Start zet goede reeks verder

viki meeuwis

Zondag werd de elfde speeldag in de Noorse Tippeligaen op gang getrapt. Rosenborg speelde en won de wedstrijd tegen Viking. Ook IK Start dat terugkeerde in de hoogste klasse is aan een goede reeks bezig.

Vålerenga dat minder goed aan het seizoen begon, lijkt de ban eindelijk min of meer gebroken te hebben. Zowel VIF als Strømsgodset kregen kansen in de eerste helft. De beste kans voor Vålerenga kwam er toen de keeper van Strømsgodset Lars Ivar Moldskred de tegenstander een vrije trap bezorgde op slechts zes meter van het doel. Die werd door Martin Andresen genomen en kwam in de muur terecht. De bal ging een keer of vier over en weer en telkens kreeg Vålerenga kans om te scoren, zonder er in te slagen. Het zwakke punt bij de club uit Oslo blijft hun verdediging, daar zit nog niet alles snor. Zo kreeg Steffen Nyström de kans om tot op vijf meter van het doel te naderen waar gelukkig voor de thuisploeg Freddy Dos Santos klaarstond om de bal weg te werken.

Na de rust bleef het tempo hoog en waren er kansen voor beide teams. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel met nog zeven minuten te gaan in de reguliere speeltijd. Fellah speelde de bal naar Allan Jepsen die de bal vanop links richting doel schoot. Bengt Sæternes kwam aanstormen en kopte de bal in doel. Met deze overwinning staat Vålerenga voorlopig op de vijfde plaats met zestien punten. Strømsgodset vergaat het minder goed. Met amper negen punten uit elf wedstrijden staat het laatst.

Rosenborg speelde thuis op Lerkendal tegen Viking Stavanger. De eerste helft begon traag en geen van beide ploegen slaagde erin om iets constructiefs te doen met de bal. Het duurde een goede vijfentwintig minuten voor de eerste echte kans zich aandiende. Rade Prica kon de bal vanop links naar Per Ciljan Skjelbred spelen. Die reikte op zijn beurt de bal aan aan Trond Olsen die naar de zestien meter koers zette. Het schot was minder goed gericht en leverde Rosenborg geen doelpunt op. Olsen was de speler die bij RBK voor het gevaar zorgde. Kort na zijn eerste doelpoging kreeg hij weer een kans. Vadim Demidov wist de bal van Bjarnason af te snoepen en zich vrij te spelen op links. De bal kwam bij Olsen terecht die dit keer hoog over doel mikte. Amper vijf minuten later kreeg Olsen weer een prachtkans toen hij een vrije trap nam kort bij het doel. Ook dit keer kreeg hij de bal er niet in, die eindigde op de paal. Bij Viking was het Martin Fillo die de betere kans kreeg. Peter Ijeh kopte de bal tot bij Fillo die van in de zestien meter de bal hoog over doel schoot. Kort voor de rust kreeg Viking een strafschop nadat keeper Jarstein een fout beging op Bjarnason. Die werd door Ragnvald Soma genomen maar Jarstein wist redding te brengen.

Na de rust speelde Skjelbred de bal vanop recht waar Steffen Iversen klaarstond. Die kopte de bal recht naar het doel, keeper Thomas Myhre slaagde er niet in om de bal vast te houden en het was aan de verdediging van Viking te danken dat Trond Olsen de kans niet kreeg om de bal van nabij in doel te werken. Een kwartier voor tijd moest Myhre nogmaals aan het werk na een hard schot van Alexander Tettey maar dit keer maakte hij geen fout. Ook Iversen kreeg nog een kans op doel maar ook dit keer was Myhre paraat. Tien minuten voor het einde kreeg Rosenborg een corner vanop links. Marek Sapara speelde die goed naar Mikael Lustig die de bal in het doel schoot. Rosenborg blijft met deze overwinning de top in het klassement behouden met 23 punten. Viking staat op de negende plaats met dertien punten.

IK Start speelde thuis tegen Bodø/Glimt en wist in die match met een schitterende 4-0 overwinning te boeken. Start speelde een heel goede wedstrijd met verschillende goede aanvallen en een aantal goede kansen. Toch duurde het tot twee minuten voor de rust vooraleer Clarence Goodson de bal kon binnenwerken. De eerste kans kwam er in de tiende minuut, keeper Pavel Londak moest zich reppen om de schot vanop vier meter van Bernt Hulsker uit doel te houden. Amper vier minuten later was het de beurt aan het jonge talent Mads Stokkelien om voor dreiging te zorgen na een pass van Cristian Bolanos. In de 21e minuut speelde Bolanos Geir Ludvig Fevang vrij maar ook dit keer kon Londak redding brengen. Start bleef druk zetten waardoor Glimt op de eigen helft teruggedrukt werd. Twee minuten voor de rust kreeg Start een corner waarbij Goodson zich vrij speelde en de bal in doel kopte over keeper Londak heen.

Na de rust speelde Start de tegenstander helemaal van het veld. In zeven minuten tijd wist het drie keer te scoren. De eerste goal kwam er toen Millicevic vrij stond op links en de bal naar Geir Ludvig Fevang kon spelen. Die stuurde de bal netjes in doel en zette zo de 2-0 op het scorebord. Twee minuten later was het de beurt aan Mads Stokkelien om zijn duit in het zakje te doen. De 19-jarige speler stond ongedekt en kon de bal makkelijk in doel werken achter Londak. In de 78e minuut viel de 4-0, wederom door Mads Stokkelien. Børufsen kon de bal bemachtigen en verder spelen tot bij Stokkelien. Die verschalkte de verdediging en schoot de bal hard in de kruising. Start won de partij dus verdiend met 4-0. De ploeg uit Kristiansand staat nu op de tweede plaats met twintig punten. Glimt bezet de elfde plaats met twaalf punten.