Champions League Poule A, B, C en D

Nils Vanneste
| 2 reacties
Champions League Poule A, B, C en D
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Straks is het weer zover, de Champions League gaat de groepsfase in. De gladiatoren uit de mooiste Europese competities strijden tegen elkaar om Europese roem. Wie zal zich voor een jaar de sterkste club uit Europa mogen noemen?

In groep A vinden we Chelsea terug. De verliezende finalist van vorig seizoen lijkt er dit jaar op gebrand om de Champions League eindelijk naar Stamford Bridge te halen. Met Scolari als nieuwe coach heeft Chelsea een nieuwe look gekregen en moet het volgens Abramovich frisser voetbal brengen. De Londense grootmacht begon wervelend aan de competitie en verpletterde Portsmouth met 4-0. In de tweede wedstrijd moesten ze buitenshuis Wigan zien te verslaan en ook daar slaagden the Blues in, het werd 0-1. Maar op de derde kwam voor Chelsea een grotere test. Tottenham kwam op bezoek op 'the Bridge'. Tottenham dat het seizoen heel slecht startte maakte het Chelsea heel lastig en de wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. 

Voor Chelsea was het meteen duidelijk dat ze tegen ploegen van Champions League-niveau nog iets meer zullen nodig hebben. Met AS Roma en Bordeaux treffen ze niet de sterkst mogelijke tegenstanders. AS Roma heeft zich echter enorm versterkt, terwijl Bordeaux heel wat spelers zag vertrekken. Maar op papier mag Chelsea het nooit lastig krijgen tegen deze ploegen. Chelsea versterkte zich met Deco en Bosingwa, maar zag wel Shaun Wright-Phillips, Shevchenko, Pizarro, Steve Sidwell, Claude Makeléle en Tal Ben-Haim vertrekken.

Uit pot twee kwam AS Roma. De Romeinen zijn heel teleurstellend begonnen aan het nieuwe seizoen en kwamen op de eerste speeldag thuis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Napoli. AS Roma versterkte zich dit seizoen met John Arne Risse, Julio Baptista en Jérémy Menez. Ludoic Giuly en Mancini zijn dan weer 2 grote namen die het Olympish stadion verlieten. Roma ging er vorig jaar uit in de kwartfinale tegen Manchester United. In theorie is een tweede plaats zeker haalbaar voor de Romeinse ploeg, al zullen ze die plaats niet cadeau krijgen van Bordeaux.

Bordeaux treft met Chelsea en Roma niet meteen de twee makkelijkste tegenstanders. Bordeaux zal hopen om bij de eerste twee te geraken, maar weet dat het zich enorm zal moeten inzetten. Bordeaux begon niet al te denderend aan het seizoen. Het heeft al zes punten achterstand op Lyon en is dus al op achtervolgen aangewezen. De twee belangrijkste nieuwkomers zijn Yoan Gouffran, die overkwam van SM Caen, en Yoann Gourcuff, die voor een jaar gehuurd wordt van AC Milan. trainer Laurent Blanc zag wel Johan Micoud vertrekken. De Franse spelverdeler hing zijn schoenen aan de wilgen. Bordeaux zal sterk uit de hoek moeten komen om de twee grote favorieten, Roma en Chelsea, te kunnen verrassen. Maar als ze slechts op die derde plaats eindigen, hebben ze nog de UEFA cup als vangnet.

De Roemeens kampioen van vorig seizoen, CFR 1907 Cluj, debuteert in de Champions League. CFR Cluj kon zich rustig voorbereiden op het kampioenenbal want de club hoefde niet aan te treden in de voorrondes. Voor CFR is het meteen een grote uitdaging want met Bordeaux, Roma en Chelsea treft het drie schitterende affiches. CFR ontsloeg eerder deze maand haar trainer en stelde assistent Maurizio Trombetta aan als coach. Cluj won twee van de eerste zes duels in de vaderlandse competitie en remiseerde en verloor even zo vaak. Dat succescoach Ioan Andone (48) Cluj vorig seizoen nog tot kampioen had gekroond, gaf hem blijkbaar geen extra krediet bij de clubleiding. De Roemeense club deed deze zomer een grote transfer en bracht Alvaro Pereira binnen. Voor CFR wacht een loodzware opdracht om bij de eerste drie te eindigen en zo Europees te overwinteren.


In groep B vinden we onder andere Inter Milaan terug. De grootste transfer van deze zomer is voor de Italiaanse club zonder twijfel die van José Mourinho. Mourinho, die de Champions League in het seizoen 2003-2004 nog won met Fc Porto, mag het nu eens proberen bij Inter. Mancini moest daarvoor plaats maken op de bank bij de Italiaanse grootmacht. Alhoewel Mancini twee landstitels op rij veroverde, werd hij verweten dat hij niet ver genoeg in de Champions League kwam. Mourinho heeft meteen zijn veranderingen laten gelden en zijn transfers waar gemaakt. Mancini, Muntari en Quaresma wou hij toevoegen aan zijn selectie. Zogezegd zo gedaan, want de drie spelers werden inderdaad gehaald. Inter lijkt op papier sterker dan vorig seizoen. Suazo is op uitleenbasis bij Benfica gestald, Maniche mocht zijn koffers pakken en keerde terug richting Atletico Madrid. Zal Mourinho erin slagen om Inter eindelijk nog eens Europees op de kaart te zetten of wordt het voor de Italiaanse ploeg weer een seizoen vol teleurstelling in de grootste Europese competitie?

Voor de Griekse topclub Panathinaikos was het een transferperiode met veel komen en gaan. Maar de grootste naam is die van Gilberto Silva, die overkwam van Arsenal voor 2,5 miljoen euro. Gilberto moet rust en de ervaring brengen op het middenveld van de Grieken. Met Inter en Werder Bremen hebben ze niet de makkelijkste ploegen getroffen, al denkt trainer Henk Ten Cate wel dat de volgende ronde haalbaar is. Panathinaikos mag meteen zijn goeie bedoelingen tonen, want op de eerste speeldag ontvangt het namelijk Inter in eigen huis.

Werder Bremen lijkt op papier verzwakt in vergelijking met vorig seizoen. Borowski trok transfervrij richting Munchen terwijl ook Klasnic en Womé Bremen gratis hebben verlaten. Bremen opent het kampioenenbal thuis tegen buitenbeentje Anorthosis. Dat zal meteen een wedstrijd worden die moet gewonnen worden, willen ze met een gerust gemoed naar de volgende ronde toe spelen. Thomas Schaaf lijkt wel te zullen moeten gaan sleutelen aan zijn ploeg, want in de competitie loopt het alvast niet van een leien dakje. De supporters van Bremen verwachten dat hun club opnieuw mee doet voor prijzen, al zal dat alsmaar moeilijker worden als ze ieder seizoen hun toppers laten vertrekken. Er is toch nog een lichtpuntje; Bremen kon wel Diego behouden. Maar of dat dat voldoende zal zijn om de Duitse club Europees te laten overwinteren in de Champions League is nog maar de vraag.

De Cypriotische club Anorthosis plaatste zich door in de voorrondes verassend Rapid Wien en Olympiakos uit te schakelen. Voor velen lijkt Anorthosis het grote buitenbeentje, dat Europees niet zal overwinteren. Maar de andere clubs zijn gewaarschuwd. De Cypriotische ploeg speelde een stevige en overtuigende voorronde en is klaar voor het grote werk. Dellas is de ster van de ploeg en moet ervoor zorgen dat ze kunnen verrassen in Europa. De 1m97 grote Griek kwam deze zomer over van AEK Athene. Trainer Temuri Ketsbaia staat voor een loodzware opdracht en moet die tot een goed eind proberen te brengen.
Topfavoriet in groep C is zonder twijfel FC Barcelona. De Spaanse grootmacht begon enorm slecht aan het seizoen. Barcelona haalde uit twee wedstrijden maar een schamel puntje en staat momenteel op een teleurstellende vijftiende plaats. Voor de trainer van Barcelona, Guardiola, wordt de eerste Champions League wedstrijd al meteen één onder druk. Barcelona moet dit seizoen prijzen pakken nadat het vorig jaar op alle fronten met lege handen achter bleef. De Catalanen nemen het in hun eerste wedstrijd thuis op tegen Sporting Lissabon, meteen hun, op papier, zwaarste tegenstander.
Barcelona liet deze zomer met Ronaldinho een grote smaakmaker vertrekken, maar hopen met Hleb een nog betere opvolger vast te hebben. Eén ding is nu al zeker en dat is dat Barcelona moet presteren in de champions league en, volgens het bestuur, ieder jaar minstens één prijs pakken.
Sporting Lissabon heeft deze zomer geen echt grote transfers gedaan. De doelstelling van de Portugese club was vooral hun smaakmakers te kunnen behouden. Moutinho en Veloso moeten ook dit seizoen weer voor de nodige show zorgen en moeten hun club naar de volgende ronde van het kampioenenbal schieten. Sporting staat, na twee speeldagen, aan kop in de Portugese competitie met het maximum van de punten. In de Champions League wacht meteen hun zwaarste verplaatsing, die naar Barcelona. Als daar al iets kan geforceerd worden, ziet het er voor de Portugese club goed uit om de volgende ronde te halen.
De Zwitserse topclub FC Basel is eindelijk terug in de champions league. Basel sleurde zich door de voorrondes en kreeg met Shaktar, Lissabon en Barcelona drie hele aantrekkelijke affiches op het bord geschoteld.
Basel neemt het in zijn eerste wedstrijd thuis op tegen Shaktar Donetsk en hoopt om daar al een worp te kunnen doen naar de derde plaats. De Zwitserse topclub hield zich opmerkelijk afwezig op de transfermarkt en hoopt met de sterke ploeg van vorig jaar te schitteren in het miljoenenbal.
Als laatste in de poule hebben we Shaktar Donetsk uit Oekraïne. Donetsk is meestal aanwezig in de Champions League en hoopt dit jaar via het kampioenenbal in de UEFA cup te komen. Moreno kwam deze zomer de ploeg versterken, maar verder was ook Shaktar opmerkelijk kalm op de transfermarkt. We zullen zien of ze daarmee een verstandige keuze maken en zo aan het langste eind zullen trekken.

Groep D wordt als poule des doods gezien. Met Liverpool, Marseille, Atletico Madrid en PSV hebben we vier clubs van wereldformaat die in de eerste ronde elkaar al ontmoeten. Liverpool begon heel sterk aan de competitie en staat samen met Chelsea aan de leiding in de Permier League. Afgelopen weekend haalde Liverpool nog een achterstand op tegen Manchester United om zo nog met de zege te gaan lopen en Man Utd met lege handen achter te laten. De ploeg van Rafael Benitez is versterkt in vergelijking met vorig seizoen. Riera en Keane hebben zich beiden al bewezen als topaankopen. Er wordt dan ook heel veel verwacht van Liverpool zowel in de competitie als Europees. Kunnen ze na zoveel jaar zonder titel nog eens zegevieren of wordt het opnieuw gokken op de Champions League.

In 1993 haalde Raymond Goethals nog de Champions League binnen met Marseille en in stille gedachten dromen de Marseillefans van een zelfde scenario. Met Gerets als trainer hopen ze vooral dat Lyon dit jaar van de troon wordt gestoten. Maar ook Europees blijft de Franse club ambitieus. Marseille liet Nasri vertrekken naar Arsenal, maar haalde met Ben Arfa een opvolger van formaat. De Franse club is er niet op verzwakt en heeft aan ervaring bijgewonnen. De Zuid-Franse club zal iedere wedstrijd op honderd procent moeten spelen om zo in de champions league te kunnen overwinteren.

Waar iedereen dacht dat Ajax dit seizoen de Nederlandse competitie zou domineren, is het toch maar weer PSV dat aan de leiding staat. PSV laat nu al drie jaar op rij topspelers vertrekken, maar ieder jaar opnieuw overtuigd de Nederlandse ploeg zowel Europees als in de Eredevisie. Maar de fans hebben twijfels over de Europese kansen van hun ploeg. Zonder Farfan en Gomes moet PSV toch weer op zoek naar andere uitblinkers. Hopelijk voor de Eindhovense fans kunnen Simons en co Europees overwinteren, al wordt het lastig om dit in de Champions League te doen.

De tweede ploeg uit de Spaanse hoofdstad, Atletico Madrid, speelde vorig jaar een sterk seizoen. De Spaanse club plaatste zich voor de Champions League en heeft zich deze zomer daarom dan ook voldoende versterkt. Het binnenhalen van Gregory Coupet, Tomas Ujfalusi en John Heitinga wijst erop dat de Spanjaarden Europees willen schitteren dit seizoen. Atletico komt meteen in een zware poule terecht, maar schat zijn kansen goed in. Als ze door deze poule komen, wacht hen een mooi Europese campagne.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties