Interview Yanice Cayman sprak met VK

Rita De Meyer
| 0 reacties
Yanice Cayman sprak met VK
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Nadat ze de tegenhanger van de Gouden Schoen, 'de voetbal*ster' in het damesvoetbal had veroverd wist Voetbalkrant de sympathieke winnares Yanice Cayman even te strikken voor een kort interview.

Yanice is 19 en studeert nog. Ze voetbalt niet alleen, maar surft ook nog, speelt basketbal en tennis. Yanice's carrière begon in het jongensvoetbal bij OSSMI.  Nadien, toen ze niet meer bij de jongens mocht spelen, ging ze over naar FC EXC. Kaart, waar ze een vijftal seizoenen speelde. Dan volgde Lentezon Beerse en nadien Oud-Heverlee Leuven - omwille van het makkelijker combineren met de studies in Leuven. Dit seizoen kwam Yanice over naar Tienen en kende er een heel succesrijk seizoen, met als bekroning de landstitel.
 
VK: Yanice, hoe smaakt deze overwinning?
Y: Zeer verrassend vooral. Ik vind het heel plezant dat ik dit gewonnen heb, maar ik had het totaal niet verwacht of zien aankomen.
VK: Wat verwacht je voor de toekomst?
Y: Met Tienen wil ik volgend jaar zeker Europees iets proberen te forceren. Verder gewoon opnieuw met frisse moed aan het nieuwe seizoen starten en er terug honderd procent voor gaan.
 
VK: En wat is je ambitie op langere termijn?
Y: Zo hoog mogelijk raken in het damesvoetbal. Zeker na mijn studies zou ik een carrière in het buitenlandse damesvoetbal zeker zien zitten. Als ik die kans ooit krijg zeg ik beslist geen neen, want daar kan je nog meer bereiken, maar mijn studies en de komende examens.
 
VK: Yanice, je speelde al voor heel wat clubs, maar dit jaar kwam je in Tienen terecht en je won  zowat alles wat er te winnen viel. Dat je tevreden bent over het seizoen hoeft zeker geen betoog?
Y: Ik ben heel tervreden over dit seizoen. Als het elk seizoen zo zou kunnen zijn, zou dit fantastisch zijn! Het seizoen was eigenlijk tot de voorlaatste speeldag spannend, omdat Anderlecht ons toen nog altijd kon inhalen, maar zo bleven we goed gefocust tot op het laatste.
 
VK: Had je in het begin van het seizoen verwacht dat Tienen er zo sterk ging uitkomen?
Y: Ergens toch wel. We wisten dat we een sterke ploeg hadden, maar je weet in het begin nog niet hoe sterk je precies bent als ploeg en hoe je tegenstanders zijn, maar je start dan met het voornemen er volop voor te gaan. En.. dat is goed meegevallen he..
 
VK: Leterme heeft jullie bezocht, wat denk je daarvan?
Y: Zeer positief was dat.  Eindelijk iets meer aandacht en erkenning voor het vrouwenvoetbal en het was een mooie erkenning voor wat we dit seizoen hebben bereikt.  Ik vond dat zeer chique eigenlijk.
 
VK: Wat zou er nog moeten veranderen om het Belgische vrouwenvoetbal naar een hoger niveau te tillen ?
Y: Ik denk dat er professioneler zou moeten gewerkt worden, maar dat is nu moeilijk te combineren omdat alle speelsters ofwel werken ofwel studeren Ja, een beetje meer media-aandacht zou ook positief zijn. Zoals na de bekerfinale, ze zeggen niets op tv over onze prestatie, en over de mannen zwijgen ze niet. Ik heb toch de indruk dat er steeds meer mensen geïnteresseerd raken in het vrouwenvoetbal.
 
VK: Je vindt dus dat het vrouwenvoetbal meer in het nieuws moet komen?
Y: Absoluut, net als elke vrouwenvoetbalster, maar als ploeg of speler kan je daar spijtig genoeg weinig aan doen. Het is ook jammer dat er nog te weinig volk naar komt kijken.
Het aantal kijkers kan je vergelijken met dat van het jeugdvoetbal en dat mag zeker omhoog.
 
VK: Wat blijft je het meeste bij van het voorbije seizoen?
Y: De titel met vooral het fijne gevoel dat we landskampioen zijn bij de dames. Het feit dat Tienen sterke ploegen zoals Anderlecht en Wezemaal voorgaat.
 
VK: Je zit ook in de nationale ploeg en ook daar kende je succes met een mooi doelpunt tegen Zwitserland. Hoe doet onze nationale damesploeg het?  
Y: We doen het momenteel goed. We hebben nu 10 punten en nog één wedstrijd te gaan tegen Nederland. De kwalificatie is dus nog mogelijk.
 
VK: Wie is jouw grote voorbeeld?
Y: Marta (Marta Vieira da Silva) uiteraard, ze staat ook bekend als de beste vrouwelijke voetballer. Ze draagt dan ook de bijnaam "Pelé de saias" wat zoveel betekent als: Pelé met rokken
 
VK: Heb je nog een tip voor jonge speelsters?
Y:  Zeker, zo veel mogelijk spelen bij jongensploegen en dan indien mogelijk naar de topsportschool gaan. Uiteraard heb je een familie nodig die je net zo ongelooflijk steunt als mijn familie doet voor mij. Dat is heel belangrijk.  

VK: Volg je ook de Jupiler League en wat denk je ervan?
Y: Ik volg dat wel minder. Ik kijk wel naar studio 1, maar daar blijft het zowat bij. De spanning afgelopen seizoen was wel tof en ik gun Standard zeker hun verdiende kampioenstitel.

 
Bedankt Yanice en nog veel succes in je verdere carrière.




Interview door Kathy van den Broeck en Rita De Meyer
Foto's: Rita De Meyer
 
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties