Ruzie maakt einde aan carrière Romario

Harald Berings
| 0 reacties
Ruzie maakt einde aan carrière Romario
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Braziliaanse voetballegende Romário stapt definitief uit het voetbal. Een ruzie met Vasco da Gama-voorzitter Eurico Miranda vormde voor de 79-voudige international de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

Romário was nog in afwachting of zijn schorsing wegens dopinggebruik zou worden kwijtgescholden, maar een persoonlijke vete tussen de speler-coach en voorzitter Miranda, maakt een uitspraak overbodig. Romário houdt per direct op en daarmee is ook zijn glansrijke voetbalcarrière dan toch ten einde.

"De relatie tussen mij en Vasco is over", aldus een furieuze Romário voor aanvang van de wedstrijd tegen Friburguense. De Braziliaan ontstak in woede nadat voorzitter Miranda hem had opgedragen Alan Kardec een basisplaats toe te kennen, ten koste van opkomend talent Abúda. Tegen persbureau AFP zei Miranda dat hij teleurgesteld was over de beslissing van Romário maar bevestigde tevens dat hij wel opdracht had gegeven om Kardec te laten spelen. Romário maakte eerder bekend op 30 maart te willen stoppen, als zijn contract bij Vasco zou aflopen. Een recent gestart onderzoek naar dopinggebruik strooide echter roet in het eten. Uitspraak in die zaak lijkt echter overbodig te zijn, nu O Baixinho zijn schoenen definitief aan de wilgen hangt.

Romário de Souza Faria begon zijn carrière in 1983 bij het bescheiden Olaria Atlético Clube. Twee jaar later werd hij al opgemerkt door topclub Vasco da Gama. In 1988 werd hij op de Olympische Spelen weggeplukt door PSV Eindhoven, waar hij het onwaarschijnlijke record van 102 doelpunten in 107 wedstrijden vestigde, alvorens voor FC Barceloan te tekenen. Zijn carrière kende een absoluut hoogtepunt halfweg de jaren '90, met een hattrick in de legendarische 5-0 overwinning tegen Real Madrid. Na een ruzie met trainer Johan Cruijff keerde de doelpuntenmachine echter terug naar het Campeonato Brasileiro. Diezelfde zomer veroverde hij met Brazilië in de Verenigde Staten de wereldbeker.

Lang kon Flamengo echter niet genieten van hun vaderlandse wonderkind, want in 1997 klonk opnieuw de lokroep van de Primera División: Valencia haalde Romário met grote trom binnen, maar de doortocht in de Oost-Spaanse badstad werd een grote flop. De laatste tien jaar van zijn carrière wijdde de Braziliaan dan maar aan het bereiken van de legendarische kaap van 1000 doelpunten. Hij kreeg daarbij onderdak van de Braziliaanse topclubs Flamengo, Vasco da Gama en Fluminense, het Qatarese Al-Sadd, het Australische Adelaide United en de Amerikaanse tweedeklasser Miami FC.

Een strafschop voor Vasco - de club waar het hele sprookje begon - in het najaar van 2007 vormde een sluitstuk aan Romário's queeste. Hij werd aangeraden op dat 'hoogtepunt' (zijn strijd naar de 1000 werd bij momenten erg kunstmatig in leven gehouden) te stoppen, maar wilde doorgaan als speler-coach. Op 4 december wordt bekendgemaakt dat Romário betrapt werd op het gebruik van het verboden middel finasteride. Hij vraagt geen contra-expertise aan en geeft aan dat dit middel in een haargroeimiddel zit wat hij al een tijd gebruikt. Toch volgt er een voorwaardelijke schorsing - en uiteindelijk dus een definitief afscheid van het voetbalveld.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties