VK on Tour 16: De pamper van René

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
VK on Tour 16: De pamper van René
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

België neemt het in de Europese voorronde voor het WK 2010 in Zuid-Afrika op tegen Spanje en Turkije, een halve finalist en finalist op Euro 2008. Mogen we de kwalificatiekansen van de Rode Duivels nu al begraven?

Vanuit Wenen

Om zich te plaatsen voor het eerste wereldkampioenschap op het zwarte continent moeten onze voetbalhelden minstens één van de twee ploegen achter zich laten. Bij een tweede plaats in groep 5volgt er mogelijk nog een barrageduel met een nummer twee uit eenandere kwalificatiegroep. Een schier onmogelijke opdracht, al zal bondscoach René Vandereycken alleen maar optimisme prediken.
 
Flitsende Turken
 
Tekende de bondscoach woensdagavond present voor de halve finale tussen Duitsland en Turkije in het Sankt Jakob-Stadion in Bazel, hij deed gegarandeerd in zijn broek uit schrik voor de eerste confrontatie met de rood-witte armada van Fatih Terim. Turkije domineerde de wedstrijd en veegden de Duitsers bijna negentig minuten van het veld met technisch en tactisch hoogstaand voetbal. Philipp Lahm, door de UEFA verbazend genoeg verkozen tot Carlsberg Man of the Match, werd bij de 2-2 compleet zoek gespeeld door Sabri Sarioglu, die de snelle en constant dreigende Semih Sentürk de gelijkmaker op een schoteltje aanbood. Om maar één voorbeeld te nemen.
 
Toch haalden de Duitsers bij het laatste fluitsignaal de bovenhand, maar dat dankt de drievoudige Europese kampioen aan haar ongeziene Kampfgeist und Effizienz. Een mentaliteit die in het Belgische voetbal rond het Atomium even zeldzaam is geworden als een nationale ploeg waar Guus Hiddink geen succes mee boekt. In het Koning Boudewijnstadion doen slachtbanken de laatste maanden gouden zaken. Leggen de troepen van René Vandereycken tegen de flitsende Turken een zelfde instelling voor de dag als tegen Italië en Marokko, dan wacht Timmy Simons en co hetzelfde lot als een lam tijdens het Turkse Offerfeest: een snelle dood.
 
Spaanse prikacties
 
Tegen Spanje moet Vandereycken in staat zijn om zijn manschappen langer onder de levenden te houden. La Seleccionflitst niet, toch geen hele wedstrijd. De torreros wachten geduldig het moment af waarop ze hun prooi met één actie kunnen doodsteken en de match naar hun hand zetten. Daar wordt een tweede manco van het Belgische voetbal blootgelegd. De intrinsiek kwaliteitsvolle generatie ontbeert ervaring op het hoogste niveau om achterin de Spaanse prikacties onschadelijk te maken en voorin de sleutel te vinden om een verdedigend blok te ontwrichten.
 
Slagen de Rode Duivels er toch in om te stunten tegen de beste ploegen van Europa, dan zorgen Bosnië en Estland ongetwijfeld voor de ontnuchtering. Wie de Belgische voetballers aan het werk wil zien tijdens een groot tornooi, raden we aan om deze zomer te genieten van de Jonge Duivels op de Olympische Spelen en hun reizen naar Zuid-Afrika binnen twee jaar te annuleren. Al biedt een vakantie in het land van Nelson Mandela een grotere garantie tot succes dan de kwalificatie campagne van René en zijn Duivels.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties