Tubantia wint eindronde en gaat naar vierde klasse

Steven Bologne

Het Rivierenhof in Deurne was aardig volgelopen voor de terugwedstrijd van de finale in de eindronde van eerste provinciale. De heenwedstrijd tussen Wuustwezel en Tubantia eindigde op 4-3, de wedstrijd van vanmiddag moest dus alles beslissen. Bij Tubantia zette Tom Schipper een punt aan zijn spelersloopbaan, en hij deed dat op prachtige wijze.

Tubantia moest nog iets recht zetten en begon goed aan de partij. Tom Schipper bediende Olivier Dom maar die besloot hard voorlangs. De reactie aan de overzijde kwam er na mistasten van Winnie Portael, Eric Asante kwam plots oog in oog met doelman Phillipe Swolfs maar het schot was te zwak. In een zwakke wedstrijd dicteerde de thuisploeg de wet, het werd daarvoor pas halverwege de eerste helft beloond. Schipper zette met een knappe streep in de winkelhaak de 1-0 op het bord. Nauwelijks twee minuten later tikte Dom van dichtbij de 2-0 op het bord na knap voorbereidend werk van Mohamed Belhadji. Wuustwezel in de touwen en Tubantia virtueel naar vierde klasse. Het beperkte zich van dan af tot het controleren van de voorsprong. Vlak voor de rust verscheen een degelijk spelende Bart Thijs nog voor doelman Dave Serbruyns maar die dook gepast in de voeten.

Wuustwezel moet twee keer scoren en trok met die gedachte uit de kleedkamer. Joris Michels zette een knappe actie op het getouw, doelman Swolfs was attent en kon de scherpe voorzet onschadelijk maken. Tommy Sluyts besloot in het zijnet en Asante van dichtbij op Swolfs. In een ondermaatse finale haalde geen van beide ploegen een aanvaardbaar niveau, de kansen waren bijgevolg schaars. Tubantia kreeg nog de beste kansen om de marge te vergroten. Schipper schilderde een vrije trap op de lat terwijl Thijs eerst een verdediger op zijn weg trof en even later doelman Serbruyns. Een inspiratieloos Wuustwezel was niet meer bij machten om iets terug te doen. Na het laatste fluitsignaal barste het feest in het Rivierenhof pas echt los, Tubantia wint de eindronde en gaat naar vierde nationale. Wuustwezel laat het net als vorig jaar in de finale van de eindronde compleet afweten.

In 1998 zakte Tubantia weg uit bevordering, negen seizoenen later zoekt de vroegere eersteklasser zijn stekje in nationale opnieuw op. De vraag blijft echter of deze club, die zolang afwezig bleef op het toneel, het niveau volgend seizoen zowel extrasportief als sportief aankan.

Man van de wedstrijd was ongetwijfeld de afscheidnemende Tom Schipper. “Dit is eigenlijk te mooi om waar te zijn”, weet de aanvaller. “We hebben deze wedstrijd verstandig aangepakt en hebben niets weggegeven. Vanaf de eerste minuut hebben we de intenties getoond om te winnen, dat verliep dan wel niet altijd met goede voetbal maar dat telt in zo’n wedstrijd niet. We hebben de wedstrijd op korte tijd in een beslissende plooi kunnen leggen dankzij een doelpuntje van mezelf. Een mooier afscheid van het voetbal kan je je niet inbeelden. Ik vernam daarnet dat de club nog eens met mij wil praten, mijn besluit staat echter vast. Volgend seizoen maak ik deel uit van het sportieve bestuur van KFCO Wilrijk. Nu is het tijd om te genieten van deze overwinning. Met Nieuwjaar riepen een aantal mensen dat we geen ploeg waren, die hebben we nu echt wel lik op stuk gegeven.”

Doelpunten: ’24  Tom Schipper 1-0 en ’26 Olivier Dom 2-0

Tubantia: Swolfs, Portael, De Doncker, Sietecatte, Belhadji, Schipper (Van Hove), Stickens, Thijs, Stoops, Van Oppens en Dom (Hassen)

Wuustwezel: Serbruyns, Michels, De Bruyn (Bevers), Van Gansen, Van Aken, Van Dooren, Goossens (Leenaerts), Sluyts, Isebaert (Aertsen), Asante en Symons