Vreugde en verdriet bij 'Belgische Nederlanders'

Jeroen Pyl
| 2 reacties

In de Nederlandse Eredivisie lijkt er geen houden aan leider AZ. De Alkmaarders gingen in eigen huis vlot voorbij Willem II en zetten eerste achtervolger Twente nu op 12 punten. Het Heerenveen van Brian Vandenbussche boekte eveneens een 3-1-zege.

AZ-doelman Sergio Romero was al 957 minuten ongeslagen toen Said Boutahar hem in de zeventiende minuut verschalkte. Belgen Moussa Dembele en Maarten Martens zetten nog voor rust de scheve situatie recht: 2-1. In de tweede helft speelde AZ bij momenten oogstrelend voetbal, wat zich niet vertaalde in doelpunten. Topschutter Mounir El Hamdaoui zorgde op prachtige wijze dan toch voor de 3-1-eindstand met zijn achttiende treffer van het seizoen. De leider kan nu vol vertrouwen afreizen naar Eindhoven. Daar staat komende zaterdag de topper tegen PSV op het programma.

In Friesland behaalde Trond Sollied met Heerenveen een knappe 3-1-zege op NAC Breda. Arnór Smárason, Goran Popov en Viktor Helm scoorden voor de thuisploeg. In de stand nadert Heerenveen tot op twee punten van Ajax, dat vandaag nog speelt bij Vitesse.

In de degradatiestrijd leed het Roda JC van Harm van Veldhoven en Davy De Fauw (foto) een dure nederlaag in eigen huis tegen Sparta Rotterdam. De staartploeg blijft nu hangen op de zestiende plaats en ziet de kloof met concurrent Sparta groeien tot vijf punten.

Heracles Almelo speelde in eigen huis 1-1 gelijk tegen NEC Nijmegen en komt zo weer een puntje dichter bij het behoud in de Eredivisie. (AN)