Het voetbalalfabet: De P van JM Pfaff

Thomas Dubois
| 0 reacties
Het voetbalalfabet: De P van JM Pfaff
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Bij het jonge publiek doet de naam Jean-Marie Pfaff wellicht een belletje rinkelen als gezinshoofd van de familie Pfaff. De beroemde opa van Shania, Kenji, Keano, Liam, Bruce en Fay is wekelijks te bewonderen in de gelijknamige reality-reeks op VTM. Voor de oudere generatie is Pfaff weliswaar niet bekend geworden door de tv-serie. Jean-Marie Pfaff staat in hun geheugen gegrift als de legendarische doelman van Bayern München en de Rode Duivels.Vooral de zomer van 1986 voorziet veel voetbalharten nog altijd van een warm gevoel, mede dankzij ‘de Jean-Marie’.
 
Eenvoudige afkomst
Jean-Marie Pfaff kwam ter wereld op 4 december 1953. Zijn ouders betrokken een woonwagen in Lebbeke. Zijn vader was een graag geziene gast in ‘het Zwambershof’, een café in de omgeving van het voetbalterrein van SK Lebbeke. De uitbater heette Jean en werd peter van de kleine Pfaff. De moeder van Jean, Marie, ontfermde zich als meter over het kind en als dank kreeg het kind de naam Jean-Marie mee. Rond de ouderlijke woonwagen speelde Jean-Marie veel met zijn vriendjes. Voetbal bleek al vlug een passie te zijn van de kleine Pfaff. Op 16-jarige leeftijd sloot Jean-Marie zich als doelman aan bij SK Beveren. In 1973 debuteerde hij bij de club uit het Waasland. Vijf jaar later won de club de Belgische beker en won Jean-Marie Pfaff de Gouden Schoen, de prijs voor de beste voetballer in België. Na dat succesjaar volgde nog een triomf: in 1979 won Beveren de landstitel.
 
El Simpatico
In 1982 versierde Pfaff een droomtransfer naar de Duitse topclub Bayern München. Van 1985 tot 1987 veroverde de club, met een imponerende Jean-Marie Pfaff als keeper, drie maal de titel in Duitsland. Ook de Duitse beker prijkt op het palmares van de Belgische doelman. Al in 1976 verdedigde Jean-Marie voor het eerst de kleuren van de Rode Duivels. Op het EK 1980 haalde België de finale, maar verloor die van Duitsland. Het WK van 1982 en het EK van 1984 waren geen succes.
 
Het WK 1986 dat doorging in Mexico werd het grootste succes dat de Rode Duivels ooit zouden kennen. In zijn tiende jaar als nationale nummer één, loodste Jean-Marie, samen met onder andere René Vandereycken, Leo Van der Elst, Eric Gerets en Jan Ceulemans, de Belgen naar een vierde plaats. Vanaf toen kreeg Jean-Marie Pfaff de bijnaam El Simpatico, als aandenken aan zijn roemrijke periode met de nationale ploeg. In 1987 besliste Pfaff om de Rode Duivels vaarwel te zeggen na 84 interlands.
 
Van voetbalheld tot tv-beroemdheid
In 1988 speelde Jean-Marie Pfaff nog een jaar bij Lierse. Daarna trok hij voor een seizoen naar het Turkse Trabzonspor, waar hij door de fanatieke fans op handen werd gedragen. In 1990 was het genoeg geweest voor de beste Belgische doelman aller tijden. Hij besloot de voetbalwereld vaarwel te zeggen. Later kwam Pfaff nog even terug als trainer van Oostende, maar dat werd geen succes. In 2003 besloot VTM een reality-reeks te draaien over het leven van de familie Pfaff. Sindsdien is de familie van Jean-Marie de bekendste van België. Het handelsmerk van Jean-Marie is ook bekend geworden door de serie: sponsors lenen hun naam aan de familie en om deze goed in de verf te zetten zijn ze meestal te zien op de kledij van de beroemde ex-doelman.
 
Auteur: Kjell Debacker
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties