naar Atlético Madrid kon Vieri geen neen zeggen. 

Een goed idee zo bleek later. In zijn eerste seizoen voor de Spaanse club scoorde Vieri 24 doelpunten in evenveel wedstrijden. Vieri liet stillaan aan Europa zien dat hij een neus voor doelpunten had. Een volgende uitdaging voor Vieri was Lazio Roma, de zoveelste Italiaanse club en ook daar liep het behoorlijk goed. De aanvaller won met Lazio immers de Europa Cup II. 

In het jaar 1999-2000 gebeurde wat tot dan toe nog niet eerder was voorgekomen: Christian Vieri vertrok naar Internazionale en voor het eerst in zijn carrière bleef hij langer dan één jaar bij een club. Niet onlogisch want de aanvaller mocht zich toen de duurste speler van de wereld noemen (52 miljoen euro). Maar liefst zes seizoenen speelde Vieri bij Inter Milan. Zes seizoenen topvoetbal met heel wat doelpunten. 103 treffers in 144 wedstrijden. Een aantal waar veel aanvallers jaloers op zijn. Vieri maakte zich meermaals onsterfelijk als speler van Inter. 

In het seizoen 2005 maakt Vieri een einde aan zijn periode bij Inter en vertrok hij naar stadsrivaal AC Milan. Daar liep het mis en het leek erop dat Vieri een verkeerde beslissing had genomen. In het midden van het seizoen vertrok de aanvaller al opnieuw en zocht hij opnieuw naar doelpunten buiten Italië. Zo kwam Vieri terecht bij AS Monaco. Drie doelpunten in zeven wedstrijden, maar dan maakte een zware blessure een einde aan die reeks. Na een periode van amper een maand bij Sampdoria, ligt Vieri nu onder contact bij Atalanta. De Italiaanse club staat momenteel op een achtste plaats in de Serie A.

Italië – Australië
De aanvaller kon kiezen tussen tussen een carrière als Italiaanse international of als Australische speler. De aanvaller koos op 29 maart 1997 voor een debuut in het Italiaans nationaal elftal. In zijn eerste wedstrijd won Vieri meteen met 3-0 van Moldavië. Zijn jongere broer Massimilliano Vieri speelt ook in de Italiaanse competitie, maar koos wel voor de Australische nationale ploeg.
In totaal speelde Vieri ongeveer een 50-tal wedstrijden in het shirt van de Squadra en scoorde hij meer dan twintig treffers als international. Op het WK van 2002 speelde Vieri vier wedstrijden en scoorde hij evenveel doelpunten. 

Vieri staat na de WK's van 1998 en 2002 op negen WK-doelpunten, net als Paolo Rossi en Roberto Baggio. Op het WK 2006 in Duitsland wou Vieri proberen om zijn tiende WK-doelpunt binnen te halen, maar een blessure die hij opliep tegen PSG zorgde ervoor dat de Italiaan verstek moest laten gaan voor het WK.

Weetjes over Christian Vieri
- Even was Vieri de duurste voetballer ter wereld. Totdat in juli 2000 Hernán Crespo (56 miljoen euro) en kort daarna Luís Figo (60 miljoen euro) zijn transferrecord verbraken.

- In 2005 'won' Christian Vieri 'de Gouden Prullenbak' als speler van AC Milan. Dit hield in dat hij als slechtste aankoop in de Serie A werd gezien. Bobo kreeg maar liefst 2.992 stemmen, drie keer zoveel als runner-up Santiago Solari van Inter Milaan.

- Op het WK 2006 hadden Christian en Massimilliano tegenover elkaar kunnen staan. Toen nam Australië het op tegen Italië, maar geen van beide Vieri’s was van de partij. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties