Titelkansen verkleinen voor Lillestrøm

viki meeuwis

Zaterdag en zondag werden er zes wedstrijden afgewerkt in de Noorse Tippeligaen. De wedstrijd om naar uit te kijken was die tussen titelkandidaten Stabæk en Lillestrøm.

Viking – Aalesund: 3-0
Viking gaf Aalesund zaterdagavond voetballes. Op het half uur kon Gaarde een pass naar Alexander Ødegaard geven die de bal met zich mee nam. Hij won het duel van Kibebe en kon vanop korte afstand de bal in doel werken. Net voor de rust kopte Fredriksen de bal net over toen hij de bal wou wegwerken. De bal komt bij Søren Berg terecht die een goede pass kan geven naar Peter Ijeh. Hij schoot de bal vanop een halve meter in doel, zijn veertiende van het seizoen.

Na de rust kon Soma Ødegaard vrij spelen op de flank. Hij zette koers richting doel en speelde de bal naar Gaarde die de bal vanop zes meter in doel kopte.
Een goede zaak voor Viking dat met deze overwinning op de derde plaats terecht komt met 38 punten, zeven minder dan leider Brann. Aalesund bezet de negende plaats met 27 punten.

Brann – Odd Grenland: 4-0
Brann domineerde vanaf het begin maar had het moeilijk met de defensie van Odd Grenland dat goeg georganiseerd was. Bijna alle kansen waren voor Brann behalve toen Jakob Sørensen op het half uur voor doel opdook maar zijn schot ging over het doel heen.
Het zou tot na de pauze duren vooraleer er doelpunten vielen. In de tweede minuut na de rust haalde André Muri Karadas neer. Brann kreeg een penalty toegewezen die door Martin Andresen netjes in doel werd gewerkt. In de 67e minuut was het invaller Huseklepp die na een pass van Vaagan Moen de bal tegen de netten knalde. Het was Vaagan Moen zelf die het derde doelpunt maakte. Thorstein Helstad die in de loop van de wedstrijd al tot enkele goede kansen kwam slaagde er in de 77e minuut in om de bal, na een corner, wel tussen de palen te krijgen.

Brann doet een goede zaak in de titelstrijd. Odd Grenland verkeert dankzij dit verlies nog steeds in degradatiegevaar.

Stabæk – Lillestrøm: 3-1
Lillestrøm verloor vorige week nog van Tromsø. Om in de titelstrijd te blijven moest het gisteren winnen van die andere titelkandidaat, Stabæk.
Voetbalwedstrijden win je het best met elf spelers, dat is iets wat men bij Lillestrøm vergeten was gisteren. Eerst vloog aanvoerder Frode Kippe met een rode kaart van het veld, tien minuten na de rust. Iets later was het de beurt aan Bjørn Helge Riise om een tweede gele kaart op zak te steken. Zo moesten de bezoekers nog een tijdje met negen man verder wat de zaken er niet eenvoudiger op maakte.
Lillestrøm begon wel het beste aan de match maar kon niet vermijden dat Kjolø in de 21e minuut de score kon openen voor de thuisploeg. Dit vroege tegendoelpunt prikkelde de bezoekers die de rest van de eerste helft domineerden. Net voor de rust kon Arild Sundgot na een corner van Riise de gelijkmaker binnenwerken. Kort daarvoor had Olivier Occean al enkele goede kansen gekregen.

De tweede helft begon zoals de eerste geëindigd was, met druk van Lillestrøm en verschillende goede kansen. Iets later liep het helemaal mis. Eerst liep Kippe een gele kaart op een minuut later zag hij rood nadat hij Alanzinho al te driest neerhaalde. Christian Keller wist de voorsprong voor Stabæk te vergroten nadat hij na een corner kon scoren. Dat zinde Riise niet erg, hij kreeg nog een vrije trap tegen maar schoot de bal buiten de lijnen waarvoor hij geel kreeg. Dat zinde hem nog minder en ging de scheidsrechter eens goed zijn gedacht zeggen, wat hem terecht een rode kaart opleverde. Tegen negen spelers had Stabæk het aanzienlijk makkelijker. Alanzinho, die al de beste speler was van de thuisploeg in de eerste helft, kon ook in de tweede helft schitteren. Keer op keer kon hij de defensie van Lillestrøm verschalken en het was aan keeper Fredrikson te danken dat er niet meer doelpunten vielen. Acht minuten voor tijd was het het superduo Nannskog/Gunnarsson die de bal wel in doel kregen.
Stabæk heeft nog steeds uitzicht op de titel terwijl voor Lillestrøm die kansen alsmaar kleiner worden. Lillestrøm heeft nu negen punten minder dan leider Brann, voor Stabæk bedraagt het verschil maar drie punten.

Strømsgodset - IK Start: 3-2

Met deze partij stonden er twee ploegen tegenover elkaar die dringend punten moisten gaan pakken. Start begon het best, maakte een frisse indruk en kon in de eerste minuten al drie keer een corner versieren. In de 22e minuut kwamen de bezoekers op voorsprong na goed samenspel tussen Fredrik Strømstrad en Ole Martin Årst. Net voor de pauze was het weer Årst die de 0-2 op het bord zette.
Trainer Fagermo van Godset voerde drie geslaagde wissels door waarna de ploeg een veel frissere indruk maakte. In de tweede helft was het Godset dat de wedstrijd volledig domineerde. In de 61e minuut kon Stian Ohr de bal doorspelen naar Christer George die de bal in doel werkte. In de toegevoegde tijd kon veteraan André Bergdølmo de bal via penalty tegen de netten knallen. Godset is stillaan op weg uit de degradatiezone terwijl Start alsmaar meer weg glijdt.

Tromsø – Lyn: 2-1
Ondanks een goede wedstrijd verloor Lyn opnieuw waardoor het nu vier uitwedstrijden al niet meer gewonnen heeft. Het duurde amper vijf minuten vooraleer Tromsø de score kon openen. Sigurd Rushfeldt kon de bal verder spelen naar Moldskred die de bal mooi achter keeper Gustafsson in doel werkte. De rest van de eerste helft werd een tactische aangelegenheid waarbij Lyn de beste kansen kreeg. Vooral de jonge Nigeriaan Odion Ighalo liet een knap staaltje van zijn techniek zien en liet duidelijk merken dat hij het spel goed leest.

Na de rust waren er meer duels te zien. Tromsø trok zich meer terug op de eigen helft en ging op zoek naar de countermogelijkheden. In de 67e minuut kwam Hans Åge Yndestad alleen voor doel, hij schoot de bal hard in doel. Tien minuten voor het einde kon Rushfeldt bijna de 3-0 binnenwerken maar zijn kopbal kwam op de dwarslat terecht. God nieuws voor Lyn dat een minuut later een vrije trap door Espen Hoff in doel zag verdwijnen. De club uit Oslo zit in een crisis na een zoveelste nederlaag, het staat nog maar zes punten verwijderd van de degradatiezone.

Rosenborg – Sandefjord: 2-0
Het duurde erg lang voor Rosenborg erin slaagde te scoren. De ploeg uit Trondheim kon keer op keer een aanval opzetten maar botste steeds op de erg vaardige verdediging van Sandefjord waar vooral Gabrielsen en Kjølner opvielen. Offensief zit er dus iets niet juist bij de landskampioen en ook in deze wedstrijd gaf de ploeg geen blijk van het oude ritme en routine. In de 59e helft dook Roar Strand ineens voor doel op en kon de bal eindelijk binnenwerken. Dat leek stimulerend te werken voor Rosenborg dat zich herpakte. Tien minuten voor tijd kon Youssouf Koné na een corner de 2-0 binnenwerken en hield zo de drie punten thuis voor Rosenborg. Een slechte zaak voor Sandefjord dat met amper vijftien punten de rode lantaarn blijft.

Vanavond stond de laatste wedstrijd, die tussen Vålerenga en Fredrikstad op het programma. Vålernga won die match met 2-0. Hiervan krijgt u later een verslag.