Olympische Spelen vrouwenvoetbal: een vooruitblik

viki meeuwis
| 1 reacties
Olympische Spelen vrouwenvoetbal: een vooruitblik
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Net als bij de mannen word er ook bij de vrouwen deze week woensdag gestart aan het Olympische tornooi voetbal we maken een kleine vooruitblik. Wie zijn de kanshebbers op de medailles en welke speelster moeten we in de gaten houden?

Groep A: Zweden, China, Canada, Argentinië
 
Zweden is altijd al één van de toonaangevende landen geweest in het vrouwenvoetbal. Bovendien zijn de Zweedse vrouwen uit op revanche nadat ze vorig jaar op het WK in de eerste rond uitgeschakeld werden door de Verenigde Staten en Noord Korea. Dat de Verenigde Staten toen een maatje te sterk zouden zijn, viel nog binnen de lijn van de verwachtingen, maar dat Noord Korea, al was het dan maar door doelsaldo, voor Zweden zou eindigen in de poule, dat hadden niet veel mensen verwacht. Wel moet gezegd worden dat de Zweden een jaar geleden dienden af te rekenen met tal van kwetsuren. Ook dit jaar is het lang spannend geweest rond de Zweedse sterspeelster Hanna Ljungberg, die lange tijd met een vervelende spierblessure sukkelde. Vlak voor de aftrap van het tornooi lijkt het echter goed te komen, ze speelde ook al enkele wedstrijden en scoorde voor haar club Umeå IK. Deze week staakte ze nog de trainingen maar dat was slechts uit voorzorg aldus de Zweedse dokters.
Met haar en speelsters zoals Victoria Svensson, Lotta Schellin en Anna Paulson maken de Zweden beslist kans op een medaille. Ook omdat ze in een relatief makkelijkere groep zitten dan de andere favorieten. Argentinië lijkt in deze groep het zwakke broertje, zeker als we de 11-0 tegen Duitsland en de 6-1 tegen Engeland in gedachten houden. De andere teams zijn wel van iets sterkere aard. China speelde in 1999 de finale van het WK en al blijft van die ploeg weinig over en zijn de resultaten er de laatste tijd beduidend minder op geworden de Chinese ploeg kan nog steeds buigen op het thuisvoordeel. Al leverde dit vorig jaar ook “slechts” een plaats in de kwartfinale van het WK op en dat is geen finale waar men voor het tornooi op hoopte. Noorwegen bleek toen te sterk. Canada moet het grotendeels hebben van doelpuntenmachine Christine Sinclair, plaatste zich als tweede land uit de CONCACAF zone achter favoriet Verenigde Staten, maar voor Mexico. Een jaar gelde op het WK werden ze in de poule uitgeschakeld door Noorwegen en Australië. In deze groep moet Zweden zich zeker kunnen plaatsen met China als thuisland en eventueel Canada als één van de twee beste derdes. Al kan Canada misschien profiteren van de immense druk die de Chinezen zullen voelen.
 
Groep B: Duitsland, Brazilië, Noord Korea en Nigeria
 
De groep des doods, waarbij we vooral uitkijken naar de heruitgave van de wereldbekerfinale van vorig jaar tussen Brazilië en Duitsland. Brazilië met wereldspeelster van het jaar 2006 en 2007 Marta Vieira Da Silva, vorig jaar nog op Staaien te bewonderen toen ze met haar Zweedse werkgever Umeå IK tegen Rapide Wezemaal speelde in het kader van de UEFA Women’s Cup. We kunnen gerust zeggen dat ze het beste is wat er de laatste jaren aan voetballend talent op de Belgische velden heeft rondgelopen. Een Marta in vorm kan Brazilië op haar eentje naar goud leiden. Voor Duitsland lijkt het grootste gevaar eventuele verzadiging te zijn. Speelsters als Birgit Prinz en Renate Lingor hebben immers al zowat alles gewonnen wat er te winnen valt als is het team de laatste jaren wel aangevuld met jong talent zoals Annike Krahn en Lira Bajramaj. In doel is Silke Rotenberg sinds vorig jaar op het WK vervangen door Nadine Angener, die op dat WK geen enkel tegendoelpunt slikte. Angener is tevens ploeggenote van onze landgenotes Femke Maes en Marijke Callebautbij Djurgården in Zweden. De laatste oefenmatch van Duitsland tegen Noorwegen werd verloren met 2-0. Nigeria lijkt in deze sterke groep kansloos al weet je natuurlijk nooit. We denken aan punt dat de Nigeriaanse ploeg vorig jaar pakte tegen Zweden op het WK. Voor de Nigerianen slechts dat ene puntje, maar voor Zweden die de tegenstander nochtans een hele wedstrijd in de verdrukking hadden gespeeld was het net dit puntenverlies dat hen de das om had gedaan in de strijd om de kwartfinales, Noord Korea is een gevaarlijke outsider zeker wanner het als één van de twee beste derdes zou plaatsen voor de kwartfinale. Bovendien zou een eventuele stunt tegen één van de twee favorieten uit deze groep niet eens zo hard verbazen. Sleutel in dit team ligt bij Aziatisch speelster van het jaar, RI KUM SUK. We zien Brazilië en Duitsland zeker doorgaan in deze groep en Noord Korea zal moeten hopen op een plaatsje als één van de twee beste derdes.
 
GROEP C: Verenigde Staten, Noorwegen, Nieuw Zeeland, Japan
 
Duidelijk wie de favorieten zijn in deze groep: De Verenigde Staten en Noorwegen. De VS heeft op een indrukwekkend palmares met reeds 2 Olympische titels, 2 wereldtitels 3 maal brons op het WK en twee maal brons op de spelen. De Amerikanen werden nog nooit op een tornooi voor de halve finale uitgeschakeld. Ook dit jaar zijn ze torenhoog favoriet, niet enkel als groepswinnaar maar over het hele tornooi. De Verenigde Staten worden sinds begin 2008 getraind door de Zweedse Pia Sundhage. Sedert het WK in september 2007 verloren ze geen enkele wedstrijd meer en veroverde ze de Peace Queen Cup, Algarve Cup, en de titel van de concacaf kampioenschappen. Een tegenslag is natuurlijk het uitvallen van Abby Wambach al maker van 99 doelpunten voor haar land. Met een beenbreuk opgelopen in een wedstrijd tegen Brazilië. Ook Kristine Lilly meer dan 360 (!) interlands is er dit jaar wegens Zwangerschap, Lilly beviel vorige week van een dochter niet bij. Maar de VS heeft een vijver aan talent. Met de geweldige Hope Solo, opnieuw in het doel is de basis gelegd is de basis gelegd van een goede defensie die geleid wordt door Heather Mitts. Solo was vorig jaar nog het onderwerp van controverse toen op het WK in de halve finale tegen Brazilie, toenmalig trainer Greg Ryan haar ondanks het feit dat meer dan 300 minuten geen tegendoelpunt had geslikt verving door Briana Scurry. Niemand die deze wissel begreep, de uitleg van Ryan voor deze wissel was dat Scurry hem in andere wedstrijden tegen Brazilië nog nooit teleurgesteld had. Scurry had wel in geen maanden een wedstrijd gespeeld en had dus helemaal geen matchritme. De VS waar de teamgeest totaal zoek was verloor tegen een geweldige Marta met 4-0. Hope Solo trok na afloop de beslissing van haar trainer openlijk in twijfel. Aanvankelijk probeerde Ryan, daardoor de zwarte piet naar haar door de schuiven en Solo, mocht niet eens meer aanwezig zijn in de match om het Brons tegen Noorwegen. Na het WK oordeelde de US SOCCER echter dat Ryan en niet Solo schuldig was aan het zoekraken van de teamgeest. De trainer werd wandelen gestuurd en vervangen door Pia Sundhage. Waardoor Solo opnieuw in doel kwam. In de VS zeggen de fans nog steeds dat met Solo in doel de VS nu wereldkampioen zou zijn en niet Duitsland.
Een eventuele Duitsland – USA in een latere fase van het tornooi zou dus wel eens een strijd kunnen zijn om de titel van beste doelvrouw ter wereld. Ook kunnen de VS rekenen op vrouw in vorm Natascha Kai. Vorig jaar wegens kwetsuren weinig gespeeld op het WK maar nu vlot scorend. Cat Whitehill, Heather O Reilly, Aly Wagner en Heather Mitts zorgen voor de ervaring in dit team dat word aangevuld met jonge veulens zoals Aly Krieger. Als ze Brazilie in een vroeg stadium kunnen ontwijken, lijkt de weg naar goud wijd open te liggen voor de Verenigde Staten. De tweede plaats in deze groep is normaal voor de Noren die al 1 Olympische en 1 wereldtitel op het palmares hebben staan en op het laatste EK nog de finale speelden. Noorwegen – VS was in juli nog 0-4 waardoor groepswinst iets te hoog lijkt gegrepen. De Noren zullen het vooral moeten hebben van de zusjes Guro en Marie Knutsen. en Solveig Gulbrandsen. Na het WK namen Norby Bente, Lise Klaveness en Raghnild Gulbrandsen afscheid waardoor we ook bij dit team wel eens nieuwe talenten zouden kunnen ontdekken. Nieuw Zeeland en Japan zullen onder elkaar uitmaken wie derde word waar de kans 50-50 is. Het kan voorvallen dat beide teams in, de onderlinge confrontatie teveel schrik hebben van elkaar waardoor het een 0-0 is en ze elkaar en zichzelf de doodsteek geven om bij de twee beste derdes te komen.


Prognose voor dit tornooi: goud voor de VS, zilver voor Zweden en brons voor Brazilië
Natascha Kai of Marta strijden voor de titel van topschutter.

Auteur: Kevin Van Hooydonck
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Olympische Spelen

Nieuwste reacties