IFK Göteborg vernederde Djurgården

viki meeuwis
| 1 reacties

In Zweden werd afgelopen weekend de tweede speeldag in de hoogste klasse, de Allsvenskan, afgewerkt. Landskampioen Kalmar kreeg daarin AIK op bezoek en Brommapojkarna kreeg die andere promovendus BK Häcken voor de kiezen.

Elfsborg gaf Örebro partij op vrijdag en won die wedstrijd in de slotfase met 0-1 door een doelpunt van Joel Johansson. Minder goed nieuws was er voor Stefan Ishizaki die in de beginfase van de tweede helft het veld met een dijbeenblessure moest verlaten. Na verdere tests bleek dat hij binnen een tweetal weken terug beschikbaar zal zijn bij Elfsborg.

Halmstads BK en Trelleborgs FF deelden de punten. Op slag van rust kon Marcus Bode de openingstreffer scoren op aangeven van Kristian Hayes. In de tweede helft kon Emir Kujovic de tegentreffer maken.

Met Brommapojkarna BK Häcken stonden twee ploegen tegenover elkaar die terug naar eerste klasse keerden. Op een heel slecht veld, dat eerder als een zandvlakte dan als een grasmat kon bestempeld worden, won Brommapojkarna de math met 2-0. Häcken kwam in de eerste helft het gevaarlijkst voor de dag. Met een beetje meer geluk had de 0-1 voor Mathias Ragénie geweest. In plaats daarvan was het Pär Asp die met nog twintig minuten te spelen in de tweede helft Olof Guterstam (ex-Brussels) wist te bereiken. Guterstam bracht Brommapojkarna op een 1-0 voorsprong. In de slotfase kon Joakim Runnemo er 2-0 van maken. Brommapojkarna staat nu ietwat verrassend op de vierde plaats.

De match van het weekend was ongetwijfeld de topper tussen IFK Göteborg en Djurgården IF. Al na zes minuten stond IFK Göteborg 2-0 voor via doelpunten van Stefan Selakovic in de derde en Robin Söder in de zesde minuut. Aan die tweede goal lag ex-DIF speler Tobias Hysén aan de basis. Het was Hysén die zowel de derde als de vierde goal maakte, beiden in de eerste helft. Djurgården leek een schim van de ploeg die het moest zijn en dat bleef ook na de rust zo. Ragnar Sigurdsson zag in de slotfase dat keeper Pa Dembo Touray ver uit zijn doel stond en kon zo een vrije trap in doel werken. Ook Pontus Wernbloom kon gebruik maken van de zwakte van Djurgården om de bal in de kruising te werken. 6-0 was de verdiende winst voor Göteborg.

Helsingborg moest uit naar het Gamla Ullevi stadion waar het GAIS partij gaf. Helsingborgs begon met vertrouwen aan de match, zeker na de overwinning op IFK Göteborg vorige week.

Het duurde maar zeven minuten vooraleerd debutant Rasmus Jönsson de bal in doel kreeg op aangeven van Erik Sundin. Op het half uur kon Tommy Lycén de gelijkmaker binnenwerken. Na de rust was het Erik Sundin zelf die de 1-2 binnenschoot. Gais verweerde zich sterk en kreeg enkele kansen maar als ze niet keeper Hansson op hun weg vonden dan was het wel de paal die verhinderde dat de bal in doel ging. Met nog een half uur te gaan kon Henke Larsson de bal tot bij René Makondele krijgen die in de rebound alsnog een doelpunt kon maken. Gais zette alles op alles om een doelpunt te kunnen maken maar het was Henke Larsson die uiteindelijk de 1-4 op het bord zette.  Een goede zaak voor Helsingborg dat met zes punten aan de leiding gaat in de Allsvenskan.

Het was geen al te best weekend voor de ploegen uit Stockholm want na Djurgården verloor ook Hammarby de wedstrijd tegen Gefle IF. Hammarby ging in het eigen Söderstadion met 1-2 onderuit. Hans Berggren bracht Gefle al voor het kwartier om was op een 0-1 voorsprong. Kort voor de rust kon Charlie Davies op aangeven van Emil Johansson de gelijkmaker scoren. Met goed een kwartier gespeeld in de tweede helft kon Berggren de bal goed klaarleggen voor Amadou Jawo die de eindstand zo vastlegde op 1-2. Een slechte zaak voor Hammarby dat op de elfde plaats staat met slechts een puntje.

Malmö kende weinig moeite met degradatiekandidaat Örgryte dat met 3-0 werd ingemaakt. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. Eerst was er Labinot Harbuzi die de 1-0 maakte. Agon Mehmeti nam in de slotfase nog twee treffers voor zijn rekening. Malmö is tweede in het klassement met evenveel punten als Helsingborgs, namelijk zes maar met een slechter doelpuntensaldo.

Landskampioen Kalmar kreeg AIK op bezoek. Het enige doelpunt van die wedstrijd viel al in de twaalfde minuut. Aanvoerder Henrik Rydström kon de bal niet goed wegwerken waardoor Kenny Pavey de bal naar Ivan Obolo kon spelen. Die aarzelde niet en schoot de bal in doel. Kalmar slaagde er niet in om offensief goed voor de dag te komen en AIK bleef vechten voor een extra doelpunt. Dat bleef echter uit. AIK staat nu derde in de stand met zes punten.