Nieuw Mechels voetbalstadion komt aan het Keerdok

Tim Buedts
| 8 reacties
Nieuw Mechels voetbalstadion komt aan het Keerdok
Foto: © SC

Volg KV Mechelen nu via WhatsApp!

Het Mechelse college heeft haar idee klaar om het Keerdok een onderdeel te laten worden van het Mechelse stadshart.

Het Keerdok omvat ondermeer de bestaande baanwinkels langs de Guido Gezellelaan, het Rode Kruisplein, het oude zwembad, de EANDIS-site en de betoncentrale.

In het nieuwe Keerdok moet plaats zijn voor kwalitatieve woongelegenheden met zicht op het water. De baanwinkels worden geherlocaliseerd ten noorden van het Keerdok, gelegen tussen de N16 en de Dijle of beter bekend als de EANDIS-site. Om het Keerdok beter te laten aansluiten op de binnenstad wordt de verbinding versterkt via het Begijnhof. Ook de inplanting van een nagelnieuw voetbalstadion zal voorzien worden. Het stadsbestuur denkt aan een capaciteit van 15.000 toeschouwers. "Het kunnen er evengoed 17.500 of zelfs maximum 20.000 worden", voegt schepen van Sport Koen Anciaux (Open VLD) er aan toe. Door te verhuizen naar een nieuwe gemeenschappelijke voetbaltempel komen er voor de clubs extra financiële middelen vrij door de verkoop van de bestaande gronden. "Voor Racing Mechelen betekent dit dat de gronden van het hoofdterrein omgezet kunnen worden in bouwgrond, wat extra financiële middelen betekent", zegt Anciaux. De winkelruimte is noodzakelijk om het nieuwe voetbalstadion te kunnen financieren. "Voor alle duidelijkheid er komt geen mega winkelcentrum, maar wel baanwinkels. Decathlon heeft al jaren intersse om naar Mechelen te komen, voor hun is dit de uitgelezen kans. De totale winkeloppervlakte zou een 40.000m² kunnen worden", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Karel Geys (sp.a).

Momenteel zijn er een 3-tal projectontwikkelaars geinteresseerd in het Keerdok. "Het stadsbestuur wil met haar visie duidelijk maken wat we wensen. Het is aan de projectontwikkelaars om de site uit te bouwen. Het moet een volwaardig gebied worden dat een duidelijke meerwaarde biedt voor Mechelen. Onze visie is duidelijk: kwalitatief wonen, herlocalisatie van baanwinkels, winkelruimte en het nieuwe voetbalstadion moeten er komen", zegt burgemeester Bart Somers (Open VLD). Het stadsbestuur zelf doet niks, maar legt de appelen in de mand van de projectontwikkelaars. "Het is financieel niet haalbaar dat de stad Mechelen €25 miljoen op tafel gooit voor een nieuw stadion. De nodige financiering gaan we dus moeten halen via privé-initiatieven", gaat Somers verder.

De aanvang van het project wordt nog deze legislatuur voorzien. Het stadsbestuur zal volgende week rond de tafel zitten met voetbalclubs KV Mechelen en Racing Mechelen om te kijken wat hun eventuele knelpunten zijn. Ten vroegste tegen 2012 zal er kunnen gevoetbald worden in het nieuwe stadion.

Een interview met burgemeester Bart Somers over de plannen aan het Keerdok kan je hier herbeluisteren.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties