Clubs draaien op voor wangedrag fans

Geoffrey Verbruggen
Clubs draaien op voor wangedrag fans
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vanaf volgend seizoen zijn Belgische clubs verantwoordelijk voor de negatieve spreekkoren van hun supporters. Dat kwamen bondsvoorzitter François De Keersmaecker en minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt overeen.

Racistische, discriminerende of denigrerende spreekkoren kunnen de clubs een boete van minstens 19.700 euro opleveren. Ook een thuismatch zonder publiek is een mogelijke straf.

"Vroeger moest een club nadrukkelijk in de fout gaan voor ze kon worden gestraft voor het wangedrag van haar supporters. Vanaf volgend seizoen is een club sowieso verantwoordelijk voor haar fans", legt bondsvoorzitter François De Keersmaecker (foto boven) uit in Het Nieuwsblad.

Overgangsperiode

De voorzitter van de Pro League die de eersteklassers vertegenwoordigt, Ivan De Witte (foto rechts), is niet opgezet met de beslissing en wil dat de voetbalbond eerst overleg pleegt met de eersteklassers alvorens de nieuwe reglementering in te voeren. "Er moet zeker een overgangsperiode komen, zodat de clubs de tijd hebben om met hun supporters te communiceren."

Aanleiding van de nieuwe regel is het incident tijdens de wedstrijd tussen Tubeke en Genk op 1 november. Tubeke-manager Louis Derwa stapte toen het veld op om de anti-Waalse spreekkoren van de Genk-aanhang aan te klagen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 02/06 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties