Rosenborg gaat aan de leiding

viki meeuwis

In de Noorse Tippeligaen stond de tweede wedstrijd van het nieuwe seizoen afgelopen weekend op het programma. Het was vooral uitkijken naar wat Molde en Rosenborg ervan terecht brachten.

Zaterdag werd de spits afgebeten door Vålerenga dat in het Ullevaal Stadion de ploeg van ex-trainer Kjetil Rekdal ontving. Vålerenga dat vorige week nog onderuit ging met 3-0 tegen Rosenborg lijkt de slechte voorbereiding en de tegenvallende resultaten van vorig jaar nog niet helemaal verteerd te hebben. In tegenstelling tot vorige week, stond de trainer/manager Martin Andresen in deze match terug in de ploeg. De ploeg uit Oslo had het op eigen veld bijzonder moeilijk. Ook Bengt Sæternes en Daniel Fredheim Holm waren terug van de partij en moesten voor de ervaring zorgen. Het was Sæternes die op het half uur de bal in doel kon werken. Dawda Leigh kon de bal vanop rechts inspelen, Sæternes stond goed gepositioneerd en kopte de bal vanop vijf meter in doel. Iets later kon Peter Kopteff de bal vanop twintig meter in de kruising schieten waardoor hij Aalesund op gelijke hoogte bracht. Het werd meteen ook de eindstand. Vålerenga blijft na twee speeldagen als rode lantaarn in het klassement met een puntje. Aalesund staat op de tiende plaats met twee punten.
Zondag werden er zes matchen afgewerkt. Molde ontving de collega’s uit het hoge noorden; Bodø/Glimt. Het duurde een half uur voor het spel op gang kwam. Mahktar Thioune kon Molde op voorsprong koppen. Na de rust kon zijn landgenoot, Pape Pate Diouf de thuisploeg op een 2-0 voorsprong brengen. Nog eens zes minuten later was het de derde Senegalees in loondienst bij Molde, Mame Biram Diouf die Molde de overwinning bracht. Per Rønning kon in de slotfase de eer redden voor Bodø en legde de eindstand zo vast op 3-1. Molde doet een goede zaak en komt zo op de tweede plaats met zes punten. Bodø/Glimt blijft op de veertiende plaats hangen met een punt.
De uitslagen van de overige wedstrijden zondag:
Brann – Stabæk : 1-1
Landskampioen Stabæk bleef op een 1-1 gelijkspel hangen. Het eerste doelpunt viel al in de vijfde minuut via Jan Gunnar Solli, nadat hij via Karadas de bal kreeg toegespeeld. Voor Stabæk was het wachten op een doelpunt tot in Mikkel Diskerud inviel in de 83e minuut. Bjørn Dahl van Brann probeerde de bal weg te krijgen voor doel maar invaller Diskerud slaagde erin om de bal vanop een meter binnen te werken.  Na twee speeldagen staat Stabæk op de negende plaats met twee punten. Brann bezet de voorlaatste plek met slechts een punt.
Fredrikstad – Strømsgodset: 2-0
Doelpunten: Ramberg (’21 ; 1-0), Tegström (’90 ; 2-0)

Lillestrøm – Viking: 1-1
Doelpunten: Occean (’54 ; 1-0), Skogseid (’54 ; 1-1)

Odd Grenland – Sandefjord: 2-0
Doelpunten: Bentley (’19 ; 1-0), Storbæk (’21 ; 2-0)

Start – Lyn: 1-1
Doelpunten: Goodson (’23 ; 1-0), Gustavino (’46 ; 1-1)

Maandag stond er nog een wedstrijd op het programma. In die match nam Tromsø het in het Alfheim Stadion op tegen Rosenborg. RBK is het seizoen goed begonnen met een 3-0 overwinning op Vålerenga en ook Tromsø moest voor de bijl. De thuisploeg begon nochtans het best aan de wedstrijd en kon al direct drie goede kansen afdwingen, onder andere via Joel Lindpere die geheeld vrijstond maar hij zag zijn doelpoging op de paal stranden. Het eerste doelpunt was echter voor Rosenborg. op het kwartier won Alexander Tettey het duel met Reginussen en kon de bal vanop zes meter in doel knallen. Op het half uur kon Rosenborg de voorsprong verdubbelen via Marek Sapara. Rosenborg kwam voor de rust nog op een 3-0 voorsprong, zij het via een betwistbaar doelpunt. Demidov bleef al te hevig aan het shirt van Helge Haugen hangen die daardoor de bal in eigen doel kopte. Scheidsrechter Øvrebø keurde het doelpunt echter goed.

Na de rust was het diezelfde Demidov die de 4-0 op het bord zou zetten. Koppinen en Rushfeldt konden nog tegenscoren in de slotfase maar het pleit was dan al beslecht. Rosenborg won met 2-4. Rosenborg komt aan de leiding in het klassement met zes punten uit twee matchen, terwijl Tromsø zich tevreden moet stellen met een dertiende plaats en een puntje.