Noorwegen geeft Schotland pak rammel

Kevin Vanbuggenhout

Noorwegen moest winnen van Schotland om de hoop op WK-deelname levend te houden en deed dat met verve. Een tienkoppig Schotland ging in Oslo voor de bijl met 4-0.

Na een dik kwartier was Schotland nochtans dicht bij een voorsprong. Kenny Miller had de bal voor het intrappen zo leek het, maar Waehler kon alsnog afblokken. Aan de overzijde schoot Riise van dichtbij over na een pass van Hoseth. Tien minuten voor het einde van de eerste helft ging het helemaal mis voor Schotland. Gary Caldwell pakte zijn tweede gele kaart in een paar minuten tijd. Zijn tweede geel was voor een lichte trekfout op Carew. Een strenge straf voor Caldwell, maar Schotland moest wel met zijn tienen verder. Uit de vrije trap die volgde scoorde Noorwegen dan nog meteen. De vrijschop van Riise week af op het been van Brown en verdween in de linkerbenedenhoek: 1-0. Op slag van rust slikte Schotland een tweede doelpunt. Pedersen had alle tijd van de wereld en plaatste de bal keurig in doel: 2-0.

Na een miserabele tien minuten voor de Schotten was de match gespeeld. De Noren hadden gewonnen spel en leken gevaarlijk bij elke aanval. Marshall hield Carew van de 3-0. Die kwam er toch op het uur. Carew zette de hele Schotse verdediging voor schut en trof vervolgens de paal. In de herneming gleed Husekleep de bal in het lege doel. Een schot van Carew leek via de onderkant van de lat achter de lijn te belanden, maar het doelpunt werd niet goed gekeurd. De lijdensweg van Schotland duurde echter voort en in de slotminuut werd het toch nog 4-0. Pedersen draaide een vrijschop mooi in doel en legde de 4-0 eindcijfers vast. De zware nederlaag heeft ook gevolgen voor Schotland. Op doelpuntensaldo zakt het naar de derde plaats in de groep, achter Macedonië. Beide landen hebben één punt meer dan Noorwegen, dat voorlopig mag blijven dromen van Zuid-Afrika.