Platini's hervormingen CL gelekt

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Platini's hervormingen CL gelekt
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het is al een tijdje bekend dat de UEFA bij monde van voorzitter Michel Platini serieuze hervormingen wil doorvoeren in de opzet van het Champions League-toernooi. Wat het hoofdtoernooi betreft zouden er niet veel veranderingen plaatsvinden maar vooral aan de kwalificaties zou gesleuteld worden. En het moet gezegd, België komt daarbij serieus in het voordeel.

De opzet van de groepsfase zou haast niet veranderen. De eerste drie op de coëfficiëtenranglijst zouden drie teams rechtstreeks mogen afvaardigen (in plaats van twee rechtstreeks en twee in de voorronde). De landen 4 tot 6 zouden de eerste twee rechtstreeks afvaardigen (in plaats van twee rechtstreeks en 1 in de voorronde). De landen 7 tot 12 zouden dan één ploeg rechstreeks afvaardigen terwijl die grens vroeger lag op de 9de plaats. Saillant detail: België staat momenteel op de twaalfde plaats.

De kwalificaties zouden dan wel serieus veranderen. Met de herverdeling van de clubs in de groepsfase waardoor er meteen 22 deelnemers in plaats van 16 nu rechtstreeks geplaatst zijn, is er maar plaats meer voor 10 extra deelnemers uit de kwalificaties. 6 van die plaatsen worden gereserveerd voor de kleinere kampioenen die onder elkaar kwalificaties afwerken. De andere vier plaatsen zijn gereserveerd voor de bekerwinnaars van de landen die op de coëfficiëntenlijst tussen de 1ste en de 16de plaats staan en die onderling ook kwalificaties zullen spelen. Zo wordt het bekertoernooi, zeker ook in België, serieus opgewaardeerd.

Concreet:
- groepsfase blijft onveranderd met 32 deelnemers, 22 rechtstreeks en 10 uit kwalificaties
- kwalificaties tussen de kampioenen van de kleinere landen (vanaf 13de plaats landencoëfficiënt) waaruit zes ploegen doorstoten naar de groepsfase
- kwalificaties tussen de bekerwinnaars van de landen 1 tot 16 op de coëfficiëntenranglijst waaruit vier ploegen doorstoten naar de groepsfase

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties