De trainers uit eerste klasse gewikt en gewogen

Thomas Dubois
| 0 reacties
De trainers uit eerste klasse gewikt en gewogen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Aan het hoofd van ieder bedrijf staat een directeur of een manager die alles in goede banen moet leiden. Een schip wordt bestuurd door een kapitein die ervoor moet zorgen dat de grootste hindernissen zoals een ijsberg vermeden worden. Zo staat er ook aan het hoofd van een voetbalelftal een trainer. Vanavond begint de competitie opnieuw, tijd om eens dieper in te gaan op de trainers uit eerste klasse. Van een koele Noor tot een aimabele Kempenzoon.

Je ziet ze wekelijks langs de lijn: de trainers. De één zit er stoïcijns te noteren, terwijl de ander het hele stadion bij elkaar schreeuwt. Het is vaak een attractie langs de lijn. In het tussenseizoen draaide ook de trainerscarrousel op volle toeren met heel wat trainerwissels als gevolg. Landskampioen Anderlecht blijft het doen met Francky Vercauteren. Vercauteren is een echte Anderlecht-man, hij werkte zich op van assistent-trainer tot hoofdtrainer. Nu begint hij aan z’n derde seizoen als trainer, de vorige twee seizoenen werd Anderlecht kampioen. Geen twee zonder drie. Vercauteren houdt van roteren en schudt soms de raarste opstellingen uit z’n hoed, maar krijgt op het eind toch gelijk.
 
Club Brugge doet het dit jaar met Jacky Mathijssen. Mathijssen is een vurige trainer die weinig tegenstand duldt. Hij gaat de confrontatie niet uit de weg en dat tot ergernis van menig scheidsrechter. De tribune is voor hem geen vreemd terrein. Het is voor hem maar zeer de vraag of hij zich dit allemaal nog kan permitteren bij een topclub als Club Brugge. Het is een trainer met principes die zelfs een openbare confrontatie met z’n eigen voorzitter niet schuwt.
 
Een heel ander type is een voormalige trainer van Club. Trond Sollied keerde terug naar waar het voor hem allemaal begon in België: AA Gent. Hij houdt van systemen, voor hem is z’n elftal een motor waarbij elk radertje tot in de puntjes afgeregeld moet zijn. Eens z’n machine op gang getrokken is, is er bijna geen stoppen aan. Alles wordt bij hem tot in de puntjes genoteerd. Naast het veld staat hij bekend voor z’n geniale quotes. ‘Ik ken geen zwarte decembers, enkel witte’, ‘ Om te stunten tegen Barcelona zal het wel omhoog moeten sneeuwen’ en ‘Our goalscoring is like ketchup, you never know how much is going to come out’, zijn slechts enkele van z’n vele memorabele quotes. Benieuwd naar z’n volgende.
 
Één van de minst omstreden trainers aan de top is Hugo Broos. Mislukte enkele jaren geleden bij Anderlecht, waarna hij zich revancheerde bij Genk door een schitterend seizoen neer te zetten. De bevestiging dit jaar wordt uitermate moeilijk. Het is zonder meer een toptrainer die het al mocht proberen bij de meeste topploegen, met wisselend succes.
 
Michel Preud’homme mag het nog een seizoen proberen bij Standard. Vorig seizoen nam hij het van Boskamp over en deed dat met succes. Z’n trainerscarrière kende nog maar één club: Standard. Hij verhuisde even naar de bond, maar kwam toen dus terug om Standard te redden. Een rustige, aimabele trainer die in de vurige stede ook wel eens kan ontploffen.
 
Georges Leekens was misschien de meest besproken trainer het afgelopen tussenseizoen. Eerst had hij een mondeling akkoord met AA Gent om er langer te blijven, vervolgens zou hij getekend hebben bij Moeskroen om dan vervolgens toch te blijven. Niets was echter minder waar, een dag later trok hij toch weg bij AA Gent. Niet naar Moeskroen, maar naar Lokeren waar hij een zwalpend schip recht moet trekken. Leekens is dé top in België die er niet voor verlegen is om een spelletje blufpoker te spelen.
 
In de Kempen verwelkomen ze na een jaar afwezigheid uit het voetbal met plezier Jan Ceulemans. De ‘Caje’ werd op een schandalige manier aan de deur gezet bij Club Brugge en kreeg zo een enorme degout van het voetbal.
Hij stortte zich op het fietsen en dat hielp. Nu is hij er opnieuw volledig klaar voor en van plan om te tonen dat hij wel degelijk een goede trainer is. Dat moet in het rustige Westerlo zeker lukken.
 
Een nieuwkomer is Glen De Boeck. Hij krijgt het vertrouwen van Cercle Brugge nadat hij een tijd de assistent-trainer was van Francky Vercauteren bij Anderlecht. Het is moeilijk om hem nu al te beoordelen. Als speler was De Boeck immer een secure verdediger zonder veel franjes. Zo verwachten we hem ook als trainer.
 
Dirk Geeraerd mag aan z’n tweede seizoen in Roeselare beginnen. Hij redde zich vorig seizoen vrij makkelijk in eerste klasse, ook al ging het wat moeilijker op het einde. Af en toe pakte hij wel eens uit met een ongelukkige uitspraak, zonder veel erg echter. Terug van weggeweest is Valère Billen. Hij trainde vorig seizoen nog het Hongaarse Ujpest, maar werd er weggestuurd ondanks goeie resultaten. Hij moet STVV betere resultaten doen halen dan vorig jaar.
 
Albert Cartier heeft het niet makkelijk bij Brussels. Met Vermeersch heeft hij een autoritaire voorzitter die graag druk zet op z’n ploeg. Hoge ambities die jammer genoeg voor Vermeersch niet echt behaald worden. Cartier zou bij mindere resultaten wel eens één van de eerste trainers kunnen zijn die aan de deur gezet wordt. Philippe Vandewalle krijgt bij Charleroi het volste vertrouwen van voorzitter Bayat. Hij proefde vorig seizoen enkele wedstrijden van de hoogste klasse en deed dat voortreffelijk. Hij zal het echter ook niet makkelijk hebben, want ook hier is de voorzitter enorm ambitieus en met niets minder dan de titel tevreden. Vandewalle, die vorig jaar nog de strafschoppen stopte in ‘Pinanti is pinanti’, is een clubman die het onderste uit de kan zal halen.
 
Daarnaast is het uitkijken naar de prestaties van twee andere nieuwkomers in eerste: Peter Maes en Jean Pierre Vande Velde. Respectievelijk trainers van KV Mechelen en Dender. Verwacht wordt dat die eerste zich vrij makkelijk zal nestelen in de hoogste klasse, die andere zal een zwaar seizoen tegemoet gaan met een volledig nieuwe kern.
 
Tot slot hebben we nog drie trainers die de klappen van de zweep al wat kennen in eerste klasse. Harm Van Veldhoven had het bij Cercle Brugge niet altijd gemakkelijk, maar zorgde er toch voor dat de club zich telkens redde. Dat leverde hem nu een persoonlijke transfer op naar Germinal Beerschot waar hij Marc Brys opvolgt. Die Marc Brys gaat nu aan de slag bij Moeskroen. Zulte Waregem om af te sluiten wordt ook dit seizoen geleid door Francky Dury. Hij is er al trainer van ’94. Eerst bij Zultse en vervolgens van de fusieclub. Het is een beloftevolle en ambitieuze trainer die Zulte Waregem de afgelopen jaren naar de bekerwinst leidde om vervolgens een prachtig Europees parcours af te leggen.
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties