Duitsland nam afscheid van een monument

Jimmy Wouters
| 5 reacties
Duitsland nam afscheid van een monument
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Na 101 jaar is er een einde gekomen aan een tijdperk. Tweede Bundesligist Alemannia Aachen heeft zondag afscheid genomen van één van de meest legendarische Duitse stadions, namelijk Tivoli.

Afgelopen zondag nam heel Duitsland afscheid van een stukje geschiedenis. Tivoli was namelijk een begrip, een echte heksenketel. De kleine afstand tussen de steile, grotendeels, (sta)tribunes en het veld en de fanatieke aanhang, zorgden namelijk voor een unieke voetbalsfeer. 16.250.311 toeschouwers, 739 spelers, 55 trainers en 251 verschillende tegenstanders, dat is de balans van het roemrijke stadion dat sinds 1908 de thuisbasis is van Alemannia Aachen.

 

“Het is onmogelijk om het mooiste Tivoli-moment te schetsen. Dit stadion heeft gewoon alles: daar hing nog schimmel in de kleedkamer, daar had traditie nog een betekenis”, probeert oud-speler Willi Landgraaf samen te vatten. “Alleen al wanneer men als speler in de tunnel stond, de tegenstander in de ogen keek en vaststelde dat de angst zich van hem meester had gemaakt. Dat was pure adrenaline.”

 

Bayern München

 

Die angst maakte zich zelfs meester van de grootste spelers. Vooral Bayern München zakte met knikkende knieën naar Aachen af. In 2004 verloor de topclub er in de kwartfinale van de DFB-pokal (2-1), twee seizoen later ging Bayern er in de beker weer kopje onder (4-2) en in 2007 ging de Recordmeister er ook in de competitie met de billen bloot (1-0).

 

Tivoli

 

Tivoli in zijn huidige vorm is iets meer dan 80 jaar oud. De inwijding vond voor 10.000 toeschouwers plaats op 3 juni 1928 met een wedstrijd tegen Preuβen Krefeld. In 1950 kreeg het stadion haar definitieve vorm aangemeten. De staantribunes werden vergroot (tot 32.000 plaatsen) en de kleine zittribune (nu 3700 zitjes) kreeg een dak. Deze zitjes zijn overigens afkomstig van goede buur Roda JC. Toen de Limburgse club in 2000 een nieuw stadion kreeg, kreeg de Duitse tweedeklasser de oude stoeltjes cadeau.

 

 

Afscheid

 

Op zondag 24 mei kwam er een einde aan een stadion waar voetbal en emotie vanaf droop. FC Augsburg kreeg de eer om het allerlaatste Bundesliga-duel op de Tivoli af te werken. Hoewel Aachen met 4-0 won, stond alles in het teken van het afscheid van het legendarische stadion. Het afscheid was er één van emotie, kippenvelmomenten en een gevoel van weemoed. Eentje zoals het een traditieclub beaamt.

 

Vaarwel Tivoli, lang leve Tivoli

 

Met een totale capaciteit van 21.200 plaatsen en een gemiddeld toeschouwersaantal van nagenoeg 20.000, is Tivoli veel te klein geworden. Daarom ligt de toekomst van de Duitse Traditionsverein honderd meter verderop. Daar legt de club de laatste hand aan een gloednieuw stadion dat plaats zal bieden aan 32.900 toeschouwers, waarvan bijna 12.000 staanplaatsen.

 

Hoewel het tegenwoordig mode is het stadion te vernoemen naar één of andere sponsor, blijft Alemannia Aachen trouw aan haar verleden. Zo zal de nieuwe voetbaltempel in de toekomst gewoon door het leven gaan als Tivoli, waardoor de geschiedenis gewoon kan blijven verdergaan.

 

 

„Tschö Tivoli“. Mach et jut!



















































Voor de laatste maal verlaten de Aachen-fans de befaamde Würselener Wall:



























Ook spelers nemen met verdriet afscheid (op foto: Cristian Fiel)

























Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2. Bundesliga

Nieuwste reacties