Griekenland naar EK, Noorwegen doet goede zaak

viki meeuwis

In groep C won Griekenland uit bij Turkije en plaatst zich zo voor het EK. Het won met het kleinste verschil, 0-1 maar het is voldoende voor de Europees kampioen om een ticket voor het EK2008 te bemachtigen. Het enige doelpunt maar wel het belangrijkste in de mach viel ongeveer twintig minuten voor het einde toen Amanatidis de bal tegen de netten wist te trappen. Griekenland staat op kop met 25 punten, directe achtervolger is Noorwegen dat er twintig heeft.

Noorwegen moest naar Bosnië-Herzegovina afreizen. Om kans te behouden op EK deelname moesten de Noren winnen. Wellicht niet toevallig stonden er vier spelers opgesteld van de club die momenteel torenhoog titelfavoriet is, nl SK Brann. Thorstein Helstad, Martin Andresen, Jan Gunnar Solli en keeper Håkon Opdal waren van de partij.

In de vierde minuut kon Erik ”Panzer” Hagen, ploeggenoot van Nicolas Lombaerts bij Zenith Sint-Petersburg de score open. Een vrije trap vanop twintig meter werd tegen de netten geknald en zo kwam Noorwegen al vlug op voorsprong. Na de rust kon Bjørn Helge Riise (ex-Standard, ex-Brussels) de score verhogen tot 0-2 en dat werd uiteindelijk de ruststand. Dankzij het verlies van Turkije staan de Noren nu tweede in de groep met twintig punten, twee meer dan Turkije.

Malta verloor met 2-3 van Moldavië. Bugaev opende de score in de 24e minuut via een penalty. Op het half uur kon Frunza er 0-2 van maken. Vijf minuten later deed hij dat nog eens dunnetjes over en bracht zo de ruststand op 0-3 in het voordeel van Moldavië.

Malta vocht terug en na de rust kon Scerii er 1-3 van maken. Michael Mifsud (ex-Lillestrøm) kon er zes minuten voor het einde er nog 2-3 van maken maar kon een nederlaag voor Malta niet voorkomen.