Compilatie (1): Jovanovic verlaat Standard

Nico Wieme
| 0 reacties
Compilatie (1): Jovanovic verlaat Standard
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In deze eerste compilatieaflevering van mediaweek bekijk ik de transfergeruchten rond Jovanovic en steek ik de voetballers met een buikje een hart onder de riem. Verder blik ik terug op de selectieproblemen van de Olympiërs en de soap rond Wim De Coninck.

Aangezien Voetbalkrant de laatste tijd veel nieuwe lezers heeft, maak ik van de gelegenheid gebruik om even het concept van mediaweek uit te leggen. In deze wekelijkse rubriek geef ik mijn ongezouten, subjectieve mening over het reilen en zeilen in voetballand. Mediaweek is dus allesbehalve objectief en heeft geen enkele journalistieke waarde, het is puur satire (maatschappijkritiek). Het belangrijkste is dat je deze stukken tekst als lezer met de nodige korrels zout kan lezen. 

Mediaweek ligt nu twee weken stil. Ik maak van de winterstop gebruik om in zes afleveringen terug te blikken op het voorbije halfseizoen. Voor de nieuwe lezers is het een ideale manier om vertrouwd te geraken met deze rubriek.
 
Begin juli kondigde Standardspits Milan Jovanovic zijn vertrek bij de Rouches aan. Wie speelt tot nader order nog steeds op Sclessin?
 
Milan Jovanovic heeft zijn afscheid bij Standard aangekondigd. “Ik zal het nog eens duidelijk stellen: het staat voor één miljard procent vast dat ik wegga. Oké?” liet de minzame Serviër optekenen. Dat is nog eens durven bluffen. Voor één miljard procent zekerheid aankondigen dat je vertrekt, maar nog nergens getekend hebben. Nu, we geloven Jova op zijn woord, zoals altijd. Midden februari 2008, vlak na de gewonnen topper tegen Club Brugge, kondigde de Servische spits een onmiddellijke operatie aan.
 
“Ik sukkel nu al zes maanden met die pubalgie, en het belemmert mijn prestaties. Vandaag ging het inderdaad uitstekend, maar binnen twee uur kan ik wel geen stap meer zetten. Daarom is de kans groot dat ik deze week onder het mes ga.” De kans was groot, maar toch stelde hij de operatie uit. Aangenomen dat één miljard procent ook op een grote kans slaat, gokken wij erop dat Jovanovic gewoon op Sclessin blijft. Iemand een Chinees gezien?
 
Juli is traditioneel de maand waarin de profclubs de trainingen hervatten. Sommige spelers nemen het niet zo nauw tijdens hun vakantie en komen met een buikje terug.
 
Vergeet die graatmagere, naar anorexia neigende superfotomodellen! Dik zijn is weer de mode, zeker in voetballand. Wayne Rooney gezien toen die bij Manchester United de trainingen hervatte? Een echt wandelend vat bier. Als hij zo blijft ‘lopen’, dan rolt hij binnenkort de tegenstanders niet meer op, maar rollen zij hem het veld af.
 
En dan Ronaldinho. Die heeft bij zijn bijnaam ‘Tonaldinho’ echt niet gestolen. Onlangs stond de gevallen Braziliaanse ster op het veld voor een benefietmatch tegen de vrienden van teamgenoot Lionel Messi. Een interessante scène speelde zich af toen Tonaldinho zich klaarmaakte om een vrije trap te nemen. Eerst moest hij minutenlang met de handen in de heupen staan uithijgen, daarbij ostentatief zijn zes maanden oude foetus tonend, om daarna de bal gewoon in de handen van de keeper te trappen. Fraai werk! Trouwens, de Braziliaan heeft net een transfer naar AC Milan versierd. Goed bekeken van hem. Daar hebben ze ervaring met rondbuikige spelers, remember Tonaldo.
 
Hét nieuws over de heren-dikkerdjes kwam echter uit Ierland. Koploper Saint Patricks Athletic rolde zijn mascotte, Michael Keane (85 kilo voor 1m62) op de keien. De ontslagen middenvelder vecht zijn ontslag echter aan. Hij argumenteert dat hij geen enkele training gemist heeft.
 
Nadat definitief bekend raakte dat Belgacom TV opnieuw de rechten van de Jupiler League verworven had, stapte Wim De Coninck na amper enkele maanden al op als sportief manager bij KSV Roeselare om zijn functie van tv-analist terug op te nemen.
 
Hij had zijn bureau nog maar net gezien of hij was weer weg: Wim De Coninck verlaat na nog geen drie maanden KSV Roeselare als sportief manager. Op zich een verstandige keuze. Hét werkterrein van de arme man is tv-analyses van voetbalwedstrijden maken.

“Televisie is mijn grote liefde”, verantwoordde De Coninck zijn keuze. Het moet zijn dat ze bij Belgacom TV potdoof zijn én dat de zelfverklaarde analist nog nooit van zelfevaluatie, laat staan zelfinschatting, gehoord heeft. De analyses van De Coninck trekken op niets. In die paar jaar dat hij tv-werk doet, heeft hij zich de wrevel van alle topclubs op de nek gehaald en ook de kleintjes werden niet gespaard.
 
Tijd om te bewijzen dat je het beter kan, Wim. En zo oordeelde hij ook zelf. In mei nam hij de functie van sportief manager bij KSV Roeselare op. Meteen haalde hij de grove borstel door de selectie en trok hij maar liefst veertien nieuwkomers aan. Zo deed hij zijn vriend Dirk Geeraerd een groot plezier, want de werknemer van de Roeselaarse Beton- en Afbraakwerken lag vorig jaar met een groot deel van zijn kern overhoop en werd niet in staat geacht dat probleem zelf op te lossen.
 
Dus werd crisismanager De Coninck binnengehaald, die de A-kern een grondige opknapbeurt gaf. Na het vertrek van de voormalige doelman is het aan de Roeselarecoach om te roeien met de riemen die zijn vriend hem gegeven heeft (ondertussen weten we dat het absoluut geen sterke riemen waren). En zo mogen de Belgacom TV-kijkers zich vanaf midden augustus weer steen en been ergeren aan de commentaren van Wim De Coninck. 
 
In juli was er ook heel wat heisa rond de Olympische selectie van bondscoach Jean-François De Sart.
 
Wat heeft bondscoach Jean-François De Sart toch een soep van zijn selectie gemaakt. Iedereen die hij ook maar iets in de weg kon leggen, heeft hij tegen de kar gereden. We sommen even voor u op. Hamburg SV wou Vincent Kompany in Duitsland houden, De Sart selecteerde hem. Standard wou Marouane Fellaini absoluut inzetten voor de Champions Leaguevoorronde, De Sart nam ook hem erbij. Westerlomanager Herman Wijnants sprong bijna uit zijn vel toen hij hoorde dat zijn eerste doelman, Yves De Winter, als toerist (derde doelman dus) mee naar China mag.
 
De bondscoach van de beloften beloofde aan de spelers die meegeholpen hadden om de kwalificatie voor de Spelen binnen te halen, dat hij aan hen de voorkeur zou geven bij zijn definitieve selectie. Maar wat zien we? Geen spoor van Glen Verbauwhede, Frank Boeckx, Michael Cordier en vooral de zwaar ontgoochelde Kilian Overmeire. De Lokeraar had terecht op een selectie gerekend, maar zag zich de weg versperd worden door Vincent Kompany, die nota bene geen enkele wedstrijd meespeelde in de EK-kwalificatiewedstrijden en op het EK -21 zelf.
 
Afsluiten doe ik met een opmerkelijk transfer. Nenad Jestrovic besluit om in de nadagen van zijn carrière zijn voetbalgeluk te beproeven bij de Turkse promovendus Kocaelispor.
 
Wat een transfer in de nadagen van zijn carrière! Nenad Jestrovic trekt na omzwervingen bij Al-Ain, Al-Nasr en Rode Ster Belgrado naar Kocaelispor. De Turkse promovendus heeft zich laten wijsmaken dat Jestro een harde werker is die jaarlijks instaat voor een korf doelpunten en die goed ligt in de groep en bij zijn trainers. Iedereen kan zijn leven beteren, hé. Trouwens, voor de geïnteresseerde clubs die Marcin Wasilewski zouden willen aantrekken, de Pool staat bij ons bekend als een faire en positioneel uitstekende verdediger die bovendien heel makkelijk vreemde talen leert, waardoor er met hem bijna nooit communicatieproblemen ontstaan. 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 02/06 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties