Flater Espinoza doet Gentse bekerdroom herleven

Steurbaut Kersten
| 37 reacties

AA Gent heeft zich op Sclessin een mooie uitgangspositie bijeengevoetbald voor de terugwedstrijd van de halve finale van de Beker van België. De Buffalo's haalden na de rust een 2-0 achterstand op en mogen verder dromen van een eerste beker sinds 1984.

Twee keer stonden AA Gent en Standard dit seizoen tegenover elkaar, maar geen enkele keer slaagden de Rouches erin om de Buffalo's te temmen. In het Ottenstadion werd het 1-1 en op Sclessin hielden de Gentenaars de competitieleider op 0-0.

In de heenwedstrijd van de beker leek Standard -met Dieumerci Mbokani en Igor De Camargo in de spits- komaf te maken met die gelijke spelen tegen de Oost-Vlamingen. Standard kreeg voor de rust voldoende kansen om de terugwedstrijd overbodig te maken, maar de Luikenaars scoorden slechts twee keer.

Dieu, merci!

Standard begon furieus aan de wedstrijd en zag na 18 minuten het werk beloond met een kopbaldoelpunt van De Camargo. Marcos en Mbokani hadden de 2-0 moeten scoren, maar een attente Jorgacevic voorkwam dat de Rouches Gent al snel uittelden.

Net als op Germinal Beerschot lag het spelpeil van de Luikenaars enkele niveau's hoger dan dat van de tegenstander. Mbokani toonde dat met een wondermooie goal. De Congolese aanvaller wandelde door de bezoekende defensie en werkt fraai af met buitenkantje rechts. Dieu, merci pour Mbokani!

Espinozake

Maar Standard vergat de Buffalo's het ultieme nekschot te geven en dat kwam de jongens van Michel Preud'homme zwaar te staan. Eens te meer omdat Espinoza Gent een cadeau gaf met een strik die waarschijnlijk rond het nieuwe Arteveldestadion past.

De Zuid-Amerikaan kroop bij een vrije trap van Randall Azofeifa achter zijn muur en zag het leer in het midden van zijn doel verdwijnen. Een kinderlijke fout van de Ecuadoriaan, die de laatste weken met goede prestaties de term een Espinozake doen in de prullenbak had gegooid.

Het deksel, de bal en de neus

Wie de kansen niet afmaakt, krijgt het deksel op de neus - voor Jorgacevic geldt dat laatste bijna letterlijk. En dat overkomt Standard zelfs bij een 2-0 voorsprong. De Rouches waren na de rust een schim van de kampioenenploeg tijdens de eerste 45 minuten en zagen in de allerlaatste minuut de grootste nachtmerrie werkelijkheid worden.

Bryan Ruiz, volgens Fréderic Dupré de enige Buffalo die een plaatsje bij Standard zou verdienen, toonde nogmaals zijn voetbalinzicht. De Costa Ricaan rondde een zelf opgestarte aanval via Dominic Foley en Admir Haznadar eenvoudig met hoofd af: 2-2.