Openbare verkoop dreigt voor Liverpool FC

Yves Dekoning
| 12 reacties
Openbare verkoop dreigt voor Liverpool FC

Het lot van Liverpool FC ligt in de handen van de banken. De Amerikaanse eigenaars moeten een grote lening afsluiten om een vroegere lening terug te betalen. In het huidige economische klimaat geen sinecure.

Sinds februari 2007 is Liverpool FC in handen van George Gillet en Tom Hicks. Het Amerikaanse duo moest een zware lening (300 miljoen pond) aangaan om de club te kunnen kopen en heeft problemen om die af te lossen. In 2008 volgde een herfinancieren ter waarde van 350 miljoen pond. In januari 2009 werd de deadline voor de terugbetaling een half jaar uitgesteld. Nu zou de totale schuld 350 miljoen pond bedragen, waarvan 100 miljoen rechtstreeks op de club staat. De overige 250 miljoen pond zijn schulden van de vennootschap die Hicks en Gillet hebben opgericht.

Liverpool FC zou vorig jaar te koop hebben gestaan voor 500 miljoen pond, maar niemand kon of wou dat bedrag ophoesten. Het zou de Amerikaanse zakenmannen een mooie winst hebben opgeleverd. Gillet en Hicks moeten nu dringend investeerders vinden of een nieuwe lening krijgen. Dat laatste ligt moeilijk aangezien de banken zelf niet in een periode van hoogconjunctuur zitten. Met hoge intrestvoeten is het echter wel een optie.

De banken hebben ook de mogelijkheid om hun geld te eisen. Dan zouden ze zelf de club in handen krijgen. In dat geval zijn er twee mogelijkheden. Ze kunnen Liverpool FC in zijn geheel proberen te verkopen. Potentiële kopers zullen dan wel geneigd zijn minder geld op tafel te leggen. Een andere optie is alle onderdelen afzonderlijk verkopen. Zo zou ze bijvoorbeeld ook spelers als Steven Gerrard en Fernando Torres op de markt kunnen gooien. De kans dat de banken hiervoor kiezen is heel klein gezien de slechte publiciteit die aan zo'n beslissing vasthangt.

Ondertussen wachten de fans van Liverpool FC nog steeds op het beloofde nieuwe stadion. Gillet en Hicks waren nooit populair bij de supporters, door deze perikelen zal dit alleen maar erger worden.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties