Brann haalt het van VÃ¥lerenga

viki meeuwis

Gisteren werd in de Noorse Tippeligaen de zevende speeldag afgwerkt. Op het programma stonden een aantal interessante wedstrijden.

Landskampioen SK Brann nam het thuis op tegen Vålerenga. Voor Martin Andresen zou het een weerzien worden met zijn vroegere team en met de voormalige fans. Brann zou uiteindelijk winnen met het kleinste verschil nadat Vålerenga vooral in de eerste helft de betere ploeg was.

Vålerenga trad aan in een nieuwe 3-5-2 formatie met Bengt Sæternes en Moa Abdellaoue voorin. Deze opstelling maakte het in de eerste helft moeilijk voor Brann om een doorgang te vinden. Noch op het middenveld noch op de flanken gaf Vålerenga veel ruimte vrij. De ploeg uit Oslo kon daarentegen wel veel kansen versieren. Met Daniel Fredheim Holm in de nieuwe rol van offensieve middenvelder konden ze geregeld dreigen. Zoals het meestal gaat in voetbal zijn kansen echter niet genoeg, de bal moet ook in doel belanden om punten te pakken en daar stond Håkon Opdal die een goede dag kende. Sæternes kreeg een goede kans voor doel maar zijn bal kwam op de paal terecht. Fredheim Holm wist een aantal verdedigers te passeren voor hij de bal richting doel kon schieten maar Opdal kon redding brengen. Brann werd door scheidsrechter Skjerven nog een penalty ontzegd nadat keeper Troy Perkins Helstad neerhaalde vlak voor het doel.

Na de rust leek het of de fut er een beetje uit was bij Vålerenga want Brann begon stilaan over te nemen. Tot overmaat van ramp moest VIF, met nog 25 minuten te spelen, met tien man verder nadat Dan Thomassen zich een rode kaart op de hals haalde na een drieste tackle op Thorstein Helstad. De vrije trap die daaruit volgde werd door Petter Vaagan Moen hoog over het doel geschoten. Helstad kon later wraak nemen door tien minuten voor tijd de enige goal van de avond in doel te werken.

Lyn kreeg in het Ullevaal Stadion Stabæk op bezoek. De bezoekers waren duidelijk de beste ploeg. Eerder deze week werd bekend dat de Braziliaanse spits Alanzinho bijtekende tot 2011, een feit waar Stabæk alleen maar blij met kan zijn. Alanzinho kon keer op keer de bal te pakken krijgen en voor dreiging zorgen. Al in de beginfase kon Nannskog de bal voor doel krijgen maar keeper Gustafsson kon nog net redding brengen. Op het kwartier kreeg Veigar Pall Gunnarsson de bal maar kreeg hem niet goed onder controle, Nannskog stond klaar om voor doel te komen. Lyn kon slechts een keer komen opzetten, Kim Holmen kon de bal vanop korte afstand richting doel schieten maar de bal ging hoog over. De beste kans voor Stabæk was wellicht voor Alanzinho die kwam opzetten en geheel vrij voor doel kwam. Hij probeerde de bal met een lob over Gustafsson in doel te krijgen maar die kon de bal nog net uit doel boksen.

Na de rust bleef de dominantie van Stabæk duren. Dat leverde kort na de rust al een doelpunt op. Alanzinho kon Veigar Pall Gunnarsson vrijspelen. Hij schoot de bal laag op doel maar Gustafsson kon de bal uit doel houden. In de rebound kon Nannskog de bal wel in doel krijgen. Iets later kon Tchoyi de bal naar de Zweed Nannskog spelen die de bal goed aflegde voor Alanzinho die de bal niet goed onder contrôle kreeg waardoor die net naast het doel ging. In de toegevoegde tijd kreeg Andersson, die geheel vrij stond, de bal te pakken en kon zo de 0-2 op het bord zetten. Stabæk won verdiend en staat nu met zeventien punten, een meer dan Fredrikstad, aan de leiding.

Rosenborg nam het op Lerkendal op tegen Lillestrøm, de ploeg van Tom Nordlie, dat met amper vijf punten voorlaatste staat. Rosenborg had sinds de eerste wedstrijd tegen Lyn niet meer kunnen winnen. De ploeg uit Trondheim begon meteen goed aan de wedstrijd en kon zo direct druk zetten op Lillestrøm. Bij Rosenborg was het meteen ook de eerste keer dit seizoen dat Steffen Iversen, Yssouf Koné en Marek Sapara tesamen in de basiself stonden. Die opstelling gaf meteen het gewenste resultaat. Eerst kon Sapara scoren. Skjelbred met een pass naar Stoor die op rechts stond. Stoor kon de bal doorspelen naar Sapara die vrij stond, hij werkte de bal met de knie in doel.

Na de pauze zouden er nog drie doelpunten volgen. Vijf minuten ver in de tweede helft kon Sapara de bal goed in het veld brengen waar Kone klaar stond. Die miste de bal echter waardoor die bij Skjelbred terecht kwam. Die stormde naar voren en kon de bal via Midtun Lie en de dwarslat in doel krijgen. Twee minuten later was het de beurt aan Steffen Iversen om te scoren. Hij kreeg de bal na een goede pass van Skjelbred en kon de bal in de verste hoek werken. Lillestrøm kreeg wel kansen maar kon die nooit in een doelpunt omzetten. De bezoekers geraakten nooit aan het niveau van de thuisploeg en vooral het tempo en de inzet ontbraken, vooral op het middenveld. Kone zou de eindstand uiteindelijk op 4-0 brengen.

De uitslagen van de andere wedstrijden :

Bodø/Glimt – Tromsø: 2-0
Doelpunten: Martins (’33 ; 1-0), Olsen (’90 ; 2-0)

Fredrikstad – Aalesund: 5-0
Doelpunten: Wallace (’29 ; 1-0), Johansson (’40 ; 2-0), Johansson (’43 ; 3-0), Elyounoussi (’70 ; 4-0), Barsom (’75 ; 5-0)

Molde – Viking: 2-3
Doelpunten: Mota (’74 ; 1-0), Fillo (’77 ; 1-1), Velicka (‘ 83 ; 1-2), Mota (’85 ; 2-2), Fillo (’89 ; 2-3)